torstai 9. kesäkuuta 2022

Kuukausipalkka tulee kaikille

 


Kunta-alalle saatiin vihdoinkin uusi työehtosopimus, jota voidaan pitää perhepäivähoidon kannalta historiallisena. 1.10. alkaen perhepäivähoitajille maksetaan kuukausipalkkaa ihan koko maassa, ja mikä vielä parempaa perhepäivähoitajat pyritään siirtämään liitteeseen 5, jossa määritellään kaikkien muidenkin varhaiskasvatuksen työntekijöiden palkat.

Meillähän on ollut kuukausipalkkaa vastaava palkka jo pidemmän aikaa, joka on tarkoittanut sitä, että meiltä on ollut koko ajan varattuna neljä kokopäiväpaikkaa. Meillä paikan hinta on suoraan tes:sta eli sen 426€ / 406,78€ + 45,23 jolloin peruspalkka 1749,23€ / 1672,35€. Joten pieni korotus on tulossa palkkoihin, kun uuden sopimuksen kk-palkka on 1868,56€. 

Jännäksi tämä meneekin sitten siinä, että meillä on olleet hyvät lisä työnvaativuudenarvioinnin kautta. Tämä lisä on sidottuna paikkahintaan, joten paikkahinnan korotukset ovat automaattisesti nostaneet myös tva:n kautta tulevaa lisää. Käytännössähän ainakin meillä tilanne on se että työnvaativuudenarviointi on pakko tehdä uudelleen ja mitä se sitten tarkoittaakaan. 

Vaikka kuukausipalkka uudistus ei siis juurikaan tuo itselle "lisää" olen onnellinen kaikkien niiden puolesta, jotka nyt pääsevät osalliseksi "oikeasta" palkasta, palkasta joka toki on edelleen liian pieni. Itsestä ainakin kuukausipalkka on reilumpi tapa maksaa palkkaa työstä, jossa päivät ovat pitkiä, työ vastuullista ja välillä myös hyvin yksinäistä.

Palaan kuitenkin siihen mikä itseäni ilahduttaa tässä muutoksessa eniten... se että perhepäivähoitajat löytyvät tulevaisuudessa samasta palkkaliitteestä kuin muutkin vakan työntekijät. Toivottavasti tähän ei mene yhtä kauan kuin työaikalain piiriin pääsyssä ja tai tässä kuukausipalkassa.

Neuvottelutulokseen voi tarkemmin tutustua TÄÄLLÄ

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti