tiistai 28. helmikuuta 2017

Vesimaksuista
Taas kerran törmäsin kysymykseen siitä, saako kerrostalossa asuvalta perhepäivähoitajalta periä ylimääräisiä vesimaksuja, jos hoitaja asuu taloyhtiössä. Asia on sellainen jota on vetvottu ainakin niin kauan kuin itse olen tätä työtä tehnyt, eli 1990-luvulta. Kysymys maksujen perimisestä putkahtaa aina silloin tällöin esille, kun joku innokas (lue: kateellinen) kanssakulkijamme keksii, että taloyhtiön muut asukkaat varmastikin joutuvat maksumiehiksi, kun taloyhtiössä asuu tai aloittaa perhepäivähoitaja. 


Kunka paljon ne lapset sitten kuluttavat vettä? Oman kokemukseni mukaan ei juuri mitään, koska ainakin meillä vettä kuluu lomieni aikana vain vähän vähemmän kuin työpäivieni aikana. Selitys varmasti löytyy siitä, että vedenkulutus on suurinta silloin kun käydään suihkussa, riippuen tietysti suihkuttelutottumuksista, sekä esimerkiksi pyykinpesuun. Lapset kuitenkin ovat hoidossa pääsääntöisesti päivisin, jolloin vettä kuluu lähinnä siis vessan vetämiseen, käsien pesuun ja ruuanlaittoon. Näistä kahdessa ensimmäisessä vedenkulutus on sidonnainen kaluston ikään ja kalustohan on taloyhtiön, ja niiden kunnossapidosta ja päivityksestä vastuu taas yleensä kuuluu taloyhtiölle. Taloyhtiöissä, joissa kerätään asukasmäärään sidottua vesimaksua, ei koskaan voida ajatella, että maksu jakautuisi käytön suhteen oikein, koska kuten jo sanottua meillä kaikilla on omanlaisemme tavat käyttää vettä, se mummo, joka käy kerran viikossa pesulla kotiavun kanssa kuluttaa taatusti vähemmän vettä kuin jääkiekkoa pelaava seurusteleva nuori mies tai nainen.

Jospa sitten hivenen mietitään asiaa esimerkkien kautta, jotka voidaan rinnastaa perhepäivähoitajan tilanteeseen. Pyydetääköhän seuraavissakin tapauksissa asukkaita maksamaan ylimääräistä vesimaksua:
- Kesällä isovanhemmat hoitavat lapsenlapsiaan, kun vanhemmat ovat töissä ja lapset vielä niin pieniä, etteivät voi olla yksin kotona. Eli siis ovat lomalla koulusta tai päivähoidosta.
- Sen seurustelevan nuoren tyttö- /poikaystävä on yökylässä hivenen useammin 
- Perheessä on isot juhlat, joita saapuu viikoksi lähes koko suku valmistelemaan yötä päivää.
- Opiskeleva nuori asuu viikot kimppakämpässä, jossa ei ole pesukonetta ja tuo kaikki pyykkinsä viikoloppuisin pesuun vanhemmilleen.
- tähän jokainen voi keksiä lisää esimerkkejä, mitä haluaa_____________________________

Eli jokaiselle, joka haluaa maksaa vain ja ainoastaan oman kulutuksensa mukaan vesimaksua, suosittelen muuttamaan sellaiseen asuntoon, jossa on asuntokohtainen vesimittari. Tai vaihtoehtoisesti esittämään siellä omassa taloyhtiössä moisten vempeleiden hankkimista. Yllättävää kyllä usein juuri se kanssakulkijamme, joka aiemmin on nähnyt vaivaa (perhepäivähoidossa olevien tai muiden esimerkeissä mainittujen syiden perusteella) toisten vedenkulutuksesta, huomaakin oman vesilaskunsa nousevan.

Tähän loppuun vielä, ihan faktaa siitä, miksei perhepäivähoitajan tai muidenkaan asukkaiden tarvitse maksaa ylimääräisiä vesimaksuja:

KTV Matti Koskinen 22.1.1999 : Vesimaksu määräytyy yhtiöjärjestyksen mukaan; Tyypillinen yhtiöjärjestysmääräys on se, että kutakin huoneistossa asuvaa kohti määrätään maksettavaksi normaalin yhtiövastikkeen lisäksi erillistä vesimaksua. Tälläinen määräys merkitsee sitä, että voimassa olevan lain ja oikeuskäytännön mukaan perhepäivähoideossa olevien, muiden kuin perhepäivähoitajien omien lasten ei katsota lain ja yhtiöjärjestyksen tarkoittamassa mielessä asuvan huoneistossa niin, että hoitajalta voitaisiin heidän vuoksi periä erillistä vesimaksua.

1 kommentti: