tiistai 24. maaliskuuta 2015

Askartelutreffit



Joskus olisi kyllä kiva kun aikuisia olisi oikeasti enemmän. Tänään aamupäivällä askartelimme pääsiäsasetelmia toisen ryhmän kanssa, ja välillä  olisi saanut olla enemmän aikuisia, kun joka suunnasta kuului: Mitä seuraavaksi? Mihin mä nyt meen? Auta! Ei auttanut vaikka menossa oli mukana kaksi aikuista, kun kummallakaan ei ollut enempää käsiä kuin kaksi! Asiaa ei yhtään myöskään auttanut se, että osan lapsista on aika vaikea keskittyä tekemiseen, jos ympärillä tapahtuu jotain muuta ehkä mielenkiintoisempaa.
Loppujen lopuksi asetelmat saatiin aika kätevästi tehtyä, isommat auttoivat pienintä, ja lapset ehtivät jonkin aikaa myös leikkiä, pienimmän lapsen saksiessa paperisilppua ja piirtäessä. - Ja olihan tämä päivä meille aikuisillekin vaihtelua.

maanantai 23. maaliskuuta 2015

Äkäinen tipu ja muita kuulumisia



Tänään meillä oli valokuvaus aamupäivästä läheisellä päiväkodilla. Kuvaaja oli kerrankin edellä aikataulusta ja pääsimme hyvissä ajoin myös takaisin hoitoon, ehdittiinpä tehdä vähän pidempi kävelylenkki takaisin tullessa, niin saatiin ulkoilukin hoidettua samalla kertaa.

Pienin hoitolapsista on hoidossa tällä viikolla vain tänään, joten hänen kanssaan askartelimme purkin rairuoholle heti aamupalan jälkeen. Ennen unia liimattiin purkkiin vielä silmät ja pikkumies kehui heti askarrelleensa Angry Birdsin. No, onhan siinä näköä...

Viime viikolla aloitimme muiden kanssa valmistautua pääsiäiseen. Olin kyllä päättänyt, ettemme tänä vuonna askartele yhtään pupua tai tipua, mutta sitten törmäsin kotkottavaan kanaan, ja pakkohan sitä oli kokeilla.

Jaa-a keväiset ilmat sitten menivät ja nyt saadaan "nauttia" vesi-lumi-tms.sateesta ja kylmästä. Mukavaa alkanutta viikkoa!



keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Ehtiikö leikkiä? Tarviiko kerätä?




Tässä muutama viikko sitten osallistuin tapahtumaan, jossa  yhtenä keskustelun aiheena oli leikin mahdollistaminen. Tässä yhteydessä esille nousi kysymys leikkien siivoamisesta. Koska leikki pitää siivota pois? Tärkeä kysymys, johon ei kuitenkaan ole yksiselitteistä vastausta.
Yleisimpiä tapoja siivota leikki pois/ lelut paikoilleen: 
  • päivän päätteeksi
  • viikon päätteeksi
  • vanha leikki kerätään pois ennen uuden aloittamista
  • ennen siirtymätilanteita, ulos lähtiessä, ennen ruokailua

Leikki on prosessi, joka muuttuu ja kehittyy edetessään:
  • aluksi keksitään leikki; esim. kauppaleikki
  • valitaan leikkikaverit ja jaetaan roolit; myyjä, ostaja
  • haalitaan tarvikkeet ja järjestellään ne; mitä myydään, jaetaan rahat
  • leikitään leikkiä; ostetaan, myydään, rahastetaan
  • keksitään uusia sivujuonia leikkiin; kaupasta lähdetään kotiin, tehdään ruokaa
  • vaihdetaan rooleja; myyjästä tulee isä, joka syö tehdyn ruoan
Nykyään kuulee usein puhuttavan siitä, etteivät lapset rauhoitu leikkeihin tai eivät osaa leikkiä. Onko ongelma oikeasti lapsissa vai meissä aikuisissa? Mahdollistammeko oikeasti lapsen leikin? Jos nyt sitten ajatellaan sitä leikin mahdollistamista, niin suurin osa on sitä mieltä, että leikkiin tarvitaan aikaa ja välineitä. Välineitä osaa jokainen tarjota leikkiin, koska kyse on näkyvästä, konkreettisesta asiasta. Isommat lapset ovat myös hyviä kuvittelemaan leikissä tarvittavia asioita. Nykymaailmassa välineistöä riittää ihan varmasti, jopa liiallisuuksiin saakka.
Mutta se aika, mistä sitä saa? Päivähoitopäivää rytmittävät ruokailut ja ulkoilut, sekä mahdolliset muut aktiviteetit/ lepo. Meillä usein kysytyt kysymykset ovat: Ehtiikö leikkiä? tai Tarviiko kerätä? Ensimmäinen kysymys kysytään yleensä ennen ruokailua, kun tulemme sisälle ja toinen usein siirtymätilanteissa.

keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Keskiviikkoa, Pyrrhula pyrrhula




Tällä viikolla pienin hoitolapsista on hoidossa vain alkuviikon, joten isompien kanssa askartelimme villalangasta punatulkkuja Pyrrhula pyrrhula. Solmuja tässä saakin harjoitella ihan tosissaan, kyllä niitä muutamia saatiin tehdä, ennen kuin lintu oli valmiina.


Meillä on lumet hävinneet jo ihan silmissä ja tänään sitten vihdoin oli "pakko" päästää lapset leikkimään kuraleikkejä. Vesilätäköihin ei kuitenkaan vielä ole kellään mitään asiaa, koska ilma on niin kylmä vielä, että jos (ja kun) ne rukkaset kastuvat läpimäriksi, niin sitten alkaa käsiä paleltaa. Onneksi lunta on kuitenkin vielä sen verran, että lapset voivat ulkoilun lopuksi möyriä lumessa puhdistamassa suurimmat kurat vaatteistaan.



Puhuttiin toisten hoitajien kanssa siitä, kuinka perhepäivähoito pitäisi markkinoida, kun tällä hetkellä jotenkin tuntuu, että se päiväkoti on vanhempien mielestä se "parempi" hoitopaikka ja se laitetaan ensisijaiseksi toiveeksi hoitopaikkaa haettaessa. Mutta joo, olisi kiva tietää miksi näin on?

lauantai 7. maaliskuuta 2015

Onko viikot lyhentyneet?



Päivät ovat pidentyneet, ulkona laulavat linnut ja vaikka välillä on satanut luntakin, niin silti tuntuu keväältä.

Täällä viikolla hoidossa on ollut taas täysi miehitys, sairaudet on voitettu, lomat on pidetty ja arki alkanut. Viikolla olemme mm. ehtineet pelata, askarrella, käydä liikuntahallilla ja tietysti myös ulkoilla ja leikkiä. Tällä viikolla lapsilla onkin ollut mahtavia leikkejä, joten ulos ei iltapäivästä olla juurikaan ehditty perjantaita lukuun ottamatta, jolloin aamupäivän satoi lunta, jota sitten piti tietysti päästä   kolaamaan heti välipalan jälkeen.