tiistai 8. joulukuuta 2015

8. luukku

Joululahjojen antaminen kuuluu olennaisena osana jouluperinteisiin. Joululahjojen antamisella onkin pitkät historialliset perinteet.

Joululahja on jouluna ystäville ja omaisille annettava lahja. Suomalaisten lasten uskomuksen mukaan joulupukki asuu Korvatunturilla, jossa joulupukilla on paja, jossa tontut tekevät joululahjoja. Suomessa joulupukki käy jouluaattoiltaisin vierailemassa kodeissa lahjoja jakamassa. Lapset toivovat useimmiten joulupukilta haluamiaan lahjoja joulupukin kirjeellä. Joulupukin illuusion paljastuttua lapsille usein kerrotaan, että joulupukkia autetaan ostamalla itse osa lahjoista.

Jo keskiajalla ihmiset antoivat toisilleen lahjoja joulun aikaan, mutta nykyaikainen lahjatapa saavutti Skandinavian melko myöhään, vasta 1700-luvulla. Perhepiirissä lahjoja alettiin ensin antaa kartanoissa ja pappiloissa ja niistä tapa levisi talonpoikaiskulttuuriin. Aluksi kaikki lahjat valmistettiin itse, mutta 1900-luvun alussa lahjoja alettiin myös ostaa kaupoista.

Erilainen joululahja voisi olla vaikkapa eettinen joululahja, eli hyväntekeväisyyslahja, joka lanseerattiin Suomessa vuonna 2005. Lahjanantaja maksaa avustusjärjestön tilille rahaa, jolla järjestö ostaa lahjanantajan tahdon mukaan esimerkiksi kanoja, vuohia, koulupuvun, tai kalastusverkon kehitysmaan asukkaalle - ja lahjanantaja antaa tästä kertovan kortin läheiselleen, jota haluaa muistaa jouluna. Myös henkilökohtaisesti voi antaa erilaisen, aineettoman lahjan esimerkiksi yhdessäoloa, tekemistä, vaikka käynti teatterissa, konsertissa tai puistossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti