keskiviikko 18. elokuuta 2010

Hoitopaikkaan tutustuminen


Hoidon aloittaminen on aina jännittävää koko perheelle. Varmasti vanhempien ja ehkä lastenkin mielessä pyörii useita kysymyksiä hoidon aloittamiseen liittyen. Hoitopaikkaan kannattakin olla yhteydessä heti kun saa tiedon hoitopaikasta, ja sopia tutustumiskäynneistä.

Tutustuminen hoitopaikkaan ja hoitajaan on aina tärkeää, jotta lapsen olisi mukava jäädä hoitoon ja vanhemmat voisivat lähteä luottavaisin mielin töihin. Käytännössä tutustuminen tarkoittaa osallistumista normaaliin hoitopäivään esimerkiksi aamupäivän ajan. Lapsi voi oman vanhempansa kanssa turvallisesti tutustua hoitoympäristöön, mielellään sekä ulkona että sisällä, ja hoitopaikan muihin lapsiin ja tietysti myös hoitajaan. Lisäksi myös hoitaja saa arvokasta tietoa siitä kuinka lapsen oma vanhempi hoitaa omaa lastaan.

Tutustuminen hoitopaikkaan kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, vaikkapa viikkoa tai kahta ennen hoidon aloitusta jos vain mahdollista. Meillä vanhemmat tuovat tullessaan tutustumaan hoidonaloituslomakkeen, joka sitten käydään läpi vanhemman kanssa. Yleensä ensimmäinen tutustumiskerta meneekin esitellessä paikkoja ja vanhemman kanssa keskustellessa erilaisista toimintatavoista jne. Itse sovin nämä ensimmäiset kerrat aamupäiväksi, jolloin lapset ovat virkeimmillään, ja jaksavat leikkiä ja puuhastella paremmin. Ensimmäisellä kerralla vanhemman kanssa puhutaan myös siitä miten vanhempi haluaa (ja voi) tulla uudelleen tutustumaan.

Tutustumassa kannattaa yleensä käydä muutamia kertoja lapsesta riippuen. Yleensä siinä vaiheessa kun lapsi uskaltaa irrottautua vanhemmastaan leikkimään muiden seuraan lapsi on tavallaan tutustunut hoitopaikkaan. Joillakin lapsilla tämä tapahtuu nopeasti, mutta toiset lapset saattavat tarvita useampia tutustumiskäyntejä.

Kaikissa paikoissa ei ole mahdollisuutta jättää lasta hoitopaikkaan ennen varsinaisen hoidon alkua, mutta meillä tämäkin on mahdollista ja mielestäni myös eräänlainen "pehmeä" lasku hoitoon. Jos tällainen mahdollisuus vain on, niin kannattaa jättää lapsi ensin esim. aamupäiväksi ja hakea kotiin vaikkapa syömään tai päiväunille. Toisella kerralla voisi ajatella pidentää aikaa vaikkapa päiväunien yli.

Kaikesta tutustumisesta täytyy muistaa sopia hoitopaikan kanssa hyvissä ajoin, erityisesti jos on tarkoituksena lapsen osallistuminen esim. ruokailuun, jotta hoitaja osaa varata lapselle ruokaa. Myös varahoitopaikkaan kannattaa käydä tutustumassa jo ennen hoidon aloittamista, jos vain mahdollista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti