maanantai 19. maaliskuuta 2012

Sirkushuveja?



Hoitopaikka.net -sivuston keskustelupalstalla yhtenä topicina on ollut jonkin aikaa Hop Lop / Leffat - Kuuluuko mielestänne hoitopäivään? Kuten asiaan kuuluukin vastauksia on puolesta ja vastaan. Yksi vastaus kuitenkin jäi mieleeni ja sitä pohdiskelin jonkin aikaa.

 "Ei kuulu. Ei ole tarkoitus että pph ulkoistaa omat tehtävänsä muille tahoille. Ammattitaitoinen pph osaa itse järjestää ryhmälleen toimintaa, hiihdot, luistelut, retket, joissa pph ohjaa ja opastaa, askartelut, musiikkituokiot, nukketeatterit, näytelmät yhdessä lasten kanssa jne. Ei siihen ulkopuolisia maksullisia ihmisiä tarvita tekemään näitä ihan samoja asioita."

Asiaa nyt jonkin aikaa pohdiskeltuani, en vieläkään ole kirjoittajan kanssa samaa mieltä. Perhepäivähoitajan ammattitaitoa ei mielestäni mitenkään vähennä se, että käyttää hyväkseen ympäristössä tarjolla olevia palveluita. Mielestäni ammattitaitoinen hoitaja nimenomaan ei kuvittele olevansa kaikkien mahdollisten alojen asiantuntija, vaan tarjoaa lapsille elämyksiä laidasta laitaan. Sopivassa suhteessa toki, sekä pitäen mielessä sen ketä kyseinen retki tms. palvelee. Ei ole mitään järkeä viettää kaikkia päiviä jossakin hoplopeissa sen kummemmin kuin olla joka päivä siinä oman pihan hiekkalaatikollakaan.  Tällaiset "ulkoistetut" retkipäivät ovat varmaan kuitenkin harvinaista herkkua missä tahansa hoitoryhmässä, jo pelkästään siksi, että niistä tulee ylimääräisiä kustannuksia joko vanhemmille, hoitajalle tai vaikkapa kunnalle.

Ammattitaitoinen hoitaja myös käyttää omaa ympäristöään hyödyksi, ja me kaikki kun kuitenkin asumme erilaisissa ympäristöissä, niin meillä kaikilla ei ole mahdollisuutta tarjota lapsille samanlaisia elämyksiä. Esimerkiksi kaupunkiympäristössä on varmaankin enemmän tarjolla teatteri- elokuva- huvipuistomeininkiä, kun taas maaseudulla kylvetään, kynnetään ja puidaan viljaa. Jollekin lapselle voi olla elämys jo sekin kun ei tehdä mitään. Ei siis voi olla absoluuttista oikeaa tai väärää tapaa toimia.

Joskus myös tuntuu siltä, että hoidossa ei voi tehdä sitä tai tätä, koska aina on joku, jonka mielestä se kuuluu kodin tehtäväksi, oli sitten kyse retkistä, teatterista, luistelusta tai vaikkapa herkkujen syömisestä. Aivan kuin hoidossa tehtävä asia olisi jotenkin pois kotona tehtävistä asioista.

Lisäksi silloin kun osallistutaan vaikkapa teatteriesitykseen, on tilanne ja tunnelma ihan erilainen kuin silloin, jos sitä teatteria tehdään omalla porukalla. Ja voin kertoa kokemuksesta, että kyllä se teatteriretkipäivä on ihan täyttä työtä eikä tosiaankaan oman työn ulkoistamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti