perjantai 11. joulukuuta 2015

11. luukku
Ensimmäinen tieto Lucian päivän vietosta Pohjoismaissa on vuodelta 1764 Ruotsin Länsi-Göötanmaan herraskartanosta, jossa Lucia tarjoili kahvia vuoteeseen. Vuonna 1893 Lucia esiintyi ensimmäistä kertaa Skansenilla, ja uusi joulua edeltävä tapa levisi pian kouluihin ja yhdistyksiin ympäri Ruotsin maata ja saapui myös Suomen ruotsinkielisille seuduille. Varhaisimpien tietojen mukaan Lucia-juhlaa olisi vietetty jo vuonna 1898 Turun ruotsalaisessa naislyseossa. Tiedetään varmuudella, että Vöyrin kansanopistossa vietettiin Lucian päivää vuonna 1913, ja Högvallan emäntäkoulussa Lucian päivän perinne on jatkunut jo vuodesta 1919.

1920-luvulta lähtien Lucia alkoi esiintyä ruotsalaisten viikkolehtien sivuilla, minkä ansiosta tapa levisi nopeammin Suomeenkin. Lucia sai suurta huomiota tiedotusvälineissä, kun Stockholms Dagblad järjesti vuonna 1927 ensimmäisen ulkoilmajuhlan. Kolme vuotta myöhemmin Helsingfors svenska sångarförbund ja Brage-yhdistys järjestivät Allas Krönika -lehden avulla ensimmäisen Lucia-kulkueen. Brage-yhdistys ryhtyi vastaamaan ulkoilmajuhlan järjestämisestä vuonna 1930. Folkhälsan järjesti ensimmäisen Lucia-keräyksen vuonna 1949, ja ulkoilmatapahtuma herätettiin uudelleen henkiin Helsingin keskustassa.

Sen jälkeen, kun Hufvudstadsbladet liittyi vuonna 1950 mukaan järjestelyihin, ja Helsingin Lucia profiloitui suomenruotsalaisten Luciaksi (nykyisin Suomen Luciaksi), tapahtuma on kasvanut ja saanut uusiakin piirteitä. Lucia-kulkue oli alusta alkaen suuri menestys, ja suureksi osaksi sen ansiosta Lucia-perinne onkin levinnyt suomalaisten tietoisuuteen.

Suomen Lucia on Lucia-keräyksen symboli. Lucia-keräysten tuotolla tuetaan lapsiperheitä, joilla on erilaisia vaikeuksia selviytyä arjestaan.
 


Lucian varsinainen tehtävä alkaa valinnan jälkeen. Hän vierailee sairaaloissa, lastenkodeissa, vanhainkodeissa, vankiloissa ja esiintyy sekä pienemmissä että suuremmissa yhteyksissä. Lucia tekee vuosittain tervehdyskäynnin myös tasavallan presidentin luokse muutamine neitoineen. 


Suomen Lucia kruunataan Helsingin tuomiokirkossa sunnuntaina 13.12.2015 klo 17. Lucian kruunaa pastori ja kirjailija Hilkka Olkinuora. Lucia-kulkue kulkee sen jälkeen Helsingin keskustan läpi.

Lähde:
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti