Kasvunkansiot ovat hauskoja muistoja lapselle, jonka päivähoitoajat ovat jo päättyneet.
Kasvunkansioissa yksi osa on lasten töiden esim. piirrustusten taltioiminen. Myös askarteluja on kiva laittaa talteen lapselle myöhempää tarkastelua silmälläpitäen. Suurin osa vanhemmista varmasti tallettaakin joitakin lapsensa aikaansaannoksia, mutta olen ajatellut, että olisi varmasti myös kiva nähdä miten työt ovat syntyneet.
Työkaveri keksi sitten kuvata kaikki heidän tekemäsä askartelut, niin sitten muistaa mitä kaikkea on tehty, ja näitä kuvia voisi sitten käyttää ideapankkina. Hän siis aluksi kuvasi vain valmiit askartelut. Tästä innostuneena aloin ensin kuvata valmiit askartelut aina lapsen kanssa samaan kuvaa, hieman myöhemmin aloin kuvata myös askartelutilannetta, jossa askartelu tms. valmistetaan. Lopulta tämän blogin myötä: nyt kuvaan askartelutilanteen ja valmiin askartelun lapsen kanssa sekä pelkän valmiin askartelun. Pelkkiä askartelukuvia olen sitten käyttänyt täällä blogissa kuvina, ja kaikkia ottamiani kuvia lasten kasvunkansioiden materiaaleina.
Tämän valokuvausidean jälkeen ratkesi se suurin ongelma... miten saadaan taltioitua lapsen töitä sinne kansioon? Askartelut sinänsä eivät mahdu kansioon, piirustukset kylläkin, mutta suurin osa lapsista haluaa kuitenkin viedä valmiin askartelun, maalauksen tai muun työn kotiin, myöskään työn koko ei rajoita enää tallentamista.
Ottamistani valokuvista kokoan kollaaseja, jotka sitten tallennetaan kansioon. Näitä kollaaseja teen askarteluista, tapahtumista, retkistä ja ihan arkisista toimistamme. Samoin jos saamme jostain jotain ohjelmalehtisiä tms. nämä liimataan A4-kokoiselle paperille. Näitä irrallisia arkkeja säilytämme jokaisen omassa kulmalukkokansiossa, ja lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaa tehdessä katsomme vanhempien kanssa vuoden mittaan tehtyjä juttuja. Sitten joskus kun lapsi jää pois hoidosta käyn nidotuttamassa A4-nipun vihkoseksi ja annan lapselle muistoksi hoitoajoista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti