keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Saako lätäkössä läiskyttää?

Tämä kesä ja syksy ovat olleet erittäin kosteita, joten vesileikkikelejä on riittänyt ihan mukavasti. Kesän vesileikeistä onkin siirrytty kätevästi syksyn kuraleikkeihin, josta taas seuraa kiitettävä vaaterumba. Kyllä viimeistään tässä vaiheessa tulee ikävä sitä vanhan kodin kuraeteistä, jossa oli tilaa vaatteille kuivua. Tästä huolimatta meillä lapset ovat saaneet leikkiä ja kurastaa itsensä ihan joka päivä.
Lasten kurastaminen olikin yhtenä keskustelun aiheena jokin aika sitten. Eli pitääkö lapsen leikkiä niin, että pysyvät siisteinä? Vai saako lapset leikkiä vedellä, mudalla tai hiekalla? Ajatteletteko mitä vanhemmat sanovat lapsia hekiessaan? Vaivaantuvatko vanhemmat jos lapsi on yltäpäältä likainen ja lapsi pitäisi siinä kunnossa laittaa turvaistuimeen tai rattaisiin? Onko kaikilla lapsilla säänmukainen vaatetus? Kiellätkö lapsia sotkemasta vaatteitaan? Keksitkö lapsille sellaista tekemistä, että lapsi ei sotkeennu? Hakeudutteko sellaisiin leikkipaikkoihin missä on mahdollista leikkiä edes jotenkin puhtaana? Vai miten selviydytte tästä ajasta?

11 kommenttia:

 1. Minä kyllä annan lasten sotkeakin, ei tietysti ole tarkotuksen mukasta pyöriä yltäpäältä mudassa..mutta jos leikkiessä sotkeentuu..niin so what? Mä ainakin pph:na kysyn jo perheeltä tutustumiskäynnillä mielipiteen vaatteiden likaantumiseen ja toivon että lapsilla on sellaset vaatteet ettei tarvitse kieltää leikkejä sotkun takia. Ihania perheitä on ollut siinä suhteessa. Joskus on joku tuotu erikseen kotiinlähtö varten eri vaatteet, jos on tarvinnut jonnekki mennä suoraan hoidosta. Kun toisaalta ymmärrän senkin että ei halua autoakaan sotkea...mutta harva perhe oikeasti siitä prutkuttaa..varsinkin kun asian selittää niin etten halua sotkun takia rajoittaa leikkejä. Ja minä kyllä jaksan kiskoa kuravaatteita lapsille, ne on kyllä paras keksintö..ja ne päällä meillä ulkoillaan myös vesisaateella
  -Ritva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin otan asian aina puheeksi jo tutustumiskäynnillä, ja useimmat vanhemmat ymmärtävät että sotku kuuluu lapset elämään. Ja harvemminhan ne lapset varsinaisesti piehtaroivat siellä mudassa, vaan se on juuri sitä mutavellin keittoa tms.

   Poista
 2. Yhdyn edelliseen. Rapatessa roiskuu. Leikki on lapselle ominainen tapa toimia, oppia ja kehittyä. Tottakai raja kaikessa, mutta pääsääntöisesti kaikenlainen leikkiminen on meillä sallittua hyvien tapojen ja turvallisuuden rajaamina. Itse kyllä olen jo aika väsynyt tähän kurakauteen. Lumi piristäisi mieltä, valaisisi luonnon ja olisi vähän puhtaanpaakin :). Työniloa - Marja-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turvallisuuteen pohjautuen jouduimme syksyllä peittämään isompien lasten kaivamat hienot vesikuoppa ja ojaleikit. Ne kun alkoivat olla jo siinä mallissa, että pienimmät olisivat saattaneet hukkua niihin ;)

   Lumi olisi kyllä ihanaa...

   Poista
 3. Samoilla linjoilla edellisten kanssa eli lapset saavat leikkiä kuraleikkejä suht vapaasti ja iloitsevat niistä. Olen jutellut vanhempien kanssa mitä mieltä ovat ja pitävät sotkua tärkeämpänä sitä, että lapset saavat leikkiä vapaasti. Yhden kollegan kanssa oli vähän aikaa sitten tästä aiheesta puhetta ja hän sanoi ettei anna lasten koskaan mennä kuralätäköihin. No, onhan tietysti työlästä putsailla ja kuivatella vaatteita, mutta minun mielestä se kuuluu tähän ammattiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitähän se sinun kolleegasi sanoisi nähdessään meidät ulkoilemassa? Meillä kun lapset ovat yltäpäältä hiekassa ja monesti eteinen on ulkoilun jälkeen täynnä läpimärkiä vaatteita. Ehkä hän pyörtyisi kauhistuksesta :D No, tämähän on ihan täysin ammatinvalintakysymys, ei todellakaan siistiä sisätyötä...

   Poista
 4. Annan leikkiä kyllä, mutta totuuden nimissä välillä harmittaa kun kurahousut eivät kuitenkaan pidä lasta täysin kuivana jos siellä lätäkössä oikein uidaan...eikä tarvi uidakaan vaan riittävän kauan vaan pomppimista lätäkössä niin johan kurahousu imaisee sisälleen vettä ja sitten on kuitenkin vaatteet märkinä. Eli kurahousut pitää enemmän juuri sen kuran loitolla mutta kosteutta ei kyllä aina.

  Sitten vielä kysymys johon odotan malttamattomana vastausta. Onko sinulla tuossa eteisessä joku lasten naulakko? Semmoinen pystynaulakko lasten kokoa? Jos nyt näin oikein niin mistä niitä saa, mitä maksaa ja onko tukeva jos ripustaa ulkovaatteita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikainen vastaus: Pystynaulakko on Ikean uusi Krokig-vaateteline, joka on n.130cm korkea ja tukevalta tuntuu. Meillä tuossa roikkuu ulkohaalareita henkareissa kuivumassa.

   Poista
  2. On kyllä ikävää jos kuravaatteet vuotavat, erityisesti ongelmana on rukkaset. Hyviä vedenpitäviä rukkasia tuskin on vielä keksittykään. saati, että rukkaset olisivat sellaisia, että ne oikeasti istuisivat ja olisivat muotoilultaan toimivat

   Poista
 5. Ihanaa, vihdoinkin sen hintaluokan lasten PYSTYnaulakko johon rahat riittävät. Olen löytänyt tuollaisia mitta hinta on ollut sadan euron hujakoilla...
  Ikeaa ei ole ihan tässä lähellä joten olisin vielä todella iloinen jos voisit mitata minulle tuon naulakon jalkaosan (sen pyöreän) halkaisijan. Kaavailen naulakkoa pieneen tilaan joten mietityttää onko sopiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jalkaosan halkaisia on n. 35cm. Tuo naulakko on siksikin kätevä, että meillä sen jalkaosan saa työnnettyä kaapin alle, kun naulakko on tyhjänä.

   Poista