sunnuntai 26. heinäkuuta 2009

Kasvunkansio



Päivähoidon koulutuksissa vilahtelee aina välillä sana kasvunkansio. Kasvunkansioiden tekeminen perhepäivähoidossa onkin varmaan aika uusi ilmiö, jos puhutaan asiasta kasvunkansio-nimikkeellä. Kasvunkansiohan on yksinkertaisimmillaan jonkinlainen kokoelma lapsen päivähoidossa viettämästä ajasta. Tavallisimmin kasvunkansio sisältään muistoja päivähoidon tapahtumista, valokuvia, piirustuksia jne. Kasvunkansion ideaan kuuluu osittain se, että lapsi otetaan mukaan kansion kokoamiseen, eli jos lapsi on vähän isompi, hän voi itse päättää esim. mitkä piirustukset tai valokuvat valitaan kansioon. Kansiossa olisi hyvä olla myös lapsen omia kertomuksia, sekä kuvausta lapsen kehityksestä, hoitajan ja vanhempien kertomana. Lapsen kehityksen kuvaamiseen voi käyttää vaikkapa lapsen henkilökohtaista varhaiskasvatussuunnitelmaa (lapsen vasu).

Mistä sitten otetaan kasvunkansion tekemiseen käytettävä aika?  

Jos tekisi kansiota säännöllisesti, päivittäin tai viikoittain aikaa tuskin kuluisi kovin paljon lasta kohti, mutta olen huomannut, että kyllä se tuppaa olemaan vähän innosta kiinni, miten sitä tekee. Ainakin tapahtumien osalta meinaa asiat vähän kerääntyä, vaikka mikäs ongelma se olisi tehdä sivu valmiiksi aina tapahtumaa seuraavana päivänä. Nyt olenkin päättänyt ottaa itseäni niskasta kiinni ja tulevana talvena en päästä töitä kertymään. Tähän voi hyvin käyttää sitä aikaa, jonka lapset nukkuvat. Sivut voisi tehdä koneella, kuten teen nytkin, ja tallentaa tiedostot jokaiselle lapselle/perheelle omalle tikulle. Sieltä sitten voisi tulostaa valmiit sivut jossain sopivassa hetkessä.  Aiemmin, ennen kevättä, en ole sivuja tallentanut minnekään vaan olen tehnyt sivu kerrallaan ja tulostanut aina valmiin sivun kansioon. Tässä menetelmässä ongelma on se, että meillä kun tulostin on kiinni vain pöytäkoneessa, ja kuitenkin päiväuniaikaan olisi kätevä käyttää kannettavaa keittiössä, josta on helppo valvoa lasten unia.

Kehitettävää
Ne neljä kasvunkansiota, jotka olen saanut valmiiksi ja antanut lapsille, kun he ovat jääneet pois hoidosta, ovat sisältäneet:

  • lapsen piirustuksia,
  • juhlien ja tapahtumien kutsuja, ohjelmia ja valokuvia 
  • valokuvia askarteluista ja niiden tekemisestä
  • valokuvia päivähoitopäivistä
  • kopioita lasten vasuista
  • lapsen haastatteluja

Vielä olisi kiva lisätä kansioon sivu, jossa kuvailisin hoitajana miten lapsi on sopeutunut hoitoon, miten leikit sujuvat ja miten päivittäiset rutiinit kehittyvät, kuten syöminen, pukeminen tai hygieniaan liittyvät asiat. Näitähän sivutaan lapsen vasussa, mutta tässä voisi kertoa vapaammin ja laajemmin. Sivu voisi olla kirjoitettu päiväkirjamaisesti, ihan arkipäivän tapahtumista, vaikka muutaman kerran vuodessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti