perjantai 23. elokuuta 2013

ToimintaympäristöMeidän alueen perhepäivähoitajat ovat määritelleet perhepäivähoidon toimintaympäristön omassa tiimivasussaan seuraavasti:

Perhepäivähoidon toimintaympäristönä toimii hoitajan oma koti. Perhepäivähoito tarjoaa turvallisen, monipuolisen ja rikkaan toimintaympäristön, jossa lapsi harjoittelee hänelle tärkeitä taitoja mielekkäällä tavalla. Perhepäivähoidossa lapsia hoitaa yksi hoitaja pienryhmässä, joka takaa lapsille rauhallisen ja yksilöllisen hoidon sekä aidon kodin tunnelman.

Oman ryhmäni toimintaympäristö on tietysti oma kotini, vuonna 2011 valmistunut omakotitalomme alakerta. Lasten käytössä on koko alakerta lukuunottamatta pesutiloja, ja kodinhoitohuonekin on käytössä vain silloin kun olen lasten mukana. Kodinhoitohuone on koirien "oma"huone. Tarkemmin olen esitellyt kotimme tiloja tunnisteella "tilat".

Oikeastaan sisätiloja tärkeämpää on ulkoilumahdollisuudet. Me asumme pienen kaupungin keskustassa, ja tässä on kävelymatkan päässä sekä ulkoilualueita, metsää, leikkikenttiä sekä kaikki kaupungin palvelut: kirjasto, liikuntahalli, urheilukentät... Tästä on helppo lähteä lasten kanssa pienelle tai vähän isommalle retkelle. Lisäksi kun meitä on tässä useampia hoitajia, lapsilla on mahdollisuus leikkiä isommassa ryhmässä ja omanikäistä leikkiseuraa löytyy toisten hoitajien ryhmistä.

Meidän omalla pienellä tontillamme on lapsilla iso leikkimökki ja pienehkö, mutta riittävä leikkialue, jossa on hiekkapohja. Leikkialueelle on valmistumassa lapsille pieni kiipeilyteline ja liukumäki. Heti oman tontin naapurissa on lähin leikkikenttä, jossa ulkoilemmekin usein aamupäivisin.
Mutta kaikkea tätä ulkoista toimintaympäristöä tärkeämpää on se henkinen ympäristö, jossa lapsi viettää päivänsä. Lapsella pitää olla tieto siitä, että hän on hyväksytty omana itsenään, että aikuinen auttaa tarvittaessa, asettaa riittävät mutta kuitenkin sallivat rajat, joiden sisällä lapsi voi päättää itsenäisesti omista asioistaa ja voi toimia haastaen omat taitonsa, oppien uutta vailla turhia rajoittavia kieltoja.


Nyt haastankin sinut osallistumaan

Arvontaan

jossa kerrot omasta ympäristöstäsi, missä toimit lasten kanssa. Lapset voivat olla hoitolapsia, omia lapsia, lapsenlapsia tai vaikkapa lainassa naapurilta.

Palkintona unilorukortteja.


Arvonta sivulle:
"klick"


3 kommenttia:

 1. Hoidan kahta omaa ja kahta hoitolasta omakotitalossamme, joka on noin sata neliötä. Hoitopäivän aikana käytössä on meidän makuuhuonettamme lukuunottamatta kaikki talon huoneet. Makuuhuoneemme on käytössä päiväuniaikaan.

  Omassa pihassa meillä on leikkimökki, keinut ja hiekkalaatikko. Monet erilaiset puskat ja pensaat ovat lasten suosikkeja leikeissä.Takapihaltamme alkaa metsä, jossa käymme lasten kanssasi usein. Puistossa käymme myös viikoittain, samoin urheilukentällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen siirtänyt tämän kommentin arvontasivulle - sinne kait Katja olit tämän tarkoittanut?

   Poista
  2. Ajatuskatko, anteeksi! Kiitos siirrosta :)

   Poista