keskiviikko 9. kesäkuuta 2010

Ajatuksia

Päiväkotityöskentely eroaa jossain määrin omassa kodissa tehtävästä työstä. Lastenhoito itsessään on ihan samanlaista molemmissa paikoissa, mutta muuten päivä rakentuukin vähän toisin.

Päiväkodin osastolla lapsia on tietysti enemmän kuin kotona, mutta onhan aikuisiakin. Ryhmän lapset ovat iältään 1-4-vuotiaita ja lapsia on 12. Aikuisia on kolme, joista jokainen vuorollaan ottaa yhtenä päivänä viikosta työajan lyhennyksen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että 12 lasta hoitaa kolmena päivänä viikosta kaksi aikuista.

Kesä on myös päiväkodilla loma-aikaa, ja se näkyy toiminnassa mm. siten, että päiväkodin omat hoitajat ovat lomalla, ja talossa on paljon sijaisia. Usein osastolla on vain yksi oma hoitaja ja muut ovat sijaisia. Aamuisin ja iltaisin saattaa olla ihan outoja hoitajia paikalla.

Mielestäni perhepäivähoidossa lasten ja hoitajan välille syntyy parempi luottamussuhde, kuin päiväkodissa. Lapsi tietää, että aamulla vastassa on sama tuttu hoitaja, joka hoitaa lasta kokopäivän, nukuttaa ja herättää päiväunilta. Päiväkodissa lapsen kyselevät jo aamusta kuka nukuttaa, ja kuka jää iltaan jne.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti