keskiviikko 29. syyskuuta 2010

Uusi laskuri


Lisäsin laskureiden joukkoon vielä yhden. Uusi laskuri laskee päiviä jouluun, tai nythän niitä on vielä kuukausia.

Daisypath - (HDF9)

tiistai 28. syyskuuta 2010

Pikapostaus


Pakko laittaa äkkiä vielä pikapostaus.

Hienoa nähdä, että löytyy uusia perhepäivähoitajia, jotka ovat aloittaneet bloggaamisen. Muistakaapa ilmoitella, jos löydätte pphblogeja, niin saadaan lisätä niitä tuonne linkkilistalle.

Joukossa on voimaa, tehdään yhdessä perhepäivähoitoa näkyväksi!

maanantai 27. syyskuuta 2010

Lotta, Janne ja Minnamanna


Lotta, Janne ja Minnamanna -kirja kertoo kolmesta sisaruksesta, jotka asuvat Kirjanpitäjänkadulla.  Kirjassa on kymmenen kertomusta, joiden kertojana toimii keskimmäinen sisaruksista, Minna. Kirja on tuttua Astrid Lindgrenin kerrontaa lapsista, jotka eivät aina käyttäydy aikuisten haluamalla tavalla:

Lotta on päässyt junamatkalle ja syö eväitään. Äkkiä hän sieppaa makkaraviipaleen ja liimaa sen ikkunaan. Äiti suuttuu ja sanoo Lotalle:-Kuinka sinä makkaran laitat ikkunaan? -Paremminhan se tarttuu kuin lihapulla, Lotta sanoo.

Kirjoittanut: Astrid Lindgren
Kuvitus: Ilon Wikland
Suomennos: Eila Kivikkaho
Kustannus: Wsoy, 1997

Tämä kirja on joskus kulkeutunut omille lapsilleni ja olen lukenut kirjan yleensä lähes kaikille hoitolapsilleni. Astrid Lindgenin kirjat ovat ajattomia ja ehdottomia suosikkejani lasten kirjoista,  ja näitä jaksan lukea aina uudelleen ja uudelleen.

Varpaat vauhtiin!




Osallistumme jälleen kerran Nuoren Suomen Varpaat Vauhtiin -kampanjaan, joka tänä syksynä järjestetään 27.9.-8.10.

Tänään aloitimme liikuntahallilta, ja tarkoitus on osallistua myös leikkikentällä järjestettävään tapahtumaan myöhemmin kampanjan jatkuessa.

Tämänvuotisen Varpaat Vauhtiin -kampanjan materiaaleihin voi tutustua TÄÄLLÄ.  

torstai 23. syyskuuta 2010

Talvi tulee...




Eilen meillä oli koko päivän niin paljon tekemistä, etten ehtinyt kertomaan mitä me puuhattiin.

Kerronpa nyt sitten: aamupäivästä olimme kirjaston satutunnilla, joka oli syksyn ensimmäinen. Aluksi meille luettiin Markus Majaluoman kirjoittama Isä, lähdetään sieneen-kirja, jossa isä lähtee lapsiensa ja naapurin miehen kanssa metsään. Aluksi pakataan autoon kaikki tarpeellinen, kuten sienikirja ja lipputanko. Metsässä pensaasta kuuluu outoa ääntä ja siellä on... jaa, enpäs kerrokaan, käykääpä lainaamassa kirja ja lukekaa itse, mitä kaikkea hauskaa tapahtuukaan.

Seuraavaksi pöytään kannettiin iso kori ja meille esiteltiin monenmoisia sieniä ja olipa korissa myös pieni rasia, jossa oli... etanoita! Lopuksi lapset saivat värittää syksyisiä kuvia, jotka sai joko viedä kotiin tai jättää kirjaston lastenosaston seinälle.

Iltapäivällä ulkoilimme pihalla, kun  yhtäkkiä alkoi kuulua kaukaa kummaa kaakatusta... kurjet olivat lähdössä etelään. Ensin tuli kolme auraa, joissa oli kaikissa useita kymmeniä lintuja ja sitten hetken päästä tuli vielä kolme hieman pienempää auraa. Yhteensä lintuja oli lähemmäs sata. Eli talvi tulee... 
Tämänhetkisen blogini löydät osoitteesta http://www.ipanailoa.vuodatus.net/

tiistai 21. syyskuuta 2010

Toukka



Tällä viikolla olemme askarrelleet tällaisia toukkia. Materiaaleina käytimme wc- ja talouspaperirullien hylsyjä. Yhteen toukkaan tarvitaan yksi wc-paperirullan hylsy, talouspaperirullan hylsystä saa kaksi toukkaa. Lisäksi käytimme kartonkia pääksi, valmiita silmiä, liimaa ja pullovärejä.

Leikkasin katkopalateräveitsellä rullan neljään yhtäsuureen (talouspaperihylsyn kahdeksaan) osaan. Ensin lapset maalasivat palaset vihreiksi ja kun maali oli kuivunut niin lapset liimasivat palaset ketjuksi. Lopuksi leikattiin kartongista pää, liimattiin silmät ja piirrettiin nenä ja suu.

Olisihan näille voinut tehdä vielä vaikka sarvetkin, mutta eipä nyt tehty - ja renkaat olisi voinut maalata sisäpuoleltakin.


Esiintymisiä


Tänään on satanut lähes koko aamupäivän, välillä enemmän, välillä vähemmän, joten aamupäivä kului mukavasti sisällä leikkien. Eilen aloitimme jo askartelutkin ja tänään olemme jatkaneet.

Aamupäivällä ryhmässä vieraili myös kelto, joka on lapsille tuttu jo entuudestaan, mutta jostakin syystä tänään oli kyllä sellainen teatteri menossa lähes jokaisella. Oli aika hauska vierestä seurata kuinka lapset esittivät kaikki taitonsa, niin hyvässä kuin pahassakin, ainoa minkä unohtivat oli kirosanat, vaikka niitäkin olemme tänä syksynä oppineet. 

lauantai 18. syyskuuta 2010

Voittaja on selvillä



Suoritimme arvonnan eilen lasten kanssa, onnettarena toimi pienin 2-vuotias hoitolapseni. Onnetar poimi kupista Tiltun nimen, joten ensiviikolla pussi matkaa Tiltun tekeleiden Tiltulle. Onnittelut voittajalle.




perjantai 17. syyskuuta 2010

Hillopurkki-askartelu



Tällä viikolla olemme askarrelleet hillopurkkeja.

Materiaalina käytimme kartonkia ja maalina pulloväriä, muutkin värit käyvät kuten esim. sormiväri. ensin leikataan purkin aihio, sitten  piirretään korkki ja lopuksi lapset maalaavat marjat purkkeihin.

Meidän askartelijat ovat 2-4½ -vuotiaita, pienimmälle leikkasin purkin valmiiksi, ja kaikille piirsin korkit. Tämä on tosi helppo askartelu toteuttaa pienten lasten kanssa.

keskiviikko 15. syyskuuta 2010

Lorupussi



Vielä on vähän aikaa ilmoittautua lorupussi-arvontaan. Reilut parisataa kävijää puuttuu enää 10 000 kävijästä. Sain nyt vihdoinkin valmiiksi myös itse pussin, johon kortit laitetaan. Lorupussin toiselle puolelle on painettu poika- ja tyttökarhu ja toiselle puolen lorupussi-sana.

Lorupussiarvontaan voi tutustua ja osallistua TÄÄLLÄ

maanantai 13. syyskuuta 2010

Askartelutuokion järjestäminen

Perhepäivähoidossa on yhden hoitajan hoidettavana yleensä neljä lasta. Joskus askarteluhetken järjestäminen voi tuntua työläältä, vaikealta tai jopa mahdottomalta. Aloittaessani perhepäivähoitajana askartelimme kaikki aina yhdessä, ja alkuun se tuntuikin kohtuullisen järkevältä järjestelyltä, koska lapset olivat samanikäisiä ja taidoiltaan samalla tasolla. Ei tarvinnut kuin keksiä kohtuullisen helppo askartelu.

Myöhemmin olemme siirtyneet askartelemaan vähän pienemmissä ryhmissä, joko pareittain, jolloin pareina on aina lapsi, joka pystyy toimimaan sanallisten neuvojen mukaan kohtuu itsenäisesti ja lapsi joka tarvii enemmän apua. Tai sitten askartelemme yksi kerrallaan, jolloin apua saa kun tarvii. Tällöin voi huomioida myös sen kuka haluaa askarrella juuri silloin, ja kuka hieman myöhemmin. Kun askartelemme yksi-kaksi kerrallaan, meidän askarteluiden valmistuminen saattaa joskus kestää hieman kauemmin. 

Mitä sitten muut lapset tekevät sillä aikaa kun toiset askartelevat? Meillä lapset joko leikkivät leikkejään, piirtävät tai pelailevat vaikkapa palapelejä sillä aikaa, kun toiset askartelevat. Tässä vaaditaan toki myös hoitajalta vähän silmää sille, millainen lasten vireystaso milloinkin on. Yleensä pienimmät lapset on kätevintä ottaa puuhailemaan samaan pöytään askartelijoiden kanssa. Pienimmille lapsille puuhaksi riittää yleensä vaikkapa jotkin sellaiset piirustusvälineet, jotka eivät ole jatkuvasti lasten saatavilla, esim. geeliliidut tai sormivärit. Isommille lapsille voi antaa jotain pikku puuhaa esim. helmien pujottelua, ompelua, värityskuvia tms. joita osaavat itse tehdä ilman suurempaa aikuisen apua.

Muutama vinkki askarteluhetken järjestämiseen:

  • Suunnittele (mahdollisesti  lasten kanssa) etukäteen mitä askarrellaan
  • Hanki ja etsi tarvikkeet valmiiksi esim. johonkin koriin tai laatikkoon
  • Jos askartelussa on esim. leikattavia osia, niin piirrä ne valmiiksi
  • Jos askartelu esim. maalaus, liimaus vaatii kuivumisaikaa, niin suunnittele aikataulu, jolla askartelu toteutetaan 
  • Anna lasten valita vaihtoehdoista, esim. haluatko tehdä punaisen vai keltaisen kukan niin lapsi kokee osallistuvansa askartelun suunnitteluun
  • Varaa riittävästi aikaa, tai mahdollisuus jatkaa työtä myöhemmin
  • Aseta työt näytille, lapsille on tärkeää saada esitellä töitänsä

  •  
Muista: kannusta, kehu ja kiitä!

perjantai 10. syyskuuta 2010

Roskapostia %&#


Koska blogiini on muutamana päivänä ilmestynyt järkyttävästi roskapostia, otan kommentoinnissa käyttöön kirjainvarmennuksen, toivottavasti ei haittaa ketään. Roskapostien etsiminen ja poistaminen vie kuitenkin yllättävän kauan aikaa.

Olen tänään poistanut kaikki roskapostit kommenteista, mutta jos joku sellaisia vielä jostain löytää, voi halutessaan ilmoittaa asiasta vaikka tämän postauksen kommenttilaatikkoon.

Hauskaa viikonloppua ja nyt nukkumaan, jotta jaksaa aamulla herätä virkeänä päivähoidon yhteiseen toimintapäivään.

Arvonta



Kävijälaskuri on ylittänyt 9000 kävijää, joten ajattelin sen kunniaksi järjestää pienen arvonnan blogin lukijoille. 

Palkinnoksi voittaja saa lorupussin, jossa on 25 lorukorttia. Kortit ovat muotoonleikattuja, laminoituja ja niiden takana on koneella kirjoitettu kuvaan sopiva loru.

Arvontaan voi osallistua kommentoimalla tätä postausta. Arvonta suoritetaan kaikkien niiden kesken, jotka ovat ilmoittautuneet ennen kuin laskuri ylittää 10 000 kävijän rajan. Voittaja julkaistaan täällä blogissa, ja voittajalle ilmoitan voitosta myös sähköpostitse. Palkinto lähetetään voittajan ilmoittamaan osoitteeseen Suomessa.

HUOM! Älä kirjoita yhteystietojasi viestikenttään, vaan kirjoita sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään.

keskiviikko 8. syyskuuta 2010

Syksyä



Tällä viikolla olemme saaneet nauttia lämpimistä ja aurinkoisista ilmoista jälleen kerran. Olemme siis ulkoilleet mahdollisimman paljon ja tutkineet mitä kaikkea luonnosta löytyy. Ainakin kärpässieniä on paljon tänä syksynä, ja niitä onkin noussut tienpielen nurmikolle kymmenittäin tattejen lisäksi. Kärpässieni on kyllä kaunis noustessaan nurmikon keskeltä pienenä pallona, seisten puhtaan valkealla jalallaan, punaisine lakkeineen. Tämän sienen tunnistavat kaikki, myös lapset ja tietävät hyvin, että kärpässientä ei saa syödä, se on myrkyllinen.

Toinen mitä nyt on paljon on omenat, puut notkuvat omenoiden painosta ja niitä onkin ruokapöydällä koko ajan tarjolla. Lapset syövät niitä kaikilla aterioilla, jos niin haluavat ja kyllä niitä on sitten syötykin, joskus joku saattaa syödä kaksi tai kolmekin omenaa aterian päälle. Hilloakin on keitetty purkkikaupalla talven varalle ja omenahillo onkin lasten herkkua. 

perjantai 3. syyskuuta 2010

Sataa, sataa ropisee...


Tänään on sadepäivä, joten ulos piti lähteä täydessä sadevarustuksessa. Puolitoistatuntia hurahti sateessa kuin siivillä, ja lopuksi lapset olivat yltäpäältä hiekkaisia. Sadeilmalla lapsia ei tarvitse käskeä kahta kertaa keräämään leluja ja valmistautumaan sisälle lähtöön. Syynä ei kuitenkaan ole sadeilma, vaan se, että lapset pääsevät puutarhaletkun alle suihkuttelemaan ennen sisälle menoa, ja se vasta kivaa on.

Tällä ilmalla oven läheisyyteen asennettu vesiletku tulee kyllä enemmän kuin tarpeeseen.

torstai 2. syyskuuta 2010

Laskureista


Koska kotisivulle.fi on suuressa viisaudessaan päättänyt uusia sivustonsa, katosivat laskuri ja vierailija laskuri kokonaan bittiavaruuteen. Laskurissa oli viimeksi reilut 30 000 kävijää, ja nyt siis aloitetaan laskut alusta.

Samasta syystä myöskään vieraskirjani ei toistaiseksi toimi, täytyy kehitellä jotakin sen tilalle. Minulle voi lähettää edelleen sähköpostia tai laittaa viestiä esimerkiksi tämän postauksen kommentiksi.