perjantai 26. marraskuuta 2010

Kuka päättää?


Toisinaan, keskustellessaan toisten hoitajien kanssa tai lukiessaan esimerkiksi netistä hoitajien kirjoituksia, törmään sellaiseen mielenkiintoiseen asiaa, että kuka päättää kuinka lasta hoidetaan, kasvatetaan tai millaisille vaikutteilla lapsi altistetaan hoitopäivän aikana?

Voiko hoitaja sanoa, että meillä toimitaan näin ja siitä ei lipsuta? Voiko hoitaja vedota siihen, että  päivähoitopaikka on hoitajan oma koti, paikka jossa yleensä asuu muitakin perheen jäseniä? Voiko hoitaja itsepäisesti tehdä asiat oman mielensä mukaisesti, vielä silloikin kun se kaikkien muiden mielestä vaikuttaa jopa naurettavalta?

Päivähoitolain mukaan päivähoidon pitää tukea kotikasvatusta. Mitä se sitten käytännössä oikeastaan tarkoittaa? Millainen oikeus vanhemmilla on osallistua päätökseen lapsensa hoitopäivän kulusta? Mihin se raja oikein vedetään?

Vaikeinta rajan vetäminen on varmastikin silloin kun kyseessä ovat omaan vakaumukseen tai uskontoon liittyvät kysymykset, tai silloin jos perheen ja hoitajan arvomaailma eroaa hyvinkin paljon toisistaan. Kumpi silloin päättää? Hoitaja vai vanhemmat?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti