maanantai 6. huhtikuuta 2015

Syömään!Tässä hoitopaikassa ruoka on tärkeää, jopa ehkä vähän liian tärkeää - ainakin jos katsoo hoitajan ulkomuotoa. Mielestäni on kunnia-asia tarjota lapsille päivittäin tuoreista raaka-aineista valmistettua hyvää ja monipuolista ruokaa.
Päivähoitolain (1973/36)  mukaan lasten päivähoidossa olevalle lapselle kunnan on järjestettävä hoitopaikassa tarpeellinen ravinto. Kokopäivähoidossa tämä yleensä tarkoittaa kolmea ateriaa: aamupalaa, lounasta ja välipalaa, joista Kuntaliiton suosituksen mukainen korvaus on aamu- ja välipalasta 0,75€ ja lounaasta 1,77€. Yhden lapsen osalta ruoan kustannus saisi siis olla päivässä 3,27€. Tältä pohjalta siis lähdin laskemaan ruokailun todellisia kustannuksia.
Kuuden viikon mittaisella tarkkailujaksolla punnitsin kaikki käyttämäni ruoka-ainemäärät ja kirjasin ne ylös.  Ruoan hinta on huomioitu todellisen ostohinnan mukaan, ja siinä ei ole huomioitu esim. ruoanvalmistukseen käytetyn veden määrää.

Mitä meillä sitten syötiin:

Yleisesti meillä lapset syövät aamupalaksi puuroa ja maitoa, lisäksi tarjolla on myös hedelmää tai kasvista, mutta käytännössä lapset eivät niitä syö juuri koskaan.
Lounaalla on varsinainen ruoka (laatikko, keitto tai kastike + peruna/riisi/pasta) ja kasviksia keitettynä, tuoreena tai molempina. Lisänä leipää (yleensä näkkileipää tai ruisleipää) ja maitoa. Käytännössä kuitenkin lapset syövät leipää aika vähän.
Välipalalla meillä on aina jotakin viljatuotetta (leipää, puuroa, karjalanpiirakkaa tms.), kasvista, marjoja tai hedelmiä sekä maitoa. Lisäksi noin 1-2 kertaa viikossa jogurttia, rahkaa tms.

Ryhmän kokoonpano ja ruokailutottumukset:

Tarkkailuajankohtana on osan ajasta hoidossa lapsi, josta maksetaan korotettu ruokaraha, osa lapsista oli sairaana ja jaksolle osui kaksi lapsivapaata päivää, jotka kaikki vaikuttavat kustannuskorvaukseen.
Ryhmän lapsista yksi syö todella pieniä ruoka-annoksia, ja vain makuannoksia kasviksia. Yksi lapsi syö todella isoja annoksia sekä ruokaa, että kasviksia. Kaksi lasta syö pääsääntöisesti hyvin ruokaa ja  kohtuullisia annoksia kasviksia.

Yhteenveto:

Tarkkailuajanjaksolla kustannuskorvaus riitti erittäin hyvin kattamaan ruoka-ainekustannuksia, kun kiinnitti huomiota erityisesti hedelmien ja kasvisten hintaan. Vaikka yksittäisen päivän tai raaka-aineen kustannukset saattoivat ylittää korvauksen määrän, niin pidemmällä (esim. viikko) ajanjaksolla kustannusta pystyi tasaamaan.  Kalleimmat ruoat olivat selkeästi kalaruoat ja kokolihasta valmistetut ruoat. Halvimpia olivat vastaavasti laatikko- ja keittoruoat.
Jakson aikana olen kiinnittänyt erityistä huomiota valmistamani ruoan määrään, jotta hukka olisi minimaallinen, mm. kuorin hedelmiä ja kasviksia menekin mukaan. Ruoanhankinnassa on hyödynnetty kauppojen tarjouksia, mm. 1€/kg hedelmätarjousta.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti