maanantai 1. heinäkuuta 2019

Loma




Ensimmäisen lomapäivän kunniaksi olen tutustunut Opetushallituksen perhepäivähoidon tukimateriaaliin. Materiaali on mielenkiintoinen ja onpa sieltä löytynyt joitakin "vanhojakin" ideoita, kuten reissuvihko lasten ajatuksille. Monia muitakin tuttuja juttuja tuli vastaan. Tässä on kerrankin sellainen materiaali, jota voi suositella ja ihan oikeasti toteuttaa perhepäivähoidossa. Tämän materiaalin kautta pystyy jäsentämään omaa toimintaansa ja helpottaa oman toiminnan sanoittamista "vasukielelle". 

Monesti materiaalit on kohdennettu lähinnä päiväkodeille, ja siksi ne eivät huomioi perhepäivähoidon ominaispiirteitä, joita ainakin itse pidän perhepäivähoidon vahvuuksina, eli välittömät suhteet lapsiin ja perheisiin, kiireetön arki ja arjessa oppiminen sekä joustavuus. Arjenpedagogiikka on sana, joka on tullut uuden vasun mukana, mutta todellisuudessa perhepäivähoidossa sitä on toteutettu jo vuosia, samoin lasten ja vanhempien osallisuus on toteutunut lähes luonnostaan.

Tämän materiaalin tutkiminen on saanut minut tänään pääsääntöisesti hyvälle tuulelle, ainoa mikä vähän ärsytti oli se, että miksen voi asua Laukaalla? Olisi mahtavaa jos työnantaja suhtautuisi noin innostuneesti perhepäivähoidon kehittämiseen ja ottaisi myös hoitajat mukaan kehitystyöhön.

Mutta hei! Aina voi yrittää vaikuttaa omiin työolosuhteisiinsa, siinä hommassa saa helposti vaikean ihmisen maineen, erityisesti jos perhepäivähoitoa ei mielletä varhaiskasvatukseksi ollenkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti