torstai 26. huhtikuuta 2018

Perhepäivähoito - Hoitoa vai kasvatusta?
Perhettäni mukaillen minulla on "hyvä kiihtyvyys". Asian voin kyllä ihan hyvin allekirjoittaa ainakin silloin, kun kyseessä on tämän valitsemani ammatin arvostus. Viimeaikoina on taas tuntunut hyvinkin siltä, ettei perhepäivähoito ole ollenkaan osa varhaiskasvatusta, vaan jotain ihan muuta. Jopa  professoritasolta on annettu ymmärtää, ettei perhepäivähoito ympäristönä ole hyvä lapsen oppimisympäristönä. Mieleni tekisikin lainata Sannin laulun sanoja "Että mitähän v****a? Mulla alkaa huumori loppua."

Ymmärrän kyllä etteivät kaikki kodit ole hyviä kasvuympäristöjä, mutta oikeasti? Perhepäiväkoti on pääsääntöisesti koti, jossa on tarkoitus myös niiden hoidossa olevien lasten viihtyä. Perhepäivähoidossa tehdään ihan normaaleja asioita ihan oikeasti... käytännössä. Asioita opetellaan juuri silloin kun lapset niitä haluavat ja pystyvät oppimaan, riippumatta siitä ovatko he "pieniä" (=alle 3v) vai "isoja"(4-5v). Perhepäivähoidossa lapset oppivat myös niitä "vanhoja" perinteisiä asioita, jotka olivat ennen normaaleja asioita... kuten vaikkapa mistä ruoka tulee, miten raaka-aineet muuttuvat syötäväksi ruoaksi, ja jos sotkee, niin itse on sotkunsa taitojensa mukaan siivottava. Ympäristö ei myöskään ole aina mittakaavassa lapsen kokoon, ja ryhmässä ei kaikki eivät opi asioita lähellekkään yhtäaikaa, koska lapset ovat usein eri ikäisiä. Lapset oppivat myös kestämään sitä ettei aina ole aikuisjohtoista toimintaa, ja he "joutuvat" toimimaan myös lapsilähtöisesti omia ajattelutaitojaan hyödyntämällä.

Perhepäivähoitajalta vaaditaan samaa työpanosta, jonka päiväkodissa hoitaa joukko eri alojen ammattilaisia. Perhepäivähoidossa laaditaan lapsille varhaiskasvatussuunnitelmia, toteutetaan kolmiportaisen tuen mallia, tehdään toimintasuunnitelmia, tiimityötä, ohjataan, opetetaan, hoivataan ja hoidetaan. Perhepäivähoitaja huolehtii tilojen ja lasten siisteydestä, hyvinvoinnista ja turvallisuudesta. Hoitaja tarjoaa lapsille monipuolista, terveellistä ja pääsääntöisesti itsevalmistettua ruokaa. Hoitajien ammattitaitoa ylläpidetään koulutuksilla ja vertaistoiminnalla. Kaiken tämän lisäksi hoitaja antaa kotinsa lasten käyttöön käytännössä ilmaiseksi ja palkka on kivikauden tasolla.

Eli jos pikkuasiat ei haittaa ja omistaa pitkän pinnan, niin voin suositella perhepäivähoitajaksi alkamista, itse työ on aivan mahtavaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti