torstai 29. syyskuuta 2011

Syksyn lehti




Eilen iltapäivällä isompien lasten askarrellessa, vajaa kaksivuotias hoitolapsi alkoi piirtää keltaiselle paperille punaisella ja oranssilla geelikynillä. Lopuksi leikkasin työn lehden malliseksi... ja lopputuloksena olikin "syksyinen askartelu".

keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Saksimisia





Toisinaan lapsia on vaikea innostaa saksien käyttöön Lasten voi olla vaikea hahmottaa askarrellessa miksi niitä palasia leikataan ja mitä niistä tulee. Hyvänä apuna lapsien mielenkiinnon herättämisessä on juurikin se mieleinen tekeminen ja lopputulos. Hyväksi keinoksi olen havainnut sakset + paperi ja liima - yhdistelmän, tässä Mark ja Katy Hillin Cutting skills - kirjanen on toiminut mukavan tekemisen innoittajana. Kirjasessa on erilaisia leikkaustehtäviä ohjeineen ihan helpoista tekniikoista monimutkaisiin tehtäviin. Kirjasen tehtävät on painettu selkeästi jokainen omalle sivulleen, jotka on helppo kopioida käyttöön.

torstai 22. syyskuuta 2011

Jos metsään haluat mennä nyt...




Jos joku menee täällä meilläpäin tuohon läheiseen metsään, niin ei siellä tarvi karhuja pelätä... meidän hoitolapset siellä vain ovat kulkeneet kivien ja kantojen yli.

Oltiin tänään aamupäivä siis läheisessä metsässä työkaverin kanssa, ja olihan se minullekin uusikokemus lähestyä paikallista ulkoilualuetta toisesta suunnasta kuin ennen. Koska meillä molemmilla oli mukana myös ratasikäisiä lapsia, kuljimme rattaille sopivia polkuja, lapset kyllä sitten viipottivat ympäri metsään kiiveten isojen kivien päälle ja puunrunkojen yli. ja kun retkellä ollaan, niin toki matkassa oli myös evästä, joka syötiin kaatuneella puunrungolla istuen. Hauskinta taisi kuitenkin olla hyppiminen vesilätäköissä. Sieniä löydettiin todella paljon ja työkaveri saikin saaliikseen ison kasan lampaankääpiä.

Niin ja kamerakin sanoi työsopimuksensa irti, että silleen.

maanantai 19. syyskuuta 2011

Kiljuset




Kiljusen (oik.Kiljander) mekkaloiva perhe ehtii kaikkialle. Ääntä, vahtia ja vaarallisia tilanteita riittää, kun pullea isä Kiljunen langanlaiha äiti Kiljunen ja heidän kovaääniset lapsensa Mökö, Luru ja Plättä ilmestyvät näköpiiriin. Eikä sivustakatsojaksi jää pieni paksu Pulla-koirakaan.

Kiljusen herrasväen seurassa viihtyy koko perhe.Kaikkien suomalaisten iloksi kahdeksanosainen sarja on koottu yksiin kansiin.

Kirja sisältää seuraavat teokset: Kiljusen herrasväki - Kiljusen herrasväen uudet seikkailut - Kiljusen herrasväki satumaassa - Kiljusen Plättä - Kiljusen herrasväki partiolaisina - Luru Kiljunen ja hänen Hömppänsä - Kiljusen vallankumous - Kiljuset palaavat

Kirjoittanut: Jalmari Finne
Kuvitus: Rudolf Koivu ja Rafael Rindell
Kustannus:Kustannusosakeyhtiö Otava 2009


Kiljusen herrasväki on yksi hauskimmista kirjoista, jonka olen lukenut lapsena, ja nyt kun löysin tämän kokoelmateoksen kirjastosta en voinut vastustaa kiusausta. Osaa näistä kirjoista en ole lukemut itsekään, joten ehkä siksikin haluan lukea tämän 540 sivuisen teoksen lapsille. Saapa nähdä onko tämä lasten mielestä hauska.

perjantai 16. syyskuuta 2011

Koska me mennään sinne Satulaan?




Keskiviikkona sattui meille päin se syksyn ensimmäinen myrsky päivä, joten suunniteltu satutunti kirjastossa jäi meidän porukalta väliin ja vaihtui lätäköissä hyppimiseen ja lähileikkikentällä ulkoiluun. Toisaalta lapset olivat kyllä kirjastokäyntiä odottaneet, ja yksi lapsi kyselikin jo ruokapöydässä, että koska me oikein mennään sinne Satulaan? No ihan satulaan ei päästy, mutta kirjastossa kävimme tänään aamupäivästä kyllä. Ennen kirjaston aukeamista ehdimme hakea Varpaat Vauhtiin! -materiaalit postista ja askartelutarvikkeita Tiimarista. Siellä olikin paljon kaikenlaista puoleen hintaan ja töissä se kiva myyjä, joka aina esittelee kaikki tarjoukset. Ovat varmaan huomanneet, että hoitajat haalivat kaikenlaista materiaalia näistä alepöydistä. 

Askartelutarvikkeista voisin kirjoittaa sen verran, että niitä en ole saanut vielä purettua muuttolaatikoista, vaan lähes kaikki askartelutarvikkeeni ovat väliaikaisvarastossa odottelemassa pääsyä omalle paikalleen. 

Jos muuten käyt hoitajana ostoksilla Tiimarissa, niin olethan tietoinen, että Tiimariin voi hakea yritys- tai etukortin, joilla molemmilla saa alennusta normaalihintaisista tuotteista?

http://www.tiimari.fi/faktat/fi_FI/yrityksille/

keskiviikko 14. syyskuuta 2011

Käsitteet hukassa?


Työaikalaki toi mukanaan muutamia uusia käsitteitä ja asioita, jotka ainakin puheessa menevät usein sekaisin, joten laitanpa tähän muutamia:

  • Työaika on keskimäärin 40 tuntia viikossa, yksittäinen työpäivä voi olla jopa 15 tuntia, jos kunnassa ei ole muuta (lyhyempää aikaa) sovittu.
  •    
  • Tasoittumisjakso on etukäteen sovittu ajanjakso, jonka aikana työaika tasoittuu siihen 40 tuntiin, meillä esim. jakso on 12 viikkoa, jolloin työtunteja on 480.
  •    
  • Työvuoroluettelo laaditaan koko tasoittumisjaksolle jos mahdollista, koko jaksolle pitää laatia ainakin sellainen lista, josta nähdään koska hoitajalle on kaavailtu työ-, loma- ja tasoittumispäivät. Tarkempi työvuoroluettelo, josta näkyy työpäivien alkamis- ja loppumisajat, voidaan tehdä myös lyhyemmäksi ajaksi kuin koko jaksolle, jos koko ajalle laatiminen on vaikeaa tai mahdotonta.
  •    
  • Tasoittumisvapaa on etukäteen työvuoroluetteloon merkitty päivä, tasoittumispäivän työtunnit tehdään tavallaan jonain muuna päivänä sillä samaisella listalla. Esim. jos hoitajan työpäivän pituus on 10 tuntia, niin 12 viikon listalla on 48 työpäivää ja 12 tasoittumisvapaata, jos listalla ei ole ollenkaan ylitöitä. Tasoittumisvapaissa täytyy huomioida se, että lomia laskettaessa tasoittumisvapaita ei lasketa työpäiviksi, mutta vastaavasti taas sairaslomalla tasoittumisvapaata käsitellään kuten työpäivään osuvaa sairaslomapäivää. 
  •    
  • Ylityö on aina työnajntajan määräämää työtä, mutta ylityön teettämiseen tarvitaan aina työntekijän suostumus. Ylityö on siis työtä, joka tehdään normaalin työajan lisäksi. Ylityöstä maksetaan aina +35% korvaus ja työnantaja päättää maksetaanko ylityö rahana vai vapaana. Ylityön määrä selviää vasta jakson päättyessä.
  •    
  • Ylityötä ei voi teettää yli ylityökaton, eli työnantaja ei voi teettää hoitajalla entisiä työaikoja ja maksaa niistä ylityökorvauksia.
  •    
  • Sairaslomapäivä ei ole työaikaa laskettaessa työpäivä osuu se sitten työ- tai tasoittumispäivälle. Eli jos 12 viikon jaksossa on 5 sairaslomapäivää, niin tehty työaika jaetaan 55 työpäivällä, olettaen, ettei jaksossa ole muita loma- vapaa-tai pyhäpäiviä, kuin sairasloma ja tasoittumisvapaat.
  •    
  • Keskeytynyt jakso on jakso jossa on esim. lomapäiviä, joita ei lasketa työpäiväksi työaikaa laskettaessa.
  •    
  • Arkipyhät lyhentävät työaikaa 8h/pvä 
Tähän listaan voi laittaa korjauksia tai lisäyksiä jättämällä viestiä kommenttilaatikkoon

tiistai 13. syyskuuta 2011

Ostetaan: Kaksosten rattaat


Meillä on käytössä kunnan antamat kaksosten rattaat, jotka ovat ns. perhepäivähoitajamallia. Omassa käytössäni olisi kuitenkin kätevää jos rattaissa olisi kuomu ja mielellään myös jalkapeitto. Alaskääntyvät erilliset seikänojat olisivat myös kivat.

Olisiko jollakulla nurkissa sopivia myytäväksi? Laita sähköpostilla kuvia ja hintapyyntösi, jos vaikka päästäisiin kauppoihin. Sähköpostiosoitteeni löydät sivupalkista. Rattaiden iällä ei ole väliä, eikä värilläkään, kunhan ovat tekniikaltaan ehjät ja isopyöräiset. Pienet käytön jäljet eivät meitä haittaa.

Allaolevan kuvan olen napannut netistä, eikä rattaiden siis tarvitse olla juuri kuvassa esiityvää merkkiä, eikä todellakaan uudet kuten kuvassa, mutta kuvan kaltaiset tukevat kunnon rattaat olisivat siis haussa.

perjantai 9. syyskuuta 2011

Wc-tilat




Uuden kotimme wc-tilat ovat aika pienet verrattuna vanhan kotimme tiloihin, mutta koska tätä taloa rakentaessamme päämääränä oli tehdä uusi KOTI perheellemme, niin päätimme luopua lasten wc-istuimesta. Hoitolasten käytössä on alakerran wc, joka on kuitenkin kohtuullisen iso, esim. sinne mahtuu hyvin 2-3 lasta potalle yhtäaikaa, ja tietysti vielä joku pöntöllekin ;).

 En koskaan ole ollut mikään wc-kaappien ystävä, mutta tähän vessaan halusin sekä allaskaapin, että korkean laatikoston. Laatikoissa on käsi- ja pyllypyyhkeitä, vaippoja, paperia ja pesuainepullo, joita kaikkia tarvitaan päivittäin. Kaapissa on tilaa potille, silloin kun ne eivät ole käytössä. 



Jotta suurin osa lapsista voisi käydä vessassa itsenäisesti, ostin Ikeasta muutaman korokejakkaran, ja helpottaahan se omaakin työtä, kun ei tarvi nostella lapsia pöntölle tai altaalle.  


Lopuksi pieni vinkki kertakäyttökäsineiden säilyttämiseen:

  • Jotta käsineet olisivat helposti saatavilla, niiden pitäisi olla näkyvästi esillä, eikös? Käsineitä myydään isoissa laatikoissa, jotka eivät yleensä kovin kauniita ole, joten ostin sitten käsineille tällaisen  kasvopyyhkeille tarkoitetun "laatikon" (yllättäen Ikeasta ;D). Laatikon sijoitin näkyvälle paikalle wc-istuimen yläpuoliselle hyllylle, tuon ylimmässä kuvassa näkyvän punaisen pyyhkeen kohdalle. Nyt käsineet ovat aina käyttövalmiina.

keskiviikko 7. syyskuuta 2011

Appilan pappilan papupata...


Nyt on juuri sellainen olo kuin sillä papupadalla, joka pankolla kiehuu ja kuohuu.

Olen tähän asti pitänyt työnantajaamme reiluna ja meillä onkin ollut monenmoisia etuja, joista mainitakseni esim. meillä on ollut mahdollisuus käyttää päivähoidon varahenkilöä omien pakollisten (esim. lääkäri tms.) asioiden hoitoon, ja silti olemme saaneet palkan kyseiseltä ajalta, samoin olemme saaneet koulutuksista, juhlien järjestämisestä jne. vastaavasti vapaapäiviä. Nyt kaikki tämä on mennyttä ja kaikki paikalliset sopimukset on heitetty yksipuolisesti romukoppaan. Asiat tuntuvat pieniltä, mutta niillä on ollut erittäin kannustava vaikutus esim. tiimityöskentelylle. Samoin koulutuksiin osallistuminen on ollut kattavaa. Nyt koulutukset laitetaan listoihin työajaksi, mutta esim. lauantaikoulutuksesta ei saa lauantaikorvausta, koska koulutukseen ei ole pakko osallistua. Kuitenkin työnantaja olettaa kaikkien osallistuvan ja ilmoittautumisen sijaan käytäntönä onkin ilmoittaa, jos ei osallistu lauantain koulutukseen. Tämä on siis kerran vuodessa järjestettävä päivä koko päivähoidon henkilöstölle.

Ja sekin asia sieppaa, että  työnantaja antaa ymmärtää, että voidaanhan niitä työvuoroluetteloita muuttaa jos tarvetta on; jos ei saada varahoitoa järjestettyä... tai jos hoitoajat muuttuvat... tai ihan mitä vaan. H#¤@, kyllä siihen tarvitaan työtekijän suostumus, samoin kuin ylitöihin, ei vaan ole tullut varmaan työnantajalle pieneen mieleenkään. Mitähän se työnantaja tykkäisi, jos ihan jokainen hoitaja kieltäytyisi ylitöistä ja jättäisi osallistumatta ihan kaikkiin "ei pakollisiin" asioihin? Samoin olen aiemmissa työpaikoissani tottunut siihen, että työajan muutokset kirjataan työvuorolistaan, mutta meillä pyöritetään kaikenmaailman kuukausiraportteja siinä vierellä, joista sitten todetaan toteutunut työaika.

Omituista on mielestäni myös se, että kyllä yleensä työaika on se mikä listassa seisoo, mutta perhepäivähoitajalla työaika määräytyy lasten todellisten hoitoaikojen perusteella. Tasapuolisuudella perustellaan kaikkia niitä poistettuja etuisuuksia, mutta kaikki se mikä voidaan vain vetää taloon päin, tehdään kyllä. 

Onkohan kuntatyönantaja suivaantunut työaikalaista niin, että haluaa hoitaa asiat vaikeasti, jotta ensi vuoden alussa neuvotteluissa voidaan vaikeuksia käyttää pelinappuloina?

Ja tunnetusti kun kyse on naisten työyhteisöstä, joukossa on niitä, jotka kiltisti tyytyvät ihan kaikkeen...

Uudella paloasemalla




Tänään olimme tutustumassa uuteen paloasemaan, palomiehet esittelivät lapsille autoja ja palomiesten varusteita. Lapset pääsivät katsomaan lämpökameralla toisiaan ja istumaan paloautossa. Paloautojen ja muiden hienojen palomiesjuttujen lisäksi huomasimme yhden oven päällä riippuvan solmutaulun. Reissu oli lähes kaikista lapsista hauska, mutta toisaalta vähän jännittäväkin. Pienin hoitolapsista oli koko ajan menossa jonnekin muualle kuin missä muut olivat ja itkuhan siinä tuli. Takaisin tullessa ryhmän vanhin lapsi, joka on yleensä vieraissa paikoissa vähän ujo totesi: Aattele mua ei ujostuttanut yhtään siellä paloasemalla!



Äidin kasvimaalla, raparperin alla...




Viime viikolla ulkoilusta sisälle mennessämme otimme "kasvimaalta" mukaan raparperin varsia, ja löysimmekin lehdiltä tämmöisiä veijareita. Näitä piti sitten ottaa pari rappusille ihmeteltäviksi. Ja kyllä ne ihmeellisiä olivatkin, kunhan ensin uskaltautuivat ulos "talostaan". Siinähän sitten mietimme, että ovatpahan kummia otuksia kun jaksavat kantaa kotiaan mukanaan, ja ajatelkaapa sitä jos ihmisilläkin olisi koti selässä kaiken aikaa!

tiistai 6. syyskuuta 2011

Kuisti







Suurin osa lukijoista varmaan on jo huomannut, että blogin kirjoittaja on muuttanut uuteen osoitteeseen ja jatkaa töitä lasten parissa (ja lähes samalla ryhmällä) kuin viime talvenakin.Yritän tässä vähitellen esitellä myös uusia tilojamme.


Esittelykierroksen aloitan kuistilta. Ovesta sisään tullessa oikealla on lasten kaapit, joissa säilytetään varavaatteita ja kaapissa on kori myös tumpuille ja pipoille. Kaappi on Ikeasta ja mies viritteli sisälle hyllyt sopivalle korkeudelle. Jokaisen lapsen kaappi on merkitty kuvalla ja nimilapulla, jotka laminoin ja kiinnitin sinitarralla oviin. Ainakin toistaiseksi kuvat ovat saaneet olla rauhassa paikoillaan. Kaapin vieressä on seinällä tanko, jossa on Ikeasta ostettuja nipistinlenkkejä, joihin voi laittaa kuivumaan pipot, tumput ja muut pikku vaatteet.



Oven vasemmalla puolella on lasten vaatteita varten naulakot ja kuivuvia vaatteita varten oskarinoksa ja pyyhepatteri. Ovea vastapäätä ovat vaatekaapit ja kaappien alla pienet laatikot kuravaatteille ja saappaille. Tein nimilaput myös naulakoille ja kuravaatelaatikoihin. Jokaisella lapsella on myös henkari, jossa on oma nimi ja pieni kuva, joka on sama kaikissa nimilapuissa, esim. pupu tai kissa.


Kun kaikki lasten vaatteet ovat tarpeeksi alhaalla ja siten lasten saatavilla, sujuvat ulkoilut helposti. Isommat lapset osaavat itse etsiä vaatteensa uloslähtiessä ja taas laittaa vaatteet paikoilleen sisälle tullessa. Aika äkkiä myös pienimmät lapset oppivat hakemaan ja laittamaan vaatteita paikoilleen, kun seuraavat isompien toimia.


Huom! Hoidossani ei ole Maija-nimistä lasta, vaan nimilappuun on muutettu nimi, jotta idea kuitenkin tulisi esille

maanantai 5. syyskuuta 2011

Linkitetty värityskuvia


Lisäsin linkkejä-sivulle uuden linkin värityskuvasivustolle. Samaiselle sivulle pääsee myös sivupalkista. Käytä vempaimen nuolia nähdäksesi seuraavan tai edellisen kuva tai arvo uusi kuva keskinäppäimellä. Klikkaa tulosta tulostaaksesi kuvan kokonaisena.

 

Hauskoja värityshetkiä!

perjantai 2. syyskuuta 2011

Ksylitoli




Meillä lapset odottavat yleensä innolla ruokailun päättymistä, koska silloin lapset saavat imeskeltäväkseen ksylitolipastillin. Isoimmat lapset osaavat jo itse ottaa pastillinsa, kun ovat vieneet astiansa tiskiin. Meillä pastillin saa jokaisen aterian päätteeksi, koska suositusten mukaan ksylitolia sisältäviä tuotteita on hyvä käyttää säännöllisesti pieniä määriä useita kertoja päivässä aina aterioiden ja välipalojen jälkeen 5-10 minuutin ajan. Aiemmin meillä lapset saivat täysksylitolipurukumia, mutta silloin purukumeja löytyi milloin mistäkin. Toki olisin voinut istuttaa lapset pöydässä pureskelemassa purukumeja, mutta koska helpompiakin tapoja on, niin siirryimme pastilleihin. Nyt lapset voivat laittaa pastillin suuhunsa lähtiessään ruokapöydästä ja imeskellä sitä kaikessa rauhassa askareittensa lomassa.


Meillä pastillien osalta vallitsee "villi" tilanne, koska kunta ei osallistu pastillien hankintaan, vaan ohjeistukseksi on annettu, että pastillit tai purukumit voi pyytää tuomaan halutessaan kotoa, tai tarjota itse. Tämä kuitenkin aiheuttaa eriarvoisuutta lapsiryhmässä, jos osa vanhemmista toisi ja osa ei, samoin osalla olisi pastilleja ja osalla purukumia. Lisäksi ksylitolituotteiden ksylitolimäärässä on eroavaisuuksia, ja kaikki ksylitolituotteet eivät täytä suosituksia. Itse, kuten moni muukin hoitaja, olen päätynyt tarjoamaan pastillit omille hoitolapsilleni. Pastillit tilaamme yhteistilauksena, jolloin säästämme lähetyskuluissa, kiitos T.