perjantai 30. maaliskuuta 2012

Maailman paras Katto-Kassinen



Pikkuveli asuu aivan tavallisessa talossa aivan tavallisen kadun varrella, mutta ylhäällä katolla ison savupiipun takana on pieni talo ja talon ovessa kyltti, jossa lukee ”Katto-Kassinen – Maailman paras Kassinen”. Katto-Kassisen selässä on potkuri. Sen avulla hän lentää ikkunan kautta Pikkuveljen luo kujeilemaan aina tarvittaessa.

”Hauskaa pitää olla, muuten minä en ala mitään”, sanoo Maailman paras Katto-Kassinen.

Maailman paras Katto-Kassinen sisältää kirjat:

Pikkuveli ja Katto-Kassinen (1956)

Katto-Kassinen lentää jälleen (1975)

Katto-Kassinen kujeilee (1979)



Kirjoittanut: Astrid Lindgren
Kuvittanut: Ilon Wikland
Suomentanut: Laila Järvinen ja Kristiina Rikman
Kustannus: WSOY, 1986

tiistai 27. maaliskuuta 2012

Pääsiäistipu



Tänään saimme valmiiksi tällaisia pörröisiä pääsiäistipuja. Materiaaleina keltaista lankaa, kartonkia, askartelupunos, valmissilmät ja liimaa.

Ensin tehdään kartongista sopivan kokoinen "tupsuntekolaite", jonka jälkeen tehdään tupsu. Tupsuun pujotetaan sidontalangan alle pätkä askartelupunosta , josta muotoillaan jalat. Leikataan nokka oranssista kartongista, ja liimataan nokka ja silmät paikoilleen. Sidontalanka voidaan leikata lyhyeksi, jolloin tipusta tulee "seisova" tai solmia sidontalanka lenkille, jolloin tipun voi ripustaa jonnekin.

Meidän tipujen halkaisia on n. 7cm, mutta jos tekee pieniä tupsuja, voi tiput laittaa roikkumaan vaikka virpomisvitsaan.   

Meillä tipuja askartelivat kesällä neljä, viisi ja kuusi täyttävät lapset.

Idean tähän askarteluun sain työkaverilta, joten kiitos!

Tarvittaessa tupsun teko-ohjeen voi käydä katsomassa vaikka täältä.

maanantai 26. maaliskuuta 2012

Yrttejä





Viime viikolla oli yrttiviikot, joten mekin laitoimme lasten kanssa yrttejä kasvamaan 19.3. Siemenpusseissa luki itämisaika basilikalla ja timjamilla kaksi viikkoa, mäkimeiramilla kolme. Yllätykseksemme kaikki siemenet olivat jo hyvässä kasvussa loppuviikosta. Nyt taimet alkavat olla jo kohta sen kokoisia, että päästään koulimaan niitä. Tarkoituksena olisi kokeilla saisiko näistä tehtyä yrttisekoitusruukkuja sekä hoitoon, että  kotiin viemisiksi.

torstai 22. maaliskuuta 2012

Koristetikku





Eilen aloitimme pääsiäisaskartelut.

Askartelimme tällaiset koristetikut rairuohoa odottamaan. Tarvikkeina kartonkia, höyheniä, puutikku ja liimaa. Aluksi leikataan kartongista kaksi munanmuotoista palasta, joista toiseen levitetään liimaa ja liimataan höyhenet  ja tikku. Levitetään liimaa myös toiseen palaseen ja liimataan osat yhteen siten, että tikku jää osien väliin. Me käytimme jokaisessa tikussa kahta eriväristä kartonkia, joten munat ovat toiselta puolen erivärisiä kuin toiselta puolen. 

Mallin löysin jostain blogista, mutta en nyt juuri muista mistä blush, joten jos joku mallin tunnistaa omakseen, niin laita kommenttia.

maanantai 19. maaliskuuta 2012

Sirkushuveja?



Hoitopaikka.net -sivuston keskustelupalstalla yhtenä topicina on ollut jonkin aikaa Hop Lop / Leffat - Kuuluuko mielestänne hoitopäivään? Kuten asiaan kuuluukin vastauksia on puolesta ja vastaan. Yksi vastaus kuitenkin jäi mieleeni ja sitä pohdiskelin jonkin aikaa.

 "Ei kuulu. Ei ole tarkoitus että pph ulkoistaa omat tehtävänsä muille tahoille. Ammattitaitoinen pph osaa itse järjestää ryhmälleen toimintaa, hiihdot, luistelut, retket, joissa pph ohjaa ja opastaa, askartelut, musiikkituokiot, nukketeatterit, näytelmät yhdessä lasten kanssa jne. Ei siihen ulkopuolisia maksullisia ihmisiä tarvita tekemään näitä ihan samoja asioita."

Asiaa nyt jonkin aikaa pohdiskeltuani, en vieläkään ole kirjoittajan kanssa samaa mieltä. Perhepäivähoitajan ammattitaitoa ei mielestäni mitenkään vähennä se, että käyttää hyväkseen ympäristössä tarjolla olevia palveluita. Mielestäni ammattitaitoinen hoitaja nimenomaan ei kuvittele olevansa kaikkien mahdollisten alojen asiantuntija, vaan tarjoaa lapsille elämyksiä laidasta laitaan. Sopivassa suhteessa toki, sekä pitäen mielessä sen ketä kyseinen retki tms. palvelee. Ei ole mitään järkeä viettää kaikkia päiviä jossakin hoplopeissa sen kummemmin kuin olla joka päivä siinä oman pihan hiekkalaatikollakaan.  Tällaiset "ulkoistetut" retkipäivät ovat varmaan kuitenkin harvinaista herkkua missä tahansa hoitoryhmässä, jo pelkästään siksi, että niistä tulee ylimääräisiä kustannuksia joko vanhemmille, hoitajalle tai vaikkapa kunnalle.

Ammattitaitoinen hoitaja myös käyttää omaa ympäristöään hyödyksi, ja me kaikki kun kuitenkin asumme erilaisissa ympäristöissä, niin meillä kaikilla ei ole mahdollisuutta tarjota lapsille samanlaisia elämyksiä. Esimerkiksi kaupunkiympäristössä on varmaankin enemmän tarjolla teatteri- elokuva- huvipuistomeininkiä, kun taas maaseudulla kylvetään, kynnetään ja puidaan viljaa. Jollekin lapselle voi olla elämys jo sekin kun ei tehdä mitään. Ei siis voi olla absoluuttista oikeaa tai väärää tapaa toimia.

Joskus myös tuntuu siltä, että hoidossa ei voi tehdä sitä tai tätä, koska aina on joku, jonka mielestä se kuuluu kodin tehtäväksi, oli sitten kyse retkistä, teatterista, luistelusta tai vaikkapa herkkujen syömisestä. Aivan kuin hoidossa tehtävä asia olisi jotenkin pois kotona tehtävistä asioista.

Lisäksi silloin kun osallistutaan vaikkapa teatteriesitykseen, on tilanne ja tunnelma ihan erilainen kuin silloin, jos sitä teatteria tehdään omalla porukalla. Ja voin kertoa kokemuksesta, että kyllä se teatteriretkipäivä on ihan täyttä työtä eikä tosiaankaan oman työn ulkoistamista.

Maanantai


 
Tänään menimme aamusta liikuntahallille ja matkalla laitoimme kirjeen postiin Marjukalle. Postilaatikon kyljessä oli tyhjennysaika klo 15.00, joten vielä tänään lähtee lorupussi matkalle kohti Savoa. Kirje tulee 2. luokassa, joten eiköhän se loppuviikosta ole perillä. Vielä kerran onnea voittajalle.

Uusiakin arvontoja on suunnitteilla, joten kannattaapi seurailla blogia säännöllisesti.

perjantai 16. maaliskuuta 2012

Reppuvihko




Aina ei kaikkia asioita muista sanoa kaikille vanhemmille, ainakaan jos hoitoajat tai -päivät vaihtelevat tai jos lapsia hakee hoidosta milloin äiti, isä, mummi tai kummi. Silloin reppuvihko on kätevä väline tiedonkulkua helpottamaan.

Meillä kaikilla lapsilla on oma reppuvihko, jonka kannessa on lapsen kuva ja nimi. Vihkon alkusivulta löytyy lapsen vanhempien ja hoitaja sekä varahoitopaikan yhteystiedot. Vihkosta löytyy myös päiväohjelmamme lyhyesti, eli kellon ajat jolloin syömme, nukumme ja ulkoilemme. Vihkosta löytyy myös pieni tervetulotoivotus ja selkeä lista siitä mitä hoitorepusta pitää löytyä, ja vähän muitakin tärkeitä asioita.

Lapsen aloittaessa hoidon kirjaan päivänkulkua; miten päivä on mennyt, mitä syötiin, kuinka nukuttiin, oliko ikävä ja kaikkea muuta päivään kuuluvaa. Kun lapsi on tottunut hoidossaoloon, niin reppuvihkoon laitetaan lähinnä vain jos hoidossa on tapahtunut jotain "erityistä" tai jos on jotain selkeästi tiedoitusasiaa.



Nämä sivut on kuvattu nykyisten hoitolasteni vihkoista, nämä lapset ovat olleet hoidossani jo useampia vuosia. Nyt tekstit vaatisivat jo päivitystä, ja uusien hoitolasten vihkoihin ne päivitetäänkin.

 Huom! Hoidossani ei ole Maija, Repe tai Matias nimisiä lapsia, eikä ole koskaan ollutkaan. Ylimpään valokuvaan on nimet vaihdettu (samoin kuin kuvat), jotta lapset eivät olisi tunnisttavissa


torstai 15. maaliskuuta 2012

Onnea voittajalle!



Arvontaan osallistui määräaikaan mennessä 20 kommenttia ja yksi sähköpostiviesti. Arpanumerot määräytyivät kommentointi järjestyksestä ja sähköpostiviesti oli sijoitettuna lähetyspäivälle (13.3.) Arvonta on suoritettu satunnaisnumerogeneraattorilla, ja voittaja on kommentti nro 16, eli lorupussi lorukortteineen lähtee Marjukalle Savoon. Olen laittanut Marjukalle tiedon myös sähköpostitse.

Kiitos kaikille osallistujille, jotka jaksoivat vastailla kysymyksiin.

tiistai 13. maaliskuuta 2012

Tiistai 13.3.


Aamupäivän ulkoilimme tuulisessa kevätsäässä, ja nyt lapset nukkuvat päiväuniaan.

Tänään onkin lapsilla jännä päivä, kun menemme ihan oikealle valokuvaajalle kuvattavaksi. Kaikilla on kuvausvaatteet katsottuna... paitsi hoitajalla. Päiväunille menimme hyvissä ajoin jotta kaikki jaksavat herätä välipalalle, jotta pääsemme lähtemään ilman hoputtamista. Valokuvat otetaan varahoitoyksikössä, jonne on matkaa ehkä kilometri... ai kuinka ihanan lyhyt matka.

Välipalan jälkeen laitamme kuvausvaatteet päälle ja kampaamme hiukset... onneksi on poikavoittoinen ryhmä... vähemmän pinnejä ja pampuloita wink. Valokuvauksesta lapset lähtevätkin sitten suoraan kotiin ja hoitaja tönää tyhjiä rattaita kotia kohti... ja ihan omalla ajalla...



maanantai 12. maaliskuuta 2012

Sirpaleet tuovat onnea - vai tuovatko?





Sen siitä saa kun kaksi ovea avataan myrskyllä eripuolella taloa samaan aikaan. Jossain pamahtaa väliovi kiinni ja kuuluu helähdys. Siinä niitä sirpaleita nyt sitten on - ison lasikellon verran pitkin lattioita.

Onneksi kukaan ei jäänyt alle, eikä ketään sattunut - kelloja saa kaupasta uusia ja lattiassa ammottava reikäkin on toivottavasti korjattavissa.



Ja muistakaahan osallistua arvontaan - vielä ehtii!


torstai 8. maaliskuuta 2012

Arvonta



Laitanpa kauniin  kevätpäivän kunniaksi pienen arvonnan. Palkintona on lorupussi ja 24 muotoonleikattua lorukorttia, joiden takana koneellakirjoitettu kuvaan sopiva loru. Lorukortit ovat molemminpuolin laminoituja. Kortit ovat kopioita omista korteistani, joten niissä saattaa olla jotain kopiokoneesta tulleita "jälkiä".


Ipanailoa-blogissa käy päivittäin n.100-150 lukijaa, ja olisi kiva tietää ketä täällä käy. Arvonnan säännöt ovat siis seuraavat:

  •   Arvontaan voi osallistua jättämällä kommentin tähän postaukseen.
  •   Kommentissa vastaat seuraaviin kysymyksiin:
  1.   Mitä teet? esim. pph, kotiäiti, kerho-ohjaaja...
  2.   Missä asut? esim. Etelä-Suomessa, Satakunnassa... ulkomailla, Saksassa...
  3.   Miten usein vierailet blogissani? esim. päivittäin, viikoittain... tämä oli ihan ensi kerta...
  4.   Miten löysit blogini?
  5.   Löysitkö blogistani etsimäsi?
  6.   Toiveita blogin kehittämiseksi? (Vapaaehtoinen kysymys)
  • Arvonta suoritetaan kaikkien niiden kesken, jotka ovat vastanneet viiteen ensimmäiseen kysymykseen, sekä kirjoittaneet sähköpostiosoitteensa sille varattuun kenttään.
  • Voittaja julkaistaan täällä blogissa, ja voittajalle ilmoitan voitosta myös sähköpostitse.
  • Palkinto lähetetään voittajan ilmoittamaan osoitteeseen Suomessa
 Arvontaan voi osallistua kunnes laskuri ylittää 62 000 kävijän rajan.


HUOM! Älä kirjoita yhteystietojasi viestikenttään, vaan kirjoita sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään. Siten sähköpostiosoitteesi näkyy vain blogin pitäjälle.

Jos jostain syystä et voi jättää kommenttia (=kommenttilaatikon salasanavarmistus temppuilee), voit osallistua arvontaan myös sähköpostilla: ipanailoa(at)gmail.com (at)=@