keskiviikko 18. tammikuuta 2012

Vieraita vai ei?

Eräällä keskustelupalstalla on keskusteltu siitä, saako perhepäivähoitajalla käydä päivän aikana vieraita. Keskustelua on tietysti puolesta ja vastaan ja onpa joku hoitaja ilmoittanut, että heillä on ohjaaja oikein kieltänyt vieraiden vastaanottamisen työaikana.

Omasta mielestäni kysymys pitäisi oikeastaan kuulua: Millaisia vieraita voi päivähoitopäivän aikana vierailla hoitajan kotona? Miksi vieraat sitten olisivat kiellettyjä päivän aikana? Hoitajan työnä on tietysti ensisijassa hoitaa lapsia, jotka ovat hänen luonaan hoidossa, joten ainakin minun on aika vaikea kuvitella esim. kestitseväni ketään "vierasta" työpäiväni aikana. Luonnollinen raja syntyy siis jo siitä, että mikä päivän aikana tapahtuvan vierailun tarkoitus on. Mielestäni ei voi olla kovinkaan tarkoituksen mukaista jos hoitaja kahvittelee työaikana lasten jäädessä esim. ilman valvontaa. 

Toisaalta taas vierailun tarkoituksena voi olla jokin ihan muu kuin kahvittelu. Voidaan esimerkiksi  sopia toisen hoitajan kanssa yhteisestä sisäleikkipäivästä, askarteluhetkestä, tai vaikkapa satuhetkestä. Mielestäni tällaiset vierailut ovat varmasti lasten mieleen ja lapset oppivat samalla toimimaan vähän "vieraampienkin" lasten ja aikuisten kanssa. Myös yhteiset juhlat voisivat piristää arkea. Leikkideittejä voi mielestäni sopia myös jonkun lähistöllä asuvan kotiäidin kanssa, kunhan vai sitten muistaa, että hoitajaa koskee salassapitovelvollisuus hoitolasten asioista. Myös vierailun ajankohta pitää olla lapsille soveltuva, jotta esim. päiväunia tarvitsevat lapset saavat lepohetkensä.

Ja sitten siihen ohjaajan kieltoon. Jos esimies määrää jotakin, on sitä toki noudatettava, mutta ihan hulluihin asioihin ei tarvitse suostua. Esimies ei siis ihan oikeasti voi päättää siitä, voiko muu perhe kutsua kotiinsa kavereitaan, kuten omat koululaiset saattavat tehdä, tai puoliso voi kestitä kotonaan ihan ketä haluaa. Hoitajan tehtäväksi tässä tosin jää se, että hoitaja on vastuussa hoitolapsien psyykkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnista koko hoitopäivän ajan. Hoitaja siis vastaa siitä, mitä ja miten se oma perhe siellä kotona käyttäytyy hoitolasten aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti