perjantai 10. joulukuuta 2010

10. luukku: Leivotaan piparkakkuja




Koska piparkakut kuuluvat jouluun, niin joka vuosi lasten kanssa on niitä leivottava. Piparkakkujen tekemistä lasten kanssa helpottaa kummasti se, kun varataan paljon piparkakkumuotteja, jotka astellaan keskelle jauhotettua pöytää. Muotteja kannattaa varata monen muotoisia ja kokoisia. Suurimmassa osassa ohjeista on maitoa tai kananmunaa, mutta tässä olisi yksi hyvä ohje, jossa ei ole kumpaakaan.

Maidottomat ja munattomat piparkakut

  • 2dl siirappia
  • 2dl sokeria
  • 250g maidotonta margariinia
  • 1 rkl kanelia
  • 1 tl inkivääriä
  • 1 tl pomeranssinkuorta
  • 1 tl neilikkaa
  • 2 tl kardemummaa
  • 1 dl kaurakermaa
  • 2-3 tl soodaa
  • 1 dll appelsiinimehua
  • 11-12 dl vehnäjauhoja
Kiehauta siirappi, sokeri, margariini ja mausteet ja anna maustua pienellä lämmöllä n. 15 minuuttia. Anna seoksen vähän jäähtyä. Lisää kaurakerma, appelsiinimehu ja osa jauhoista, muista sekoittaa sooda osaa jauhoista. Lisää jauhoja kunnes taikina on sopivaa. Taikinan kuuluu olla vähän löysää, koska se laitetaan kovettumaan jääkaappiin ennen leipomista.


Vinkki


  • Pienimpien lasten on yleensä vaikea hahmottaa sitä, mihin se muotti kannattaa taikinalevyllä painaa, ja piparkakut saattavat olla aikamoisena palojen sekamelskana. Kun opettaa lapsia laittamaan muotteja koko taikinan alueelle kerralla, aivan toistensa kylkeen kiinni, ja sitten kaikki muotit painetaan hyvin pohjaan asti ja kaikki muotit poistetaan taikinan päältä yhtä aikaa, niin saadaan aikaiseksi aika monta ehjääkin piparkakkua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti