keskiviikko 11. elokuuta 2010

Pitääkö hoitajan leikkiä?


Aina toisinaan törmää kysymyksiin siitä mitä hoitajan pitäisi lasten kanssa tehdä. Tämän postauksen otsikon olen napannut eräältä keskustelupalstalta, ja kysymys on mielestäni hyvä muttei ollenkaan yksiselitteinen.

Usein kuulee puhuttavan hoitajista negatiiviseen sävyyn: siellä ne vaan seisoo pihalla, eikä leiki lasten kanssa. Ja lapset saa tehdä ihan mitä tahansa. Useimmiten lasten "mitätahansa" on leikkimistä, joskin aina leikki ei aikuisesta leikiltä näytäkään. Meidän kulttuurissamme arvostetaan hiljaisia ja rauhallisia leikkejä kuten vaikkapa kauppa- tai kotileikki. Mutta mikä sitten on leikkiä ja koska aikuisen siihen pitäisi puuttua?

Lapsen leikkihän sisältää erilaisia vaiheita: järjestely-, juoni-, ja lopettamisvaiheen. Tällainen leikki on pitkäkestoista ja siinä on selkeät säännöt jotka lapset sopivat keskenään leikkiä järjestäessään ja leikin aikana. Usein kuulee lasten "sanoittavan" leikkiään, esim. "tää menee nyt vaikka kauppaan". Silloin kun lapsen leikki on tällä tasolla hoitajan tehtäväksi jää yleensä leikin mahdollistaminen antamalla leikkiin riittävästi aikaa, tilaa ja tarvikkeita.

Pienten lasten leikkiin tarvitaan yleensä enemmän aikuisen apua. Pienellä lapsella ei ole vielä "elämänkokemusta", jota tarvitaan esim. roolileikkeihin. Pieni lapsi leikkii niillä välineillä, jotka hän näkee. Hoitajan tehtävänä onkin sijoittaa leikkivälineet pienten lasten ulottuville, ja myös omalla esimerkillään näyttää kuinka leluilla leikitään.

Yksi tärkeä tehtävä hoitajalla toki on. Hoitajan velvollisuus on tarkkailla lapsen leikkiä. Hoitaja vastaa aikuisena siitä, että leikki pysyy turvallisena kuitenkin niin, ettei rajoiteta turhilla kielloilla lasten luovaa leikkiä. Haasteena onkin, kuinka tyydyttää eri ikäisten lasten leikkitarpeet, niin etteivät esim. pienimät lapset tukehdu isompien lasten leluihin. Ihanteellista olisi jos tilaa olisi riittävästi, jotta lapset voisivat tarpeen mukaan jakautua omiin leikkeihinsä. Kuitenkin yksi perhepäivähoidon ihanuuksista on se kun näkee kuinka pienet lapset oppivat leikkitaitoja isommilta lapsilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti