Varhaiskasvatuslain valmistelussa on paljon puhuttu mm. ryhmäkoosta, koulutuksesta, suhdeluvuista, subjektiivisesta oikeudesta päivähoitoon jne. On puhuttu myös siitä, että kaikilla lapsilla pitää olla oikeus varhaiskasvatukseen ja oppimiseen. Samassa yhteydessä on puhuttu myös siitä ettei ole sama kuka lasta kasvattaa.
Osin asiasta on muodostunut jopa jonkinlainen kilpailu ammattiryhmien kesken siitä millä koulutuksella lapsia kasvatetaan. On haluttu eriyttää lasten kasvatus ja opetus hoidosta ja hoivasta. Itse asettaisin kuitenkin kysymyksen siten, että voiko pienen lapsen kohdalla edes ajatella tällaista eriyttämistä, onko eriyttäminen edes mahdollista? Lapsi on kokonaisuus, joka oppii kaikesta ympärillään tapahtuvasta, eli myös ne hoito- ja hoivaamistilanteet ovat lapsen kehitykselle tärkeitä, toivottavasti jokainen lasten kanssa työnsä tekevä sen myös oikeasti ymmärtää.
Keskustelun velloessa tulee varmasti monelle mieleen, että ihanko oikeasti nykypäivänä lapsia pitää kasvattaa jonkun, jolla on siihen soveltuva koulutus. Miettiikö kukaan miltä vanhemmista tuntuu, kun mediassa suureen ääneen painotetaan kuinka lapsi tarvitsee varhaiskasvatusta? Jo nyt meillä on vanhempia, jotka ihan oikeasti kuvittelevat, että lapsi tarvitsee jo jopa alle kaksivuotiaana laittaa päiväkotiin sosiaalistumaan ja leikkimään kavereiden kanssa. Ja jos lapsi on yli neljävuotiaana vielä kotihoidossa, hänestä tulee vähintäänkin nurkassa lymyävä luuseri.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti