Jälleen kerran keskusteluun on noussut kysymys television katsomisesta hoitopäivän aikana, joten kirjoitanpa minäkin siitä muutaman sanasen.
Ensimmäinen lapsuuden muistikuvani televisiosta on vuoden 1969 kuustudio, jossa seurattiin Neil Armstrongin astumista kuun kamaralle. Muistan kuinka heräsin ja hiippailin olohuoneen nurkalle salaa kurkistelemaan tätä ihmettä.
Nykypäivänä televisiosta tulee tunnista toiseen taukoamatta erilaisia ohjelmia, toisin kuin omassa lapsuudessani, jolloin televisiosta tuli ohjelmia vain iltaisin, ja varsinaiset lasten ohjelmat alkoivat vasta Pikku Kakkosen myötä v. 1977. Pikku Kakkosta katselimme mieluusti vaikka olimme jo pikku koululaisia ja ensimmäisistä Pikku Kakkosista muistan Lasse Pöystin kertoman iltasadun, johon Pikku Kakkonen päättyi. Pikku Kakkosen lisäksi muistan katsoneeni televisiosta joulukalenteria, jota odotettiin aina innolla. Television katselu oli kuitenkin jotain uutta ja ihmeellistä, eikä ollenkaan jokapäiväinen asia.
Nykylapsille televisio kuuluu elämään ja lapsista on hivenen outoakin ajatella, että televisiosta ei aina avattaessa tullut lasten ohjelmia, tai että lähetykset olivat mustavalkoisia. Vielä oudompaa lapsista on se, että ennen ei ollut videoita, dvd- tai blue ray-elokuvia, joita olisi voinut katsoa aina halutessaan.
Mitä lapset sitten nykyisin katsovat televisiosta? Lapsia kuunnellessa mieleen tulee se, että koska televisio suoltaa ohjelmaa ympäri vuorokauden niin päätös, siitä mitä lapset katsovat, on meidän aikuisten vastuulla. Moni lapsi katsoo aika paljon televisiota kotona, ainakin omien puheidensa mukaan. Katsotaan Salkkareita, Duudsoneita, Parhaita kotivideoita, ja paljon paljon muuta. Lisäksi lapset katsova paljon erilaisia tallenteita lasten ohjelmista.
Pitääkö sitten hoidossa vielä katsoa televisiota? Riittääkö siihen edes aikaa? Päivähoito pitäisi kuitenkin olla varhaiskasvatusta, joten jos televisiota katsotaan, niin eikö sillä pitäisi olla jokin tarkoitus lapsen kasvatuksen ja kehityksen kannalta? Kuinka usein sitä televisiota sitten katsotaan, jos katsotaan? Ja erityisesti mitä sieltä katsotaan? Ja sitten vielä se tärkein kysymys: mikä vaikutus vanhempien mielipiteellä on?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti