 |
reilu 1½v, hyvin sujuu |
Aina joskus törmää siihen käsitykseen, ettei niiden pienimpien lasten kanssa kannata askarrella, kun ei ne kumminkaan osaa tai eivät siitä mitään kummikaan ymmärrä.
Mitä siitä askartelusta sitten pitäisi ymmärtää? Se suuri kokonaisuus miksi mm. rairuohoa laitetaan kasvamaan? Vai riittäisikö sille pienelle vai se kokemus siitä miltä multa tuntuu sormissa? Se kokemus yhdessä tekemisestä ja osallistumisesta, johonkin mitä isommat tekevät myös? Se riemun tunne, kun näkee työnsä tuloksen?
Pienimpien askartelut ovat lähinnä sitä maalaamista, liimaamista, repimistä tai rypistelyä. Pienikin lapsi usein innostuu, kun saa muiden kanssa osallistua askarteluhetkeen, erityisesti liimaaminen on suurta huvia alle kaksivuotiaiden kanssa. Alle kolmivuotias voi käyttää saksiakin, kunhan ne ovat turvalliset tai leikataan aikuisen valvonnassa. Osaamista lapsista löytyy, osaaminen vain on yleensä jotain muuta kuin malliaskartelua ja "täydellisiä" lopputuloksia.
Meillä ainakin lapset esittelevät töitänsä mielellään vanhemmilleen ja myös toisten vanhemmille. Työt laitetaankin yleensä aina joksikin aikaa esille, jotta niitä voidaan ihalla yhdessä. Kun työt ovat kaikkien nähtävillä, lapset saavat työstänsä palautteen.
Usein olen myös kuullut sanottavan, että vanhemmat eivät arvosta lasten askarteluja, ja ne kulkevat repussa edestakaisin. Meillä lapset arvostavat itse niitä askartelujansa niin, että ei niitä reppuun saa pakata - ne pitää viedä kotiin kädessä, tai ainakin ne pitää antaa sen hakijan käteen!