maanantai 12. tammikuuta 2015

Vuoden 2015 työt alkavat - ei ehkä niin hyvillä mielin
Vuosi alkaa jälleen, vuosi on 2015, työvuosia takana rapiat 18, ja nyt ottaa päähän ja lujaa!

Suurin ketutuksen aihe tällä hetkellä on kulukorvaus. Korvaukset pysyvät viime vuoden tasolla eli aamu- ja välipala 0,75€, lounas 1,77€ eli kolmen lapsen kulukorvaus ruoan osuudelta on 49,05€ / vko. Tällä rahalla lapsille tarjotaan siis viitenä päivänä viikossa aamupala (puuro, leipä, hedelmä, maito, levite), lounas (liha/kala/kana tms., peruna/riisi/makaroni tms., leipä, maito, levite, kasvis/juures tms.) välipala (kiisseli/jogurtti, tms., leipä, maito, levite, hedelmä/kasvis tms.). Nyt menee testaukseen riittääkö raha oikeasti terveelliseen, monipuoliseen ruokaan, joka täyttää suositukset ravintosisällöstä ja energiamärästä (2/3 päivittäisestä tarpeesta).  Ruoka-aineiden osalta kustannuskorvauksen tarkastelu on vielä kohtuullisen helppoa, mutta muun kustannuksen osalta kustannuksen osuus on täysin mahdotonta edes yrittää laskea. Seuraavassa lainaus vero.fi -sivustolta:
Verohallinnon yhtenäistämisohjeet vuodelta 2014 toimitettavaa verotusta varten:

Kustannuskorvauksen muita kustannuksia koskeva osuus sisältää korvauksen muista kuin ravintoaineista aiheutuvista tavanomaisista menoista. Tällaisia menoja ovat esim. huoneiston käytöstä, sähköstä, vedestä, lämmöstä, askartelutarvikkeista ja lapsen hoitoon liittyvistä puheluista aiheutuvat menot.

Oleellista tässä lainauksessa on seuraava kohta: tavanomaisista menoista, eli menoista joita syntyy tavanomaisesti siis ihan jokapäiväisessä olemisesta, mutta mikä osuus on lastenhoitotyön osuus? Menisi aika vaikeaksi erotella vaikkapa sähkön tai  veden osuutta, tai ainakin aika monimutkaista se olisi, jos joka kerta täyttäisi ensin ämpärin ja siinä siitä sitten annostelisi lasten osuuden ;) . Ihan tähän en siis kuitenkaan aio alkaa.

Muun  kustannuksen osalta tiedän jo etukäteen, ettei se ole riittänyt eikä tule riittämään kaikkeen mihin verottaja / työnantaja / muut asiaan vaikuttamassa olleet tahot kuvittelevat tai haluavat sen riittävän.

Siihen riittääkö kustannuskorvaus ja mihin se riittää vaikuttaa myös paljon mm. hoitajan asuinpaikkakunta ja asumismuoto. Tähänkään en ota mitään kantaa tässä kokeilussa. Tuloksista tulette kuulemaan sitten kun on jotain selvyyttä asiaan saatu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti