torstai 3. joulukuuta 2015

3. luukkuEnsimmäinen tunnettu joulukortti painettiin Englannissa vuonna 1843. Saksalla on kuitenkin erittäin pitkät perinteet joulukorttiteollisuudesta ja varhaisimmat Suomeen tulleet kortit olivatkin saksalaisia ja ruotsalaisia. 

Vanhin Suomessa lähetetty joulukortti tunnetaan vuodelta 1871. Suomessa joulukorttien lähettäminen yleistyi merkittävästi 1900-luvun alkupuolella. Eniten lähetettiin saksalaisia ja ruotsalaisia kortteja, mutta venäläisiäkin oli liikkeellä. Ensin korttien lähettely oli varakkaiden ja kaupunkilaisten tapa, myöhemmin myös maaseudun asukkaat ja työväestö alkoivat lähetellä kortteja.

Tunnetuimpia 1900-luvun alun joulukorttitaiteilijoitamme olivat Martta Wendelin ja Rudolf Koivu. Perinteisesti suosittuja aiheita ovat olleet talvi, lumiset maisemat ja lumiukot. Linnut, kukkaset ja onnea tuottavat symbolit, kuten nelilehtinen apila ja hevosen kenkä, ovat myös olleet yleisiä kuva-aiheita. Kuva-aiheita vertailtaessa joulupukki ja tontut menevät kuitenkin muiden edelle.

Joulu on Suomen postin kiireisintä aikaa, sillä suomalaiset lähettävät keskimäärin noin 50 miljoonaa joulukorttia. Kaikista lähetetyistä korteista noin puolet on joulukortteja. 

Lähteet:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti