tiistai 30. marraskuuta 2010

Joulukalenteri


Vihdoin olen saanut joulukalenterin valmiiksi, ja nyt vain toivotaan, että ajastetut postaukset ilmestyvät suunnitellusti. Vielä kerran kiitokset kaikille mukana olleille, teillehän joulukalenteri avautuu myös aamuisin sähköpostiinne.



perjantai 26. marraskuuta 2010

Kuka päättää?


Toisinaan, keskustellessaan toisten hoitajien kanssa tai lukiessaan esimerkiksi netistä hoitajien kirjoituksia, törmään sellaiseen mielenkiintoiseen asiaa, että kuka päättää kuinka lasta hoidetaan, kasvatetaan tai millaisille vaikutteilla lapsi altistetaan hoitopäivän aikana?

Voiko hoitaja sanoa, että meillä toimitaan näin ja siitä ei lipsuta? Voiko hoitaja vedota siihen, että  päivähoitopaikka on hoitajan oma koti, paikka jossa yleensä asuu muitakin perheen jäseniä? Voiko hoitaja itsepäisesti tehdä asiat oman mielensä mukaisesti, vielä silloikin kun se kaikkien muiden mielestä vaikuttaa jopa naurettavalta?

Päivähoitolain mukaan päivähoidon pitää tukea kotikasvatusta. Mitä se sitten käytännössä oikeastaan tarkoittaa? Millainen oikeus vanhemmilla on osallistua päätökseen lapsensa hoitopäivän kulusta? Mihin se raja oikein vedetään?

Vaikeinta rajan vetäminen on varmastikin silloin kun kyseessä ovat omaan vakaumukseen tai uskontoon liittyvät kysymykset, tai silloin jos perheen ja hoitajan arvomaailma eroaa hyvinkin paljon toisistaan. Kumpi silloin päättää? Hoitaja vai vanhemmat?

torstai 25. marraskuuta 2010

Joulukalenterista




Kiitokset kaikille joulukalenterin tekoon osallistuneille! Ilman teitä tuskin olisi kalenteria saatu kasaan.

Ideoita ja vinkkejä tuli todella paljon ja olen niitä koko alkuviikon työstänyt julkaistavaan malliin. Ihan kaikkia en edes saanut mahtumaan.  Kaikilta kuitenkin valitsin jotakin, ja kaikille vinkin lähettäneille olen laittanut paluuviestin, että vinkit ovat perille tulleet.

Vielä on vähän tehtävänä ja toivottavasti postaukset onnistuu.

Ensi viikolla sitten avataan ensimmäinen luukku.

- Kuunnelkaapas tarkasti, jostain kuuluu jo ihan selvästi pienten kulkusten helinä...



tiistai 23. marraskuuta 2010

Joulukalenteri

Ipanailon joulukalenteri avataan 1.12. osoitteessa http://www.ipanailoa.vuodatus.net/ . Mukana paljon jouluista puuhaa lasten kanssa.

perjantai 19. marraskuuta 2010

Joulukynttilä





Tällä viikolla olemme askarrelleet kynttilöitä. Näissä kynttilöissä olemme käyttäneet silkkipaperia, wc-paperirullan hylsyä, askartelukartokia ja liimaa.

Silkkipaperia tarvitaan suorakaiteen muotoinen, n. 35 x 18cm, pala. Silkkipaperin olemme kuvioineet marmorikynttilän tavoin. Ensin paperi on liimattu hylsyn ympäri, liimaa laitoimme vain silkkipaperin lyhyisiin päihin ja kiersimme silkkipaperin kaksi kertaa hylsyn ympäri. Seuraavaksi työnsimme loput silkki paperit hylsyn molemmista päistä sisään. Lopuksi leikkaisimme kynttilään liekin kartongista ja kiinnitimme sen liimalla hylsyn sisäpuolelle.

Liekin osat: keltainen 1kpl, oranssi ja punainen 2kpl sekä liekin kiinnitys hylsyn sisään.

Kuvan kynttilän on tehnyt lähes 2½-vuotias, jolle leikkasin valmiiksi liekin osat ja taivuttelin ne hylsyn sisään. 

Silkkipaperin kuviointi




Silkkipaperin saa hekposti marmorikuvioitua veden avulla. Paperille roiskutetaan vettä, joko suihkupullolla tai esimerkiksi hammasharjalla, kuten me teimme. Vesi irroittaa paperista väriainetta, joka muodostaa kuvioita paperin pintaan. Paperi ei saa olla kauttaaltaan märkä, mutta aika märkä kuitenkin. Oikea veden määrä löytyy kokeilemalla.  Veden annetaan imeytyä rauhassa, joten kannattaa antaa paperin kuivua hitaasti. Paperin kuivuttua kuvio näkyy  paremmin kuin märässä paperissa.

keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Satutunti




Tänään olimme lasten kanssa kirjaston satutunnilla. Tänään aiheena olivat pienet nuhanenät, ja luettavana kirjana Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Veera lääkärissä. Kirjassa Veera menee lääkäriin ja mukaan änkeävät myös tutut Tatu ja Patu. Kirjassa on hauska kuvitus ja sitä voisikin suositella lapselle luettavaksi esim. ennen lääkärintarkastusta. 

Lopuksi väritimme bakteerien kuvia ja lapset savat tarrat satutuntipassiinsa ja muistoksi laastarit. Meillä lapset valitsivat Muumi- ja Autot -laastareita. 

maanantai 15. marraskuuta 2010

Paperin kuvionti kuulamaalustekniikalla





Isänpäiväkorttia varten kuviomme itse paperia, ja tekniikana käytimme tällä kertaa kuulamaalausta. Tekniikka on sinänsä hyvin yksinkertainen. Tarvitaan paperia, askartelumaalia, muutama kuula ja sopiva laatikko. Me käytimme pullovärejä ja valkoista A4 piirrustuspaperia.

Paperi laitetaan laatikon pohjalle ja värejä laitetaan paperille tippoina, kuulat laitetaan laatikkoon ja laatikkoa käännellään siten, että kuulat muodostavat paperille kuvioita kulkiessaan värien ylitse.

Me käytimme aika pieniä määriä ja useita värejä, koska pelkäsin koko paperin värjäytyvän ruskeaksi. Jos käyttää vaikka vain kahta väriä, voi värejä laittaa reilummin ja ne muodostavat sekoittuessaan uusia värejä.

Alussa                                                                     Lopussa



Isänpäiväkortti




Aikaisemmin kuvioimamme paperin käytimme isänpäiväkortin valmistamiseen. Valmiiksi kuvioitu paperi liimattiin itseään suuremmalle paperille ja taitettiin kahtia. Kortin päälle liimasimme 3D-tarroilla valmiskirjaimista sanan, jolla lapsi kutsuu isäänsä.

Sisälle liimattiin valkoinen paperi, johon lapsen haastattelun perusteella kirjoitimme, millainen isä on, missä isä on hyvä ja mitä isän kanssa on kiva tehdä. Lopuksi lapsi kirjoitti oman nimensä korttiin.

Lisäksi isommat lapset askartelivat isälle lahjaksi heijastimen, joista valitettavasti erinäisten sattumusten kautta ei tullut yhtään kuvaa.

perjantai 12. marraskuuta 2010

Talven iloa


Tällä viikolla saatiin keskiviikon vastaisena yönä ensimmäisen kerran vähän enemmän lunta kerralla. Lähdinkin lumitöihin jo hyvissä ajoin ennen kuutta, mutta en ollut saanut aurattua lähellekään kaikkia lumia, ennen kuin ensimmäiset hoitolapset tulivat hoitoon 6.30. Eipä siinä mitään, sainpahan kaksi innokasta apuria lumitöihin. Kaiketi meidän naapurit olisivat pitäneet meitä hivenen hulluina, jos siis olisivat sattuneet olemaan ulkona kyseiseen kellonaikaan.

Keskiviikkona teimme lasten kanssa ison lumiukon, jolla oli tosi iso nenä. Päiväuniaikaan lapsia oli vahtimassa päivähoidon varahenkilö ja itse kävin hammaspäivystyksessä. Takaisin tullessani ukko seisoi pihassa, ihan kuin pienessä laitamyötäisessä, etukenossa ja nenä poskella. Iltapäivällä ulos lähtiessä ukko oli jo sammuneena kellahtanut kumoon pitkin pituuttaan.

Eipä siis saatu siitäkään ukosta valokuvaa otetuksi, vaan ukolle kävi kuten Lumiukot-laulun kolmannessa säkeessä:  

"Iloisesti se hyppelee kun pakkanen vain paukkaa,
lämpimällä laihtuu voi voi ukko raukkaa."

maanantai 8. marraskuuta 2010

Siilin pesä




Jatkoimme siiliaskarteluamme hieman. Siilithän horrostavat talvet lehti- ja risukasoissa, joten tokihan meidänkin siilit tarvitsivat omat pesänsä. Siilin pesä on tehty paperilautasesta, joka on ensin maalattu ruskeaksi. Kuivuneen lautasen pintaan on liimattu kuivia lehtiä, askartelusieniä ja -marjoja. Lopuksi kuivuneet siilit asetettiin pesän keskelle.

Siilien kuivuminen kesti noin kuukauden. Ensin siilin annettiin kuivua päältä, ja kun siili oli kovettunut jonkn verran nostin ne ylös ja tökin pohjaan pieniä reikiä tulitikulla. Loppu kuivuminen tapahtui sitten kahden lappeellaan olevan pitkän tulitikun päällä.

perjantai 5. marraskuuta 2010

Joulukalenterista


Tänään olen lähettänyt postia kaikille, jotka olivat ilmoittautuneet joulukalenterin tekoon. Ihan 24 ei mukaan saatu, mutta kymmenen itseni lisäksi ilmoittautui kuitenkin. Paremmat ohjeet on sitten osallistujille siellä sähköpostissa.

Arvontakin on suoritettu ja onnetar suosi tällä kertaa Memmua Arkea lasten kanssa -blogista. Vaitettavasti en osaa Memmun blogiin kommentoida, joten jos Memmu käy täällä voisit lähettää minulle sähköpostissa osoitteen, jonne haluat Myrkkysienipelin lähetettäväksi.

Hyvää viikonloppua ja pyhäinmiesten päivää kaikille!

tiistai 2. marraskuuta 2010

Kiirettä pitelee


Vähän on pitänyt kiirettä viimeaikoina, sekä työ- että omissa kuvioissa. Joulukalenteriin palaan loppu viikosta, ja lähettelen kaikille osallistuneille viestiä sähköpostiin. Ja jos nyt joku vielä haluaa osallistua, niin nimi vaan sinne listaan, mukaan mahtuu vielä.

Tänään oltiin aamupäivällä lasten kanssa konsertissa, ja ai että meillä oli kivaa. Lapsilla oli ensin vähän alkukankeutta, mutta kun päästiin vauhtiin, niin kyllä sitten huudettiin ja taputettiin tahdissa. Mukava oli myös matka linja-autolla konserttipaikalle, katseltiin matkalla ikkunoista vähän rakenteilla olevia taloja ja lapset kertoivat vuoronperään missä kukin asuu, jos sattuivat asumaan reitin varrella.

Eilinen aamupäivä vietettiin Halloweenin merkeissä liikuntahallilla. Otettiin lapsille vähän erilaisia välineitä ja koristeltiin hallia lepakoilla, kurpitsoilla ja muilla öttiäisillä. Mukana meillä oli myös ilmapalloja jotka sitten vietiin lopuksi iltapäivällä kotiin asti. Rakensimme lapsille ison hämähäkin verkon naruista, ja verkon viereen syntyikin jo aikamoinen jono ennen sen valmistumista.

Askarteluissa olemme alkaneet valmistautua isänpäivään, joten saatte vähän odotella uusien askartelujen postauksia.