tiistai 26. lokakuuta 2010

Seuraa vailla?


En tiennytkään olevani seuraa vailla! Nyt sivuillani pomppaa näkyviin jonkun treffipalvelun mainos, yrittäkää kestää!

Toisaalta täytyyhän sitä ymmärtää, että jollain näitäkin sivuja ylläpidetään. Onneksi siinä kuitenkin on se ruksi, josta mainoksen saa lähetettyä bittiavaruuteen!

maanantai 25. lokakuuta 2010

Meillä on lunta!


Meillä on ensimmäisen kerran tänä syksynä satanut lunta niin, että siitä voi tehdä vaikkapa lumipalloja. Lapset kertoivat innoissaan kuinka olivat jo eilen illalla käyneet tekemässä lumipalloja, ja olipa joku jo heittänyt lumipallon ikkunaankin.

Aamupäivällä olimme liikuntahallilla ja jopa pienin hoitolapsista pääsi liikkeelle heti halliin päästyämme. Aikaisemmin hän on seissyt vieressäni tai kulkenut perässäni hallilla kunnes on kerännyt riittävästi rohkeutta ja lähtenyt omaehtoisesti liikkumaan noin kymmenen minuuttia ennen kuin olemme lähteneet hallilta.

Iltapäivällä olisi sitten tarkoitus lähteä leikkimään lumella. Ainakaan vielä se ei ole sulanut pois, mutta kurahousuja tulemme varmasti tarvitsemaan.

Sienivillitys




Toissa viikolla puolet lapsista jäi syyslomalle, joten laitoin lapsille pussiin omat myrkkysienipelikortit ja -ohjeet. Molempiin perheisiin siis lähti yhdet kymmenen sienen sarjat.

Tänään hoitolapset palasivat lomalta ja ensimmäinen kysymys ruokapöydässä oli pelataanko sienipeliä ruoan jälkeen.

Meillä sienipeli on tällä hetkellä ihan ykkösjuttu, lapset halusivat pelata sitä joka päivä, ja lähes joka päivä myös pelaamme ennen päiväunia.

Vielä muistutuksena: joulukalenteriin etsitään vielä innokkaita osallistujia, nyt ilmoittautuneita on itseni lisäksi yhdeksän, joten mukaan mahtuu vielä hyvin. Lisätietoa ja kalenterin tekoon voi ilmoittautua TÄÄLLÄ. Kalenteriin ilmoittautuneiden kesken arvotaan sienipeli.

perjantai 22. lokakuuta 2010


Tämä viikko on ollut aika työntäyteinen, johtuen osin omasta flunssan jälkeisestä olotilasta, osin koska varahoitolapset ovat tarvinneet aika paljon enemmän huomiotani, esim. päiväunille nukkuttamisessa. Eli aika vähän olen ehtinyt täällä käydä päivittelemässä.





Sen verran kuitenkin otin itseäni niskasta kiinni ja ompelin meille tällaiset lenkit rattaisiin. Tämän lenkin ideana on saada kävelytilaa kahdelle lapselle, kun pidetään rattaista kiinni. Edellä kulkeva lapsi pitää ihan tavallisesti kiinni rattaista ja takana kulkeva lapsi pitää kiinni lenkistä. Näin toimien rattaista voi pitää kiinni kaikki lapset. Meillä rattaita käytetään usein esim. lelujen kuljettamiseen kun mennään leikkikentälle, joten kori kulkee rattaissa ja lapset kävelevät ja pitävät rattaista kiinni. Muoviosat olen joskus ottanyt talteen omien lasten rikkoontuneista pyöräilykypäristä ja kankaana olen käyttänyt samaa kangasta kuin ruokalapuissakin.

keskiviikko 20. lokakuuta 2010

Työaikalain muutos


Kunnalisia perhepäivähoitajia koskeva työaikalain muutosehdotus on eilen hyväksytty eduskunnassa!

web.eduskunta.fi/Resource.phx/pubman/templates/1.htx

Ja vielä vähän lisää aiheesta:

http://www.jhl.fi/portal/fi/ajankohtaista/uutisarkisto/?bid=468



Nyt vaan jännityksellä odottamaan miten ja missä aikataulussa laki otetaan käyttöön.

maanantai 18. lokakuuta 2010

Viikon muutokset


Viime viikon to-pe meni sitten sairastellessa, mutta nyt ollaan taas työn touhussa.

Meillä on koululaisten syyslomaviikko, joten omista hoitolapsista on kaksi poissa. Yllättäen torstaina sain tiedon varalapsista, joten tällä viikolla hoidossa on kaksi varalasta. Varalapset teettävät vähän enemmän työtä, kuin omat hoitolapseni, koska ovat nuorempia ja siten enemmän apua tarvitsevia.

Toisaalta olin kovasti odotellut, että tällä viikolla olisimme voineet keskittyä enemmän sellaisiin puuhiin, joihin ei muulloin ehditä keskittyä, mutta nyt sitten meni koko viikon suunnitelmat uusiksi.

Tällaista tämä meidän työ on, koskaan ei tule kahta samanlaista viikkoa saati sitten päivää. Perhepäivähoitajana pitää pystyä muuttamaan suunnitelmia joskus hyvinkin nopealla varoitusajalla.

Muistuttelen vielä joulukalenterista: Lisää tarvitaan vielä osallistujia, jotta saadaan kalenteri aikaiseksi. Nyt olen koonnut kaikki joulukalenteriin liittyvä postaukset omaan kategoriaansa Joulukalenteri 2010. Tällä hetkellä mukana on itseni lisäksi seitsemän muuta, joten käykääpä ilmoittautumassa.

perjantai 15. lokakuuta 2010

Uusi pohja


Vaihdoin uuden pohjan, tällä mennään ainakin tämä kuu. Pohja on tällä kertaa Jantalta

Joulukalenteri kaipaa edelleen innokkaita osallistujia, nyt mukana kuusi itseni lisäksi, joten mukaan mahtuu vielä hyvin.

Lisätietoa ja kalenterin tekoon voi ilmoittautua TÄÄLLÄ.

maanantai 11. lokakuuta 2010

Osallistu kalenterin tekoon - voit voittaa pelin




Ajattelin arpoa tällaiset myrkkysienipelin sienikortit niiden kesken, jotka ilmoittautuvat joulukalenterin tekoon. Kortteja on kymmenen ja ne on molemminpuolin laminoitu. Mukaan laitan myös peliohjeen tarvittaessa. Palkinto lähetetään voittajan ilmoittamaan osoitteeseen Suomessa. Voitosta ilmoitan täällä blogissa ja voittajan sähköpostiin/blogiin.

Nyt ilmoittautuneita on itseni lisäksi vasta neljä, joten laittakaapa tietoa eteenpäin, jotta saadaan riittävästi osallistujia. Ilmoittautuessasi muista laittaa sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään, jolloin osoite on vai blogin pitäjän tiedossa. Osallistua voi kuka tahansa, omaa blogia ei tarvitse olla.

Lisätietoa ja kalenterin tekoon voi ilmoittautua TÄÄLLÄ.

perjantai 8. lokakuuta 2010

Ruokalaput



Yleensä olen esitellyt lasten askarteluita, mutta esittelenpä nyt tällä kertaan omia "askartelujani".

Vanhat ruokalaput alkaa olla jo tiensä päässä, joten tein muutaman uuden lapun. Nämä laput on tehty sellaisesta pehmeästä pöytäliinakankaasta, jota voi pyyhkiä. Tavallaan siis nykyaikaista kerniliinaa. Kankaan reunat on huoliteltu vinonauhalla, joskin laiskana ompelin nauhan kiinni kerralla, ja käytin ompeleena koristeommelta, jolloin ei haittaa vaikka ei olisi taittanut vinonauhaa ihan tasan keskeltä. Lappu kiinnitetään lapsen kaulaan tarranauhalla.

Ruokalaput ovat riittävän suuria, jotta ne suojaavat hyvin  lapsen vaatteet, vaikka vähän menisi ohi suun. Pienimmille, syötettäville lapsille lappua voi käyttää ihan yksinään, mutta laput toimivat hyvänä lisäsuojana myös jo itsesyövälle lapselle kourulapun lisäksi.

Lopuksi vielä muutama kuva, ja mallina toimii jälleen kerran nukkemme Martta. Ensimmäisessä kuvassa yli 15 vuotta sitten tehty ruokalappu, joka on tehty froteesta ja kaula-aukko on tehty resorista, lappu puetaan päälle siis kuin kauluri.



  

Siili-askartelu




Tällä viikolla olemme lasten kanssa askarrelleet siilejä, eläintenviikon kunniaksi.

Nämä siilit on tehty taikataikinasta, piikkeinä männyn neulasia, silminä ja nenänä maustepippurit.

Taikataikina:
  • 3dl vehnäjauhoja
  • 1,5 dl suolaa
  • 1,5 dl kylmää vettä
  • 1 rkl ruokaöljyä

Sekoita ensin jauhot ja suola, lopuksi lisää vesi ja öljy, vaivaa tasaiseksi massaksi. Värjäämiseen voi käyttää karamellivärejä tai valmiit työt voi maalata kuivana esim. vesi- tai peiteväreillä. Tällä kertaa värjäsin massan kaakaolla.

Työt voi myös paistaa uunissa 125 asteessa n. tunnin. Tällöin massan paksuudeksi suositellaan max. 4cm.

Peppi Pitkätossu




Peppi Pitkätossu on pieni 9-vuotias pisamanaamainen ja punatukkainen tyttö, joka asuu Huvikumpu-nimisessä talossa. Hänen äitinsä on enkeli ja isänsä neekerikuningas. Peppi ei asu Huvikumussa kuitenkaan yksin vaan hänellä on seuranaan marakatti, Herra Tossavainen, ja ihan oma hevonen, joka asuu kuistilla, koska keittiössä se olisi tiellä ja salissa se ei viihdy. 

Peppi Pitkätossu on Astrid Lindgrenin luoma ihastuttava hahmo, josta on tehty useita elokuvia ja julkaistu vielä useampia kirjoja. Peppi onkin meidän kaikkien hieman kurittomien "tyttöjen" lempihahmo.

Kirjoittanut: Astrid Lindgren
Kuvitus: Ingrid Vang-Nyman
Suomennos: Laila Järvinen
Kustannus: Wsoy, 1992

Tämän kirjan on vanhempi tyttäristäni saanut pienenä lahjaksi. Vanhempi tyttäreni oli pienenä itsekin aikamoinen "Peppi" letteineen ja tempperamenttisen luonteensa kanssa - ja on sitä vieläkin - letit vain ovat vaihtuneet vähän aikuisemman naisen kampaukseen. Tätä kirjaa luen mielelläni lapsille, kuten kaikkia muitakin Lindgerin kirjoja, koska maailmaan pitää mahtua erilaisuutta.

perjantai 1. lokakuuta 2010

Joko ajatukset on joulussa - edes vähän?


Ulkona paistaa aurinko, mutta omat suunnitelmani liikkuvat jo lähempänä joulua, tai oikeammin joulun odotusta. Joululaskurin lisäämisestä tulikin mieleeni: löytyisikö blogin lukijoista innokkaita, jos järjestetään joulukalenteri?

Idea on yksinkertaisuudessaan seuraava:

  • Tarkoituksena on jakaa oma jouluinen idea kaikkien käyttöön, se voi olla vaikkapa askarteluohje, leikkiohje, lauluvinkki, pieni tarina tai muu joulun odotukseen liittyvä asia, kunhan se on lapsien kanssa toteutettavissa.
  • Jos osallistujia löytyy riittävästi, niin järjestämme joulukalenterin tänne Ipanailoa-blogiin.
  • Käytännössä oma vinkki lähetetään etukäteen marraskuussa sähköpostitse Ipanailon osoitteeseen, josta vinkki lähetetään edelleen kaikkien ilmoittautuneiden sähköpostiosoitteeseen joka päivä joulukuussa.
  • Ipana pidättää oikeuden muokata lähetettyjä vinkkejä.
  • Vinkki julkaistaan myös blogissa, ja kaikki ilmoittautuneet voivat halutessaan julkaista kalenterivinkin myös omassa blogissaan.
  • Ilmoittaudu mukaan kalenterin tekoon laittamalla viestiä tämän postauksen kommentiksi, ja se sähköpostiosoite/ mahd. blogiosoite tietysti sille varattuun kenttään. Mukaan mahtuu 24 tai jos joku haluaa ideoida useampia luukkuja niin silloin riittää muutama vähemmänkin. Laita viestiin myös jos haluat varata tietyn/tietyt päivät kalenterista.
  • Mukaan voi ilmoittautua on lokakuun ajan, ja kaikkien ilmoittautuneiden kesken arvotaan jokin pieni yllätys.
Tarkemmat ohjeet annan sitten jos saadaan riittävä määrä ilmoittautuneita.