Ruoan valmistaminen on osa perhepäivähoitajan työtä. Hoitajalta edellytetään tietämystä paitsi lapsen yleisestä ravitsemuksesta myös erityisruokavalioista. Pikkulapsilla ruoka-aine allergiat ovat yleisiä, ja ruokavaliot hyvinkin erilaisia. Hoitaja saattaa kokea ruokavaliot vaikeiksi tai vähintäänkin hankaliksi toteuttaa. Monesti kuitenkin mitä tiukempi dieetti sitä helpompaa on toteutus.
Allergisen lapsen ruoanvalmistuksessa yritän aina valmistaa kaikille samaa/samannäköistä ruokaa, allergiat huomioiden. Tämä on nykyisin yhä helpompaa, koska korvaavia tuotteita on tarjolla yhä enemmän ja saatavana lähes jokaisesta lähikaupasta. Lisäksi vanhempien tietämystä kannattaa käyttää hyväksi etsittäessä sopivia ruoka-aineita kaupan hyllystä. Allergialasten vanhemmilla on yleensä todella paljon tietoa allergioista ja sitä kautta juuri omalle lapselleen sopivista tuotteista.
Kerron tässä nyt muutamia kokemuksiani allergialasten hoidosta ja siitä miten se vaikuttaa ruoanvalmistukseen. Itse olen hoitanut vuosien aikana useita allergialapsia, ja myös omilla lapsillani ja itselläni on erilaisia ruokarajoitteita.
Reilu 20 vuotta sitten omalla lapsellani todettiin erittäin laaja ruoka-aineyliherkkyys, joista suuri osa oli ns. ristiallergioita siitepölyille. Meillä ei esimerkiksi voinut kuoria perunoita tai raastaa porkkanoita sisätiloissa koivun kukkimisaikaan. Suurimman haasteen toivat kuitenkin mausteet, joten meillä ruoka valmistettiin aina alusta lähtien itse, ja esimerkiksi makkararuokaa meillä ei tehty koskaan, koska silloin ei vielä ollut saatavilla mausteettomia ja lisäaineettomia makkaroita. Meillä oli myös aina eväät mukana, jos olimme pidemmällä retkellä, koska emme voineet poiketa syömään ihan minne vain.
Vaikeasti kala-allergisen lapsen ollessa hoidossa meillä ei voinut valmistaa kalaruokia, koska lapsi sai allergiareaktioita jo kalan hajusta. Kalaruokaa tehtiinkin sitten aina silloin, kun lapsi oli pois hoidosta.
Yksi haastavimmista allergioista mausteallergoiden lisäksi mielestäni on ollut rypsiallergia, öljyssähän ei periaatteessa ole allergeenejä, koska se ei sisällä proteiineja, mutta koska allergia selvittely vaiheessa lääkäri oli sulkenut myös rypsiöljyn mahdollisten jäämien takia pois ruokavaliosta, niin silloinhan niin pitää toimia. Suomessa ei tuoteselosteessa tarvi mainita mistä kasviöljystä on kyse, niin kaikki se missä lukee kasviöljy pitää varoiksi jättää kaupan hyllyyn. Tälle lapselle valmistin itse levitettä joka koostui voista, auringonkukkaöljystä ja vedestä.
Yllättäen yksi helpoimmista allergiaruokavalioista on ollut sellainen, jossa lapsella on ollut kiellettyjen ruoka-aineiden sijasta sallittujen ruoka-aineiden lista. Aluksi listalla oli vain n. viisi ruoka-ainetta: yksi vilja, yksi liha ja muutama kasvis, lisänä apteekin äidinmaidon vastike. Oikeasti ei paljon tarvinut miettiä mitä laittaisi ruoaksi, kun ei ollut paljoa mistä valita.
Tästä aiheesta voisi kirjoittaa vaikka kuinka, joten... Jatkoa odotettavissa...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti