Nyt on taas paljon ollut esillä erilaiset käytännöt. Jokaisessa kunnassa on omat sääntönsä lähes jokaiseen asiaan. Osassa kunnista käytäntöjä on vielä useita, esimerkiksi silloin kun esimiehiä on useita, tai sitten voi olla niitä hoitajia / hoitopaikkoja, joissa toimitaan vanhan kaavan mukaan, kun ainahan meillä ollaan näin tehty.
Yhtä asiaa kuitenkin olen miettinyt; Miksi meillä kaikki asiat tehdään kieltämisen kautta? Ovatko suomalaiset sellaista kansaa etteivät muuten opi tai usko?
Otetaanpa nyt esimerkiksi vaikkapa uiminen. - Tämä on aihe, joka nousee keskustelun aiheeksi aina kun joku mainitsee käyneensä lasten kanssa uimarannalla. Monessa paikassa lapsia ei saa viedä rannalle, ja näin oli meilläkin jossain vaiheessa, mutta sitten keskustelimme asiasta uudestaan ohjaajamme kanssa, ja lupa heltisi. Uiminen on kuitenkin kansalaistaito, jonka jokaisen meistä pitäisi taitaa, onhan Suomen pinta-alasta 10% vettä, omassa kunnassamme järviä on suhteessa vielä enemmän - yli 300 järveä.
Myös terävät esineet ovat vaarallisia, ja tuli, ja kaikki näihin liittyvät. Toki ovatkin, mutta mistä ne lapset oppivat, että veitsellä voi satuttaa sormensa tai, että tulitikuilla ei saa leikkiä? Vaarallista on myös kiipeily esim. huonekaluissa, jotka eivät ole siihen tarkoitettuja. Lisäksi moni muukin asia on vaarallinen väärin käytettynä.
Turvallisuus on toki tärkeä kriteeri monessa asiassa, mutta ihan oikeasti - vaarallisiinkin asioihin voidaan tutustua turvallisesti. Nyt tuntuukin olevan vallalla käytäntö, että kaikki joko kielletään varmuuden vuoksi tai sitten ne vaaralliset asia joko lukitaan, piilotetaan tai kiinnitetään pultilla seinään.
Itse ihmettelen samaa. Niin moni asia kieletään....ja silti lasten olisi hyvä ymmärtää jo pienestä mistä on kyse...esim tuo tuli, se on vaarallinen, mutta miten lapsi osaa varoa jos me emme voi edes kynttilää sytyttää jouluna lapsille!?! Siinnähän se opastus tulee kun yhdessä pohdimme miten voi käydä jos ei ole varovainen....
VastaaPoistaSamaa mieltä! itse käymme ryhmäni kanssa uimahallissa kerran kuussa, sillä koen että jokaisen lapsen tulisi olla sujut veden kanssa elementtinä jo ennen kouluikää. Siitä se uintitaito sitten lähtee (joka on mielestäni jokaiselle ihmiselle tärkeä taito). Ketään ei voi kahlita lopullisesti eikä pitää lapsia poissa kaikesta missä voi sattua jotakin... paljon parempi tapa pitää lapset turvallisessa ympäristössä on opetta heitä käyttämään ympäristöään oikein (esim. opetella uimaan) !
VastaaPoista