tiistai 11. maaliskuuta 2014

Askareita lapsille?
Yle:n sivuilla kirjoitettiin eilen askareitten teettämisestä päiväkodissa, sitten juttu julkaistiin Iltalehdessä ja siellä aiheesta on keskusteltu tähän mennessä 25 sivun voimalla. Keskustelua käydään aiheesta myös muilla keskustelupalstoilla.


Ylen kirjoitusta oli ehditty editoida jo ennen kuin luin jutun, mutta Iltalehden sivulla jutussa kerrottiin päiväkodista, jossa lapset osallistuvat jopa vessojen pesuun! Itseäni ei nyt hirveästi vielä tässä vaiheessa asia ihmetyttänyt tai no ehkä varsinaisesti vessojen pesu voi olla vähän liikaa, mutta oikeasti: joku ne vessatkin pesee, toivottavasti siellä kotonakin. Ei kai niille lapsille kumminkaan niitä kaikkein pahimpia myrkkyjä annettu? Sitten juttu kuitenkin jatkui: lapset osallistuivat vessojen pesuun karkkipalkalla! Tässä vaiheessa aloin ihmetellä: Mitä saako kotitöiden teosta palkkaa? (Puuttumatta nyt siihen kuuluuko karkki päiväkotiin ollenkaan)
 
 
Minusta kotityöt kuuluvat kaikille, jopa lapsille, toki silloin täytyy huomioida mitä kotitöitä lapsilla voi "teettää" tai oikeastaanhan se menee niin päin, että lapset yleensä haluavat auttaa kotitöissä. Meillä jokainen huolehtii omat lelunsa ja muut tavaransa takaisin paikoilleen, vie tiskit tiskipöydälle, huolehtii lakanansa pesukoneeseen, meillä myös joutuu itse siivoamaan, jos sotkee ns. "tahallaan", kaataa lelukopat lattialle, piirtää pöytään tai sotkee vaikkapa vessan peilin saippualla (juu-u, lapset ovat kekseliäitä).  Ruoanvalmistus nyt on sellaista jota kaikki haluavat tehdä samoin leipominen. Joskus ryhmässä on ollut lapsia jotka lähes tappelivat siitä kuka saa pyyhkiä pölyjä, tai pyyhkiä syöttötuolin, tai harjata lattioita. Lelujen ja nukenvaatteiden peseminen vasta hauskaa onkin.
Kotitöiden teosta ei myöskään makseta kenellekään palkkaa, vaan "palkka" kotitöistä on viihtyisämpi ympäristö tai vaikkapa leipomisen jälkeen lämmin pulla.
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti