torstai 23. heinäkuuta 2009

Ruokaa!




Jokaisella meistä on jonkinlainen suhde ruokaan. Osa rakastaa sitä, osa vihaa. Kaikki me haluaisimme, että valmistamamme ruoka on hyvää ja se kelpaa syöjilleen.
Lapsille tarjotaan kokopäivähoidossa yleensä kolme ateriaa: aamupala, lounas ja välipala joskus myös päivällinen. Nykysuosituksen mukaan jokaisella aterialla lapsille tarjotaan jotain tuoretta vihannesta, juuresta, hedelmää tai marjoja sekä leipää. Ruoanvalmistuksessa suositaan kokojyväviljatuotteita ja kasvirasvaa eläinrasvojen sijaan.
  
Ruokasuunnittelussa kannattaa käyttää apuna ruokaympyrää ja lautasmallia. Aamu- ja välipalalle ainekset valitaan ruokaympyrän kolmesta suurimmasta lohkosta, vilja-, maito- ja kasvislohkoista. Lounaalle ja päivälliselle valitaan lisäksi aines myös liha-kala-kanalohkosta.  Ruoan annostelussa kannattaa käyttää apuna lautasmallia: ensin puoli lautasellista vihanneksia/salaattia, sitten neljännes perunaa/riisiä/pastaa ja lopuksi lihaa/kalaa/kanaa neljännes lautasellinen.  

Syöminen onkin sitten jo oma lukunsa, palaan asiaan joskus myöhemmin. Ruokalistakin ilmestyy tänne syksyllä viimeistään.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti