tiistai 5. elokuuta 2014

Tutustutaanko?Taas on syksy ja monet lapset aloittavat hoitonsa joko vanhassa tai uudessa hoitopaikassa. Lehdissä on kirjoituksia aiheesta ja aihetta sivuten. Tämän päivän Helsingin Sanomissa on artikkeli siitä, kuinka lapsilla ei aina ole riittävästi aikaa tutustua uuteen elämäntilanteeseen - hoidon alkuun.

Artikkelissa painotetaan ns. pehmeän laskun tärkeyttä, ja olenpahan itsekin jo kirjoittanut asiasta ainakin muutama vuosi sitten. Itse olen ehdottomasti pehmeän laskun kannattaja, mutta tokikin on hyvä ottaa huomioon, että lapset, vanhemmat ja perheiden tilanteet voivat vaihdella.

Toiset lapset tottuvat nopeasti uusiin tilanteisiin ja ovat paikassa kuin paikassa kuin "kala vedessä", toiset taas vaativat paljon aikaa tutustumiseen ja uusien asioiden sulatteluun, lapsen ikäkin vaikuttaa asiaan jollakin tavalla.  Myös vanhemmat voivat tuntea lapsen hoitoon viemisen ahdistavana, ja myös silloin perheille on hyötyä pitkästä tutustumisesta, koska kun vanhemmalla on hyvä olla, niin myös lapsella on hyvä olla, tämänhän me kaikki toki allekirjoitamme?

Aina ei kuitenkaan ole mahdollista tutustua viikkokausia, ei edes päiväkausia. Vanhempi voi työllistyä äkillisesti, hoitopaikkapäätös viipyy (no, tässä voisi sitten ehkä olla parantamisen varaa, jos näin on), loma-ajat menevät todella pahoin ristiin ja tutustuminen pitää suorittaa joko nopeasti tai paljon ennen hoidon alkua (kumpi sitten parempi) tms. Silloin asiaa ei auta yhtään se, että kasvatusalan ammattilaiset toitottavat pehmeän laskun tärkeyttä (vaikka tärkeää onkin), kun todennäköisesti sillä vanhemmalla on jo nyt huono omatunto siitä, että lapsi täytyy "kipata" hoitoon nopealla aikataululla.
Meillä voi tutustua etukäteen myös varahoitopaikkaan, ja sitä myös suositellaan vanhemmille, jolloin ei tule paniikki äkillisessä varahoitotarpeessa. Meillä on mahdollisuus toimia näin, koska lapsilla on nimetty varahoitopaikka, jota käytetään oman hoitajan ollessa vapaalla.
Blogia voi seurata nyt myös Facebookissa, kun käy tykkäämässä blogista. Samalla saa helposti myös Askartelua Ipanoille ja Ipanoiden pöperöt -blogien päivitykset.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti