tiistai 1. marraskuuta 2011

Ammatillisuus - mitä se on?


Aina silloin tällöin hoitajien keskustelupalstalla vilahtelee mielipidekirjoituksia joissa vedotaan ammatillisuuteen. Mitä tämä ammatillisuus on ja miten se näkyy jokapäiväisessä hoitotyössä?

Keskustelupalstalta poimittuja aiheita:
  • Lasten helliminen - missä menee raja? Saako hoitolasta halata, suukotella, käyttää hellittelynimiä? Voiko lapsen helliminen olla rikos - missä vaiheessa puhutaan ahdistelusta? Omasta mielestäni niin kauan kuin lapsi haluaa tulla hellityksi tai suo hoitajalleen/ hoitokavereilleen hellyyden osoituksia ollaan vielä ihan normaaliuden rajoilla. Kyllä omassa ryhmässäni on ollut lapsia jotka vaativat halauksia ja pusuttelevat jopa toisiaan poskelle. Useampi lapsi tulee aamulla suoraan syliin halailemaan ennen kuin voidaan aloittaa hoitopäivä. Halaamalla pyydetään usein myös anteeksi pahoja tekoja kaverilta. Meillä halaaminen, silittely ja sylittely on ihan normaalia toimintaa. Ja jos joku haluaa moiskauttaa pusun kaverin poskelle, niin sekin käy jos kaveri haluaa. Väkisin ei toki ketään hellitä, jokaisella on oikeus koskemattomuuteen niin halutessaan.  

  • Saako hoitajalla olla salattavaa? Vai pitääkö avoimesti kertoa kaikki asiansa hoitolasten vanhemmille? Eikö ammattilainen koskaan puhu muusta kuin lapsen asioista? Mielestäni kaikki ne asiat, jotka voivat vaikuttaa hoitolasten elämään hoitopäivän aikana, pitää kertoa vanhemmille. Ihan juurtajaksaen ei toki tarvi kertoa omista sairauksistaan tai elämäntilanteestaan, mutta ihan normaalit asiat pitää kertoa. Samaa toki odotan vanhemmiltakin, että vanhemmat kertovat sellaiset asiat jotka voivat vaikuttaa hoitopäivään. Itse olen esim. kertonut talon myymisestä ja uuteen muuttamisesta, mahdollisesta väliaikaisasunnosta. Samoin olen kertonut perhettä kohdanneesta vakavasta sairaudesta. Lemmikkien kuolema ja uusien hankkiminen on aina myös kerrottu hoitolapsille. Joskus omista kokemuksista voi olla myös hyötyä, joskus vanhemman voi olla helpompi puhua oman lapsen asioista tai ongelmista, kun kuulee, että hoitajalla on ollut samankaltaisia ongelmia esim. oman lapsensa kanssa.
Palataan asiaan - työt kutsuvat!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti