tiistai 24. toukokuuta 2011

Tutustuminen

Hoitoon tutustumiskäytäntöjä on varmasti yhtä monia kuin hoitopaikkoja, hoitajia, lapsia ja perheitä. Yksi tapa sopii toiselle ja toinen toiselle. Tästä huolimatta en osaa olla ihmettelemättä sitä kuinka jonkun mielestä lapsen voi "kylmiltään" jättää vieraan ihmisen hoidettavaksi.

Kuinka monta kertaa ja kuinka kauan aikaa sitten olisi sopivasti käydä tutustumassa lapsen tulevaan hoitopaikkaan? Lapset tulevat hoitoon hyvin erilaisista lähtökohdista; lapsilla on erilaisia kokemuksia erota omasta vanhemmastaan, toimimisesta lapsiryhmässä ja myös lapsen ikä ja persoonallisuus vaikuttavat lapsen sopeutumiseen hoidossa. Yksi erittäin tärkeä asia lapsen sopeutumisessa on myös se, kuinka lapsen vanhemmat suhtautuvat hoidon aloittamiseen ja kuinka vaikeaa vanhemmalla on luovuttaa lapsi jonkun muun aikuisen vastuulle päivän ajaksi. Tähän taas vaaditaan aikamoista luottamusta aikuisten kesken.

Tutustuminen on varmaan helpointa aloittaa heti kun saa tiedon hoitopaikasta. Meillä vanhemmat saavat hoitopaikan puhelinnumeron sekä kehotuksen soittaa ja sopia hoitopaikkaan tutustumisesta. Ensimmäinen kontakti usein hoitopaikan ja vanhemman välillä on siis puhelinkeskustelu. Milloin sitten hoitopaikkaan kannattaa soittaa? Itse olen ainakin parhaiten tavoitettavissa aamupäivisin 9-11 ja taas sitten iltapäivällä klo 14 jälkeen. Vastaavasti taas ruoka- ja päivälepoaikaan on todella vaikea vastata puhelimeen tai se on äänettömällä. Kun vanhempi soittaa minulle uudesta hoitolapsesta, niin tässä ensimmäisessä keskustelussa sovitaan yleensä vain koska sopii tulla tutustumaan, ja tutustumisajan sovin yleensä myös aamu- tai iltapäiväksi. 

Ensimmäisellä tutustumiskerralla katsellaan yleensä hoitopaikan tiloja ja puhutaan vanhempien odotuksista päivähoidon suhteen. Ensimmäisellä kerralla myös keskustellaan perheen ja lapsen tavoista ja arkirutiineista.  Lapsen tullessa ensimmäisen kerran tutustumaan hoitopaikkaan vanhempansa kanssa, niin silloin on hyvä arvioida sitä kuinka monta tutustumiskertaa lapsi tarvitsee. Joku lapsi ei tarvitse kuin sen kerran, mutta joku toinen lapsi voi tarvita useampiakin päiviä tai jopa viikkoja tutustumiseen.

Tutustuminen on hyvä aloittaa aina yhdessä oman vanhemman kanssa, jolloin vanhempi hoitaa omaa lastaan hoitoryhmässä. Tällöin myös hoitaja saa arvokasta tietoa siitä, kuinka vanhempi toimii lapsen kanssa esim. ristiriitatilanteessa, tai kuinka lapsen saa lepytettyä mielipahan kohdatessa. Yhteen tutustumiskertaan kannattaa varata aikaa noin pari tuntia. Aluksi lapsi voi osallistua vanhempansa kanssa esim. ulkoiluun tai muuhun toimintaan. Tarpeen mukaan lapsi voi myös tutustua hoitopaikkaan lyhyitä aikoja ilman vanhempaansa. 

Itse toivon, että lapset tulisivat aina etukäteen tutustumaan mahdollisimman monta kertaa, jotta sitten hoidon alkaessa olisi lapsen helppo jäädä tutuksi tulleen hoitajan luokse siten, että lapsella on tieto siitä, että oma vanhempi tulee päivän päätteksi hakemaan lapsen omaan kotiin.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti