maanantai 7. joulukuuta 2015

7. luukku

Eilen juhlittiin 98-vuotiasta Suomea. Perinteisesti itsenäisyyspäivän juhlintaan kuuluvat mm.
 
Vuodesta 1957 lähtien on joka vuosi itsenäisyyspäivän aamuna klo 9 järjestetty Tähtitorninmäellä  juhlallinen lipunnosto , jonka yhteydessä pidetään puheita ja esitetään kuorolaulua.

Itsenäisyyspäivän juhlajumalanpalvelus pidetään Helsingin tuomiokirkossa. Vuodesta 1998 jumalanpalvelus on ollut yleiskristillinen ja siihen ovat osallistuneet useat kirkot. Juhlajumalanpalvelukseen osallistuu valtion ylin johto, kuten presidentit, valtioneuvosto, eduskunnan puhemiehet, valtion ylimmät virkamiehet sekä kansanedustajat – kirkon sivuparville ovat päässeet tavalliset seurakuntalaiset. Jumalanpalvelus on televisioitu.

Itsenäisyyspäivänä monet vierailevat sankarihaudoilla muistamassa sodissa kaatuneita. 

Itsenäisyyspäivänä ja Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä tasavallan presidentti myöntää kunniamerkkejä ja puolustusvoimien ylennyksiä.

Itsenäisyyspäivänä on tapana sytyttää ikkunalle kaksi sinivalkoista kynttilää. Varmaksi ei tiedetä, mistä kynttiläperinne on saanut alkunsa.
Illalla pidetään suuri juhlavastaanotto Presidentinlinnassa. Linnanjuhliin kutsutaan Suomen kuuluisimpia ihmisiä ja joukko tavallisia kansalaisia. Juhlaväkeen kuuluvat perinteisesti hallitus, eduskunta, suurlähettiläitä, veteraaneja, urheilun, taiteen ja tieteen edustajia sekä muita tasavallan presidentin kutsumia vieraita. Linnanjuhlat myös televisioidaan suorana lähetyksenä.


Puolustusvoimien valtakunnallinen itsenäisyyspäivän paraati järjestetiin tänä vuonna Jyväskylässä.  Paraatiin osallistui noin 650 henkilöä ja 50 ajoneuvoa kaikista puolustushaaroista.
Ylilennossa nähtiin Hornet-hävittäjiä, kolme NH90-kuljetushelikopteria ja kolme MD500-kevythelikopteria.

Lähteet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti