Törmäsin äskettäin kirjoitukseen, jossa vedotaan lakiin. Ilmeisesti monikaan ihminen ei tule ajatelleeksi mitä sana laki pitää sisällään. ”Laeiksi” mielletään usein määräyksiä, suosituksia, sopimuksia, yleisiä toimintatapoja tms.
Lait koskevat meitä jokaista ja lakeja on noudatettava. Lakeja säädetään eduskunnassa ja lakejen säätäminen on usein pitkäaikainen prosessi.
Keskustelupalstoilla törmää usein siihen, että kysytään, onko olemassa mitään lakia, esim. siitä montako alle kaksivuotiasta saa olla samalla hoitajalla. Tai kuten yhtenä päivänä vedottiin eräässä vastauksessa siihen, ettei lain mukaan perhepäivähoitaja saisi kuljettaa hoitolapsia omalla autollaan.
Muutenkin nykypäivänä tuntuu, etteivät ihmiset enää osaa ajatella omilla aivoillaan vaan kaikesta täytyy säätää laki tai vähintään siitä pitää antaa määräys tai suositus. Itseäni monesti naurattavat sellaiset asiat kuten se miten meillä joka ikinen vuosi palataan siihen asiaan mitä lapsille pitäisi tarjota ruoaksi. Olen aina luullut, että jokainen ammattitaitoinen hoitaja tietää sen verran lapsen ravitsemuksesta, ettei vuosittain tarvita koulutusta siitä, että mitä siihen lautaselle laitetaan. Pitäisikö nyt säätää laki siitä, että hoitolasten ruoan pitää olla monipuolista ja ravitsevaa? Suositushan asiasta on jo annettu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti