maanantai 29. kesäkuuta 2009

Uudet hoitolapset!

Syksyllä hoidossa aloittaa eniten uusia lapsia kaikissa hoitopaikoissa ja sen myös huomaa netin keskustelupalstoilla.  Monet kysyvät mitä hoitoon otetaan mukaan, miten ja milloin hoitoon tutustutaan sekä mitä asioita lapsesta ja perheestä pitää hoitopaikkaan kertoa.

Mitä mukaan?
Lapselle kannattaa pakata hoitoon mukaan iästä riippumatta kaikki henkilökohtaiset tarvikkeet: vaatteet, vaipat, rasvat, tutit jne. yleensä hoitopaikoissa ei ole mitään ”yleisessä” käytössä olevia asioita lukuun ottamatta leluja, kalusteita, astioita ja petivaatteita.

Lapsen reppuun siis pakataan vähintään yksi puhdas vaatekerta; housut, paita, alusvaatteet ja sukat. Lisäksi pakataan ulkoilua varten oma vaatekerta, hoidossa käytetään eri vaatteita ulkona ja sisällä, eli esim. näin helteellä lapsella pitää olla yhdet shortsit sisäkäyttöön jalassa, yhdet repussa ja kolmannet ulkoilua varten.  Näin siis jos lapsi tulee aamulla hoitoon ja sisälle. Jos taas lapsi tulee suoraan ulkoiluun, ulkoilushortsit ovat tietenkin jalassa. Kuravaatetus kannattaa pakata sinne repun pohjalle valmiiksi jos mahdollista, niin sitten se on mukana kun sitä tarvitaan, eli suosittelen hankkimaan hoitoon omat kuravaatteet. Monissa hoitopaikoissa on myös koreja, joissa vara- ja kuravaatteita voi säilyttää.

Tutustumaan
Hoitopaikkaan kannattaa ottaa yhteyttä heti kun saa hoitopaikkapäätöksen. Hoitajan kanssa sovitaan aika tutustumiselle, joka sopii molemmille osapuolille.

Nykyisin hoitopaikoissa suositaan nk. pehmeää laskua, joka tarkoittaa sitä, että vanhempi käy hoitopaikassa lapsen kanssa leikkimässä riittävän useana päivänä ennen varsinaisen hoidon aloitusta. Mikä sitten on riittävä? Toiselle perheelle riittää kerta toiselle perheelle riittävä voi olla viikko, yleensä riittävä on jotain siltä väliltä. Tutustumassa kannattaa käydä niin usein, että itselle tulee sellainen olo, että nyt minun lapseni pärjää.

Apua jos siellä kysytään jotain?
Hoitopaikkaan kannattaa kertoa kaikki lapsesi elämään liittyvät asiat, jotta hoitaja sitten osaisi suhtautua lapseesi. Kaikki lapset ovat erilaisia ja reagoivat asioihin erilailla, joten mielestäni kenenkään lasta ei voi hoitaa vain siltä pohjalta, että on tässä ennenkin lapsia hoidettu. Hoitajan on tärkeää tietää heti alussa lapsesi persoonallisuus, eli loukkaantuuko helposti, onko aina tyytyväinen tms. Lisäksi hoitajalle on hyvä kertoa perheen arkirutiineista kuten nukkumisesta ja syömisestä. Hyvä on kertoa myös jos perheessä on tapahtunut muutoksia vaikkapa isovanhemman kuolema tai sisaruksen syntymän odottelu. Monissa hoitopaikoissa on jo käytössä monenmoisia lomakkeita, joissa kysellään ihan arkisia asioita, niihin on hyvä vastata ajatuksella.

Yksi asia on hyvä pitää mielessä, kun vie lapsia uuteen hoitopaikkaan: suhtaudu itse aikuisena positiivisesti hoidon aloitukseen, niin lapsesi on paljon helpompi tottua uuteen tilanteeseen.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti