tiistai 28. tammikuuta 2014

Askeleita menneeseen

1. lähettämäni paketti


Osallistuin toissajoulun (-12) alla Joulureen salainen jouluystävä -vaihtoon. Ja silloin homma tuntuikin todella kivalta ja ajattelin osallistuvani myös seuraavana vuonna. Seuraava vuosi tuli ja taas sai ilmoittautua vaihtoon. Jonkin aikaa asiaa harkitsin, mutta ilmoittauduin kuitenkin mukaan, koska viimeksi oli ollut tosi hauskaa miettiä paketteja salaiselle ystävälleni.

Tällaisissa vaihdoissahan ei yleensä ole kovin vaikea ohjeet, kuten ei tässäkään: ideana on lähettää siis tuntemattomalle ihmiselle jokin pieni muistaminen jonka (minimi)arvo on etukäteen määritelty. Tässä vaihdossa lähetetään kolme pakettia noin kuukauden välein, ja paketin pitää olla perillä sovitusti. Samoin sovitusti paketit pitää esitellä julkisesti joko omassa tai  järjestäjän blogissa, jos ei omaa blogia ei ole. Viimeisessä paketissa saa paljastaa vastaanottajalle lähettäjän.

Vaihtoihin kannattaa lähteä mukaan leikkimielellä, ja kannattaa muistaa, ettei pienen lahjan keksiminen ja löytäminen vieraalle ihmiselle ole helppoa, ja aina ei siis myöskään voi tässä tehtävässä onnistua. Myös se kannattaa huomioida, että vaikka lahjan arvo ei olisi kovin suuri (10€), niin postituskulut voivat nostaa paketin arvon yli kaksinkertaiseksi. Sekin kannattaa muistaa, että vaikka itse olisi lähettänyt sovittua minimiarvoa kalliimman paketin, niin ketään ei ole velvoitettu samaan, jolloin itse saattaa saada paketin jonka arvo on "vain" se sovittu arvo. Lisäksi aina voi toivoa saavansa jotakin, mutta ihan aina lähettäjällä ei ole mahdollisuutta toiveita toteuttaa.

Ongelma vaihdosta tulee siinä kohdin, kun näitä yksinkertaisia ohjeita ei syystä tai toisesta noudateta. Järjestäjille suurta ajan (ja ehkä myös taloudellista) menetystä tuottavat henkilöt, jotka syystä tai toisesta jättävät leikin kesken, eivät viitsi ilmoittaa pakettien saapumisesta, eivät tee postauksia jne. Erityisesti ihmettelen niitä, jotka vielä jättävät leikin kesken siten, että eivät itse lähetä yhtä montaa pakettia eteenpäin kuin ovat saaneet. Olisiko tällaisessa tapauksessa edes jotenkin reilua tarjoutua lähettämään saamansa paketti edelleen tai järjestäjille, tai jättää se hakematta postista, jolloin se palautuu lähettäjälle, edellyttäen, että paketissa on lähettäjä merkittynä.

Mielestäni siis kannattaisi vaihtoihin osallistuessaan muistaa: Se joka leikkii lähtee, leikin kestäköön!


Tähän loppuun vielä kiitos kaikille niille ihanille salaisille ystäville, jotka leikin kestivät.  Erityinen kiitos myös Reppanaiselle, joka pienellä varoitusajalla osasi valita pakettini paremmin kuin hyvin. Kiitos myös Teijalle ja Wiltsulle, jotka näitä vaihtoja ovat emännöineet, ja anteeksi myös niiden puolesta, jotka eivät itse sitä ymmärrä pyytää.


Ipana kiittää ja kuittaa!
2. lähettämäni paketti
3. lähettämäni paketti1. saamani paketti2. saamani paketti

3. saamani paketti


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti