keskiviikko 15. huhtikuuta 2020

Työaikaa?



Uusi työaikalaki tuo myös meille perhepäivähoitajille vihdoinkin selkeät työajat. Tai ainakin hyvin samanlaiset työajat kuin esimerkiksi päiväkodissa. Lakihan ei aiheuta juurikaan muutoksia niissä kunnissa, joissa työaikasuunnittelu on jo nyt tehty "järkevästi" eli lapsille varattujen hoitoaikojen mukaan. Tokikin oman haasteensa tuovat ne perheet, joilla on omassa työssä epämääräiset työajat. 

Muutos tuo työhön edes hivenen tasa-arvoisuutta siten, että nyt työnantajan täytyy miettiä miten toimitaan jos lapset jostain syystä myöhästyvät tai lähtevät sovittua aiemmin. Tähän asti on ajateltu, että hoitajan työaika määräytyy pääsääntöisesti lasten hoitoaikojen mukaan, sekä työnantajan määräämistä tehtävistä, joita ovat lähinnä erilaiset kokoukset ja paperityöt. Huhtikuun alusta työaika määräytyy suunniteltujen työvuorojen mukaan, vaikka paikalla ei olisikaan lapsia. Aamuisin ei enää tarvitse odotella lapsia palkatta vaan voi alkaa valmistelemaan päivää, ruokaa, askarteluja, siivota tms.

Voiko hoitaja poistua työpaikaltaan eli kotoaan? Tämä tulee mieleen silloin, jos lapset lähtevät ennen työajan päättymistä. Omasta mielestäni voi, koska ainakaan vielä ei ruoka tule valmiina perhepäivähoitoon, vaan se pitää käydä kaupasta ostamassa, samoin kaikki muutkin tarvikkeet, joita työssä tarvitaan. Ja epäilenpä ettei ne harvat päivät jolloin lapset lähtevät ennen aikojaan edes riitä siihen kaikkeen mitä pitää toimittaa kodin ulkopuolella. 

Ja kun niitä päiviä varmasti tulee, että lapset lähtee ennemmin kuin työaika päättyy, niin olisi hyvä olla jonkinlainen yhteisymmärrys työnantajan kanssa siitä mitä tämä aika tehdään. Eli vuoropuhelua tarvitaan, jotta päästään molempia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun.

Nyt jos koska on siis uudenlaisen ajattelun opetteleminen: Työaikana tehdään töitä! Silloin ei kudota siskonpojille sukkia tai leivota lusikkaleipiä kummitytön häihin. Eli huolehditaan me hoitajat siitä, että itse asennoidumme omaan työaikaamme sitä arvostavasti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti