keskiviikko 28. marraskuuta 2018

Somasti Somessa


Sosiaalinen media on nykypäivää, ja jokainen meistä on siihen jollainlailla kytköksissä. Omalla kohdallani Facebook on se media, jota välttelin todella pitkään, mutta lopulta kuitenkin itseni sieltä löysin. Facebookissa on omat hyvät huonot puolensa, ja siellä onkin hyvä muistaa olla varovainen mitä sinne kirjoittelee. 

Henkilökohtainen Facebook-sivuni ammottaa lähes kokonaan tyhjyyttään, ja olenkin niitä ihmisiä, jotka eivät päivittele sivulleen kaikkia asuvalintojaan (siis jos niitä edes olisi) tai näyttäviä kuvia ravintola-annoksista (niitä välillä olisi) saati sitten avautuisin omasta elämästäni sen enempää - jotenkin vaan en koe sitä omakseni. Facessa erilaiset ryhmät sitten ovat minun juttuni, niitä on joka lähtöön liittyen... harrastuksiin, kädentaitoihin, lapsiin, perhepäivähoitoon, varhaiskasvatukseen on osto-, myynti-, vaihto- ja roskalavaryhmiä... 

Meillä on jo aikoja sitten keskusteltu siitä mitä mm. Faceen saa kirjoittaa. Jotenkin tuntuu, että nykypäivänä on vaikeaa ymmärtää, ettei kaikkea voi sinne julkaista. Yksi sellainen asia on tietysti tässä työssä ne asiakkaat ja niiden tunnistaminen. Facessa asiat leviävät hyvin nopeasti halusi sitä tai ei, joten järkevintä on tietysti olla julkaisematta mitään omasta työstään.

Facessa on paljon vertaistukiryhmiä myös perhepäivähoitajille, ja koska niihin kirjoitellaan yleensä omalla nimellä, niin tunnistaminen on kohtuullisen helppoa, ainakin jos nimi on hivenenkin harvinaisempi tai asuinpaikkakunta pieni. Tällaiset ryhmät ovat yleensä myös aika suuria, joten joukkoon mahtuu varmasti myös niitä, jotka eivät aina ole liikkeellä ihan puhtain jauhoin. Väittäisinkin että vaikka ryhmissä on omat sääntönsä ja valvojansa, on valvonta käytännössä aika mahdotonta.

Facebookin sielunelämä on jäänyt itselleni vähän hämärän peittoon. Tällaiset järjestelmäthän keräävät meistä erilaista tietoa, jota sitten käytetään erilaisiin tarkoituksiin. Yksi mielenkiintoinen asian Faceen liittyen on kaveriehdotukset... Millä ihmeen logiikalla Face valitsee ketä ehdotetaan kaveriksi? Usein kavereiksi ehdotettaan kavereiden kavereita tai ihmisiä, joihin on kytkös jotakin kautta, mutta kuka osaa selittää tätä logiikkaa?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti