keskiviikko 15. maaliskuuta 2023

Pari sanaa palkkauksesta

 

 

Jostain ihmeen syystä perhepäivähoitajan pakkaus kaikkine kiemuroineen tuntuu edelleen olevan monella paikkakunnalla vähintään pieni ihme. 

Perhepäivähoitaja on kummajainen kunnan työntekijöissä. Vuosien aikana palkkausta on kehitetty ja palkkausta on yksikertaistettu monella tapaa. Jostain kumman syystä jatkuvasti kuitenkin nousee esille epäkohtia, jotka elävän sitkeänä erityisesti työnantajapuolella.

Aloittaessani perhepäivähoitajana palkkaus oli sen mukaan kuinka monta lasta oli paikalla, ja jokainen lapsi joka tuli tai meni muutti palkan määrää. Ryhmät olivat pääsääntöisesti laittoman suuria, mutta eipä siitä kukaan mitään nurissut, kun palkka oli sitä suurempi mitä enemmän lapsia oli paikalla. Työajatkin olivat mitä sattuu, vaikkapa ihan kellon ympäri, eikä palkkaa edes saanut yöaikaan ja lisätkin sellaiset, että oliko ollenkaan?

Jossain vaiheessa palkka määräytyi varattujen paikkojen perustella, ja paikat piti irtisanoa ja se että lapsi aloitti tai lopetti ei suoraan vaikuttanut asiaan, vaikka yllätys, yllätys työnantaja ei ehkä tätä huomioinut mitenkään ja käytännössä homma jatkuin samoin kuin ennenkin, palkkoja nostettiin ja laskettiin edelleen lasten mukaan miten sattui.

Sitten meillä päätettiin että palkat pysyvät aina samana ja paikkoja varataan se neljä riippumatta onko ryhmässä neljää lasta vai ei. Omat lapset meillä oli saanut palkallisena omaan ryhmään jo aiemmin, joten tämä oli jo "suuri" muutos monellakin tapaa... vielä kun se palkka olisi työtehtäviin nähden oikea...mutta eihän se ole kellään. Palkalla kumminkin pitäisi pystyä elämään sen perhepäivähoitajankin.

Tämä kaikki edellä tapahtunut on nyt sitten historiaa kun viimein ihan työehtosopimuksella siirryttiin kuukausipalkkaan. Mutta, mutta aina löytyy se työnantaja joka jostain ihmeen syystä luulee että perhepäivähoitaja on jotenkin erilaisessa asemassa kuin kaikki muut työntekijät. Palkkauksessa on edelleen paikka/lapsiajattelua, hoitajat eivät tiedä työaikojaan, määrätään palkattomia päiviä, otetaan tulevia lomapäiviä, mainostetaan vapautuvia hoitopaikkoja jne. Ja mikä pahinta, aina on joku hoitaja jonka mielestä asia on ihan ok. 

Perhepäivähoitajien tekemisiä valvotaan ja hyvin lyhyiltäkin, jopa muutaman minutin, lapsettomilta ajoilta päivän alussa tai lopussa täytyy tehdä selvityksiä mitä silloin tekee? Ja mikä työ on hyväksyttyä työaikana, onko lelujen keräys, vessan siivoaminen tai ruoanlaitto hyväksyttäviä työtehtäviä? Pitääkö tehdä vain pedagogisiatehtäviä ja mitä niihin kuuluu?

Mitäs jos esimiehille aletaan maksaa palkka sen mukaan montako alaista sattuu olemaan tänään paikalla? Esimiehen esimies ilmoittaa, että kun nyt sun kaikilla alaisilla on kesäloma, niin säpä ootkin palkattomilla. Tai päiväkodilla kaikki soittaisivat aamulla esimiehelle, että nyt ei oikein tiedetä  kenellä tänään on työpäivä kun pienten ryhmästä puuttu neljä lasta, tai kenelle maksetaan alennettua palkkaa, kun ryhmässä on osa lapsista poissa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti