torstai 16. kesäkuuta 2022

Tutustumiskäytännöt

 

 

Perhepäivähoitajana jaamme kotimme täysin vieraiden ihmisten kanssa. Ennen kuin uusi lapsi aloittaa hoidossa on tietysti perheen käytävä tutustumassa hoitopaikkaan. Mitä hoitaja sitten haluaa kodistaan esitellä tutustujille, on ihan täysin hoitajan oma asia. 

Hoitajan koti on hoitajan yksityisaluetta, joka kuuluu kotirauhan piiriin. Kotirauha ja yksityisyyden suoja on perustuslaillinen oikeus, jota oman kodin avaaminen työkäyttöön ei poista tai vähennä millään tavalla. Meillä jokaisella on siis oikeus päätää siitä, miten kotiamme esittelemme kun hoitopaikkaan tullaan tutustumaan, ihan samoin kuin silloin kun kutsumme kotiimme vieraita.

Itse esittelen tutustumiskäynneillä ne tilat jotka ovat hoitolasten käytössä. Käydään läpi vähän mieten eri toiminnot meillä toimii; missä leikitään, syödään, nukutaan, käydään vessassa. Esittelen myös ne kaapit ja laatikot, joissa säilytetään pelejä, leluja ja lasten omia henkilökohtaisia vaatteita ja muita tarvikkeita. Koska asumme kaksikerroksisessa talossa, jossa yläkerrassa on meidän oma makuu- ja työhuone, en esittele yläkertaan tutustujille, en myöskään esittele pesuhuonetta ja saunaa, koska niitäkään emme lasten kanssa tarvitse.  Monesti tutustumiseen käytetään myös ulkoiluaikaa, niin lisäksi olen esitellyt myös lähimmät ulkoilupaikat.

Mielestäni myös tutustujilta voi odottaa hyvää käytöstä tutustumiskerroilla. Hyviin tapoihin ei kuulu availla suljettuja ovia saati kurkkia kaappien sisältöjä, tuskin meistä kukaan kylässäkään niin toimisi. Tällaisia perheitä ei omalle kohdalleni ole onneksi koskaan osunut, vaan tutustumiset on saatu sujumaan hyvässä yhteishengessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti