maanantai 18. kesäkuuta 2012

Lelut - paljonko on tarpeeksi?Perhepäivähoito ryhmässä lapset ovat yleensä 1-6 -vuotiaita, alle esikoulu- tai kouluikäisiä, tyttöjä ja poikia. Lähes jokaisesta ryhmästä löytyy sekä "pieniä" alle 3-vuotiaita, että "isoja" yli 3-vuotiaita, tämä asettaa haasteita sekä leikkien järjestelylle, että leluille. Suurimmalla osalla hoitajista on omia lapsia, joilta aika hyvin jää leluja hoitolasten käyttöön, mutta kuten itsellä; omat lapset ovat jo aikuisia ja lelut eivät kestä ikuisesti, niin silloin tulee eteen hoitolasten lelujen uusiminen.

Leluja hankkiessa on hyvä pitää mielessä parikin asiaa: lelujen täytyy kestää käyttöä ja pesua. Näillä kriteereillä kun lähtee hankkimaan perusleluja, niin päästää pitkälle. Hyviä perusleluja ovat mm. Dublo-palikat, puinen junarata, nuket, muoviastiat, autot jne. Perusleluja kannattaa olla sen verran, että niillä voi koko ryhmä halutessaan leikkiä, ilman jatkuvaa nahistelua.

Peruslelujen lisäksi voi hankkia esim. ikäkausileluja, tällainen voisi olla vaikkapa Brion Hakka pienemmille tai Legot isommille.

Roolileikkejä varten kannattaa säästää erialaisia vaatteita, laukkuja, kenkiä, koruja, hattuja ja huiveja, ompelutaitoinen voi tehdä vaikka pitsiverhosta prinsessalle hameen tai hunnun, miesten kauluspaidasta syntyy pienellä vaivalla paita merirosvolle jne.  Lisäksi lasten leikkeihin voi antaa vanhoja kännyköitä, kaukosäätimiä, pankkikortteja, ruoka- lääke- yms. pakkauksia. Lapset pitävät myös peitoista, kankaista ja tyynyistä, joista voi rakennella majoja tai "nukkua".

Vaikka niitä leluja sitten lopulta alkaa vuosien saatossa kertyä vähän joka paikkaan, niin kaikkien lelujen ei tarvi olaa koko ajan lasten saatavilla. osan leluista voi laittaa joksikin aikaa varastoon ja sitten välillä vaihtaa leluja, näin lapsilla on aina "uusia" leluja. Myös roolivaatteita, peittoja jne. voi säilyttää vaikkapa kaapissa, jos lapset vain tietävät niiden olemassaolosta, niin ainakin meillä osaavat pyytää niitä leikkeihinsä.

Kysymykseen siitä, koska leluja on tarpeeksi en kuitenkaan osaa antaa vastausta. Toisen kotiin mahtuu vähän leluja toisen kotiin paljon. Toisaalta taas jos haluaa rikastuttaa lasten leikkejä jollain nykyajan ukkeleilla ja örkeillä, niin niitä löytyy useimpien lasten kodeista. Lapset tuovat mielellään leluja kotoaan leikittäviksi, kunhan vain muistetaan sopia yhteisistä säännöistä.


Vielä pari viikkoa aikaa osallistua!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti