keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Ehtiikö leikkiä? Tarviiko kerätä?




Tässä muutama viikko sitten osallistuin tapahtumaan, jossa  yhtenä keskustelun aiheena oli leikin mahdollistaminen. Tässä yhteydessä esille nousi kysymys leikkien siivoamisesta. Koska leikki pitää siivota pois? Tärkeä kysymys, johon ei kuitenkaan ole yksiselitteistä vastausta.
Yleisimpiä tapoja siivota leikki pois/ lelut paikoilleen: 
  • päivän päätteeksi
  • viikon päätteeksi
  • vanha leikki kerätään pois ennen uuden aloittamista
  • ennen siirtymätilanteita, ulos lähtiessä, ennen ruokailua

Leikki on prosessi, joka muuttuu ja kehittyy edetessään:
  • aluksi keksitään leikki; esim. kauppaleikki
  • valitaan leikkikaverit ja jaetaan roolit; myyjä, ostaja
  • haalitaan tarvikkeet ja järjestellään ne; mitä myydään, jaetaan rahat
  • leikitään leikkiä; ostetaan, myydään, rahastetaan
  • keksitään uusia sivujuonia leikkiin; kaupasta lähdetään kotiin, tehdään ruokaa
  • vaihdetaan rooleja; myyjästä tulee isä, joka syö tehdyn ruoan
Nykyään kuulee usein puhuttavan siitä, etteivät lapset rauhoitu leikkeihin tai eivät osaa leikkiä. Onko ongelma oikeasti lapsissa vai meissä aikuisissa? Mahdollistammeko oikeasti lapsen leikin? Jos nyt sitten ajatellaan sitä leikin mahdollistamista, niin suurin osa on sitä mieltä, että leikkiin tarvitaan aikaa ja välineitä. Välineitä osaa jokainen tarjota leikkiin, koska kyse on näkyvästä, konkreettisesta asiasta. Isommat lapset ovat myös hyviä kuvittelemaan leikissä tarvittavia asioita. Nykymaailmassa välineistöä riittää ihan varmasti, jopa liiallisuuksiin saakka.
Mutta se aika, mistä sitä saa? Päivähoitopäivää rytmittävät ruokailut ja ulkoilut, sekä mahdolliset muut aktiviteetit/ lepo. Meillä usein kysytyt kysymykset ovat: Ehtiikö leikkiä? tai Tarviiko kerätä? Ensimmäinen kysymys kysytään yleensä ennen ruokailua, kun tulemme sisälle ja toinen usein siirtymätilanteissa.

2 kommenttia:

  1. Hei. Hyvä kirjoitus leikistä. Meilläkin usein koulutuksissa terotetaan leikin merkitystä ja kuinka tärkeää se on lapsille....ja usein kuulee ton "ettei nykyajan lapset osaa leikkiä, mun mielestä se on täyttä puppua. Lapselle kun antaa välineet ja mahdollisuuden niin leikki syntyy, joskus tosin pitää itse vähän avittaa aluksi leikin alkua ja sitte hipsiä sivuun takavasempaan..... usein muuten törmää tohon - ehtiikö leikkiin? kysymykseen, vaikka kun tullaan sisälle. Ja olen ihan opetellut etten heti torppaa sitä (ettei muka ehdi aloittaa ennen ruokailua) Koska lapset ehtivät pienessä ajassa rakentaa leikkiä ja jatkavat sujuvasti ruokailun jälkeen siitä mistä jäätiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!

      Niin, useinhan asiat on oikeasti meistä aikuisista kiinni. Jos eletään kiireellä ja hoputtamalla, niin eihän siinä voi keskittyä mihinkään tekemiseen, ja lapsen tekeminenhän pitäisi olla sitä leikkiä. Ei meistä aikuisistakaan kukaan aloita tekemään jotain hommaa mielellään jos sanotaan, että no, aloita nyt ja sitten kun juuri saat tarvikkeet leväälleen, niin sanotaan, että kerääs nyt ne pois kun pitää tehdä jotain muuta (muka tärkeämpää). Eihän siinä valmista tule kellään.

      Poista