sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Päivän ketutus v***tusMiten ihmeessä perhepäivähoitajan työaika on niin iso ongelma muille? Perhepäivähoitajan työaika on ollut nyt kohta kymmenen vuotta suuri ongelma. Työaika koetaan suureksi ongelmaksi sekä työnantajan, hoitajien ja vanhempien osalta. Suurinta ihmetystä aiheuttaa kuitenkin ne ihmiset, jotka eivät edusta mitään näistä ryhmistä.

No verrataanpa sitten pikkuisen tilannetta ennen ja nyt:

Ennen: Työpäivän pituus saattoi olla vaikka  365/24/7 , eli työtä tehtiin vaikka kellon ympäri joka päivä, no kesälomat oli, jos oli                                               
Nyt:   Työpäivän pituus voi edelleen olla 15h, mutta työvuorojen välissä pitää olla 9h, ja viikkovapaatkin pitää olla

Ennen:  Ylityöstä ei maksettu ylityökorvausta
Nyt:       Ylityöstä maksetaan ylityökorvaus, joka on 40% riippumatta ylityön määrästä

Ennen:  Ylitöitä tehtiin paljon, koska ylityön tekemistä ei rajoittanut mikään
Nyt:       Ylitöitä ei juurikaan tehdä, vaikka vuodessa ylityötä voisi tehdä 250h

Ja huomio! Perhepäivähoitajat tekevät edelleen enemmän tunteja vuodessa säännöllisenä työaika, eli keskimäärin 40h viikossa, joka on työaikalain määrittelemä katto työajalle. Tämän lisäksi 1.2. vuosityöaikaa pidennettiin myös perhepäivähoitajilla nipistämällä jokaisen arkipyhän työajasta 2h 40min. 

Vielä toinen huomio: Edelleen on paikkakuntia, joissa hoitajat tekevät täyttä työaikaa ja palkka on pienimmillään alle 800€/kk (tai jopa vielä vähemmän)

Ja kulukorvauksia en viitsi edes mainita...


Ihanko oikeasti, joku on sitä mieltä, että on oikein teettää työtä pienellä palkalla? Miksi juuri perhepäivähoitajien pitää kokea jotenkin huonoa omaatuntoa siitä, ettei tee töitä 24/7 vuodet läpeensä?1 kommentti:

  1. No kuule, samoja asioita olen miettinyt. Perhepäivähoitoa kehutaan, mutta arvostusta ei huomaa palkkapäivänä. Ja uuden varhaiskasvatuslain myötä lapset menee päiväkoteihin, meidän ammatti on kohta historiaa. Meille saattaa tulla vain alle 3-vuotiaita, mutta kukahan jaksaa tehdä töitä eläkeikään.

    VastaaPoista