tiistai 22. helmikuuta 2011

Päivähoitomuotojen tasavertaisuus


Meillä on jo pitkään puhuttu siitä kuinka erihoitomuodoin hoidettujen lasten pitäisi saada laadultaan samantasoista hoitoa. Ja mitä tämä sitten tarkoittaa?

Aluksi tietysti täytyisi kartoittaa mitä vanhemmat pitävät laadukkaana hoitona, sillä vanhemmathan sen palvelun lapsilleen valitsevat. Toki lapsenkin mielipidettä voidaan kysyä ikätaso toki huomioiden.

Joskus tuntuu, että päivähoidon laatua tasapäistettäessä halutaan tuoda sitä päiväkodin arvomaailmaa perhepäivähoitoon. Lapsilta vaaditaan suorittamistamista ja lapsia arvioidaan erilaisin mittarein. Toisaalta sitten tahdotaan unohtaa se, että myös sitä fyysistä hoitopaikkaa, hoitajien ammattitaitoa ja hoitopaikan henkistä ympäristöä sekä sitä, mitä päivähoito tarjoaa lapsille päivän aikana pitäisi myös arvioida.

Yksi asia minkä kuntien päättäjät tahtovat helposti unohtaa on se, että laadukas päivähoito vaatii myös taloudellista satsausta lapsiin. Ja jos halutaan kaikille lapsille tarjota tasalaatuista päivähoitoa, pitää päättäjien oppia ajattelemaan päivähoitoa kokonaisuutena, johon kuuluu sekä päiväkoti-, että perhepäivähoito.

Mistä tämä kirjoitus sitten saikaan alkunsa? Edelliseen postaukseen oli pph-nimimerkillä kommentoinut, etteivät voi osallistua tapahtumiin, koska omalla autolla ei saa kuljettaa, ja kuljetuksiakaan ei järjestetä. Jos tilanne on se, että kuljetusta ei ole järjestetty, eikä se ole mahdollista jalkaisin tai julkisella liikenteellä, niin mielestäni silloin kunta syrjii niitä päivähoitolapsia, jotka eivät voi tapahtumiin osallistua. Toisaalta myöskään hoitajaa ei voi velvoittaa omin varoin kuljetusta järjestämään, eihän päiväkodissakaan niin tehdä.

Jos siis tapahtumat järjestetään aina kunnan keskustassa (kuten yleensä on) niin silloin kunnalla olisi mielestäni velvollisuus tarjota osallistumismahdollisuutta kaikille kunnallisessa päivähoidossa oleville lapsille. Tämä voi tarkoittaa vaikkapa sitä kuljetusta. Toisaalta se ei tarkoita sitä, että kaikkien pitäisi päästä samaan aikaan ja joka kerta.

Lisäksi jos tulevaisuudessa halutaan saada nykyisistä lapsista kulttuurin (teatteri, näyttelyt, elokuvat) kuluttajia, niin lapsia olisi hyvä niihin tutustuttaa jo pienestä. Tällä en kuitenkaan tarkoita sitä, että tämä olisi vain hoitopaikan tehtävä, mutta voisihan se olla osa sitä. 



  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti