tiistai 30. kesäkuuta 2009

Päivähoitoon, mutta minne?


Päivähoitohakemuksessa kysytään toivetta päivähoitopaikasta. Voin vain kuvitella millaisen valinnan edessä on ensimmäisen lapsensa vanhemmat, kun miettivät haluavatko lapsensa päiväkotiin, ryhmikseen vai perhepäivähoitajalle. Jokainen vanhempi kun haluaisi sitä parasta lapselleen.

Mielipidettä hoitopaikasta kannattaa kysyä samalla alueella asuvilta äideiltä, jos sellaisia tuntee. Nykyaikainen väylä kysymyksille on internet.  Internetissä on useita aktiivisia äideille tarkoitettuja keskustelupalstoja, se saako sieltä todenmukaisia mielipiteitä, onkin sitten jo eri asia. Joskus tuntuu, että netin keskustelupalstoilla roikkuu ihmisiä, jotka yrittävät väen vängällä saada riitaa aikaan. Eli jos netissä kysyy, niin voi varautua siihen, että vastaus voi olla mitä tahansa.

Kuitenkaan etukäteen ei voi tietää mikä hoitopaikka kenellekin lapselle sopii. Toinen lapsi viihtyy pienessä, toinen suuressa ryhmässä. Siksi onkin hyvä, että on vaihtoehtoja, joista valita. Yleisesti pienille lapsille suositellaan pientä ja isoille lapsille isompaa ryhmää.  Itse en kuitenkaan näe järkeä siinä, jos lapsi ensin sijoitetaan pieneen perhepäivähoitajan ryhmään alle kolmevuotiaan ja sitten kolmevuotiaana siirretään päiväkotiin, vain siksi, että on kolmevuotias. Mielestäni lapsen hoitopaikkaa ei kannata vaihtaa ilman painavaa syytä. Jos lapsi viihtyy hoitopaikassa, niin en näe mitään syytä hoitopaikan vaihtamiseen. Kuitenkin jos lapsi selkeästi ei sopeudu hoitopaikkaan kannattaa miettiä hoitopaikan vaihtoa. Paikanvaihdosta kannattaa ensin neuvotella hoitajien kanssa, joskus sopeutuminen vie aikaa.


  • Päiväkoti on hoitopaikka, jossa on yleensä 12–20 lasta samassa ryhmässä. Ryhmät on yleensä jaettu iän perusteella alle 3-vuotiaisiin, 3-5-vuotiaisiin ja eskarilaisiin. Alle 3-vuotiaiden ryhmässä on yleensä lastentarhanopettaja, kaksi lastenhoitajaa ja 12 lasta. 3-5-vuotiaiden ryhmässä on usein kaksi lastentarhanopettajaa, yksi lastenhoitaja ja 21 lasta. Eskariryhmässä voi olla yksi opettaja ja yksi avustava hoitaja lapsia voi silloin olla jo 13-17. Eskariryhmissä ainakin meidän kaupungissa on aika kirjava käytäntö, riippuen onko eskari päiväkodin vai koulun yhteydessä.

  • Ryhmis voi olla kahden tai kolmen hoitajan ryhmis. Kahden hoitajan ryhmiksessä kaksi perhepäivähoitajaa hoitaa kahdeksaa alle kouluikäistä ja kahta osapäivähoitoista lasta. Kolmen hoitajan ryhmiksessä lastenhoitaja ja kaksi perhepäivähoitajaa hoitaa 12 lasta.


  • Lisäksi lapsi voi olla perhepäivähoidossa hoitajan kotona tai omassa kotonaan. Jos lapsi on hoidossa perhepäivähoitajan kotona, silloin perhepäivähoitajalla voi olla hoidossaan neljä alle kouluikäistä ja yksi osapäivähoitoinen lapsi. Sekä perhepäivähoidossa että ryhmiksessä osapäivähoitoisten lasten tulee lain mukaan olla eskarilainen tai koululainen.

maanantai 29. kesäkuuta 2009

Onko perhepäivähoitaja ammatti?


Perhepäivähoitajan työtä pidetään monesti laiskojen kotiäitien hommana. Kuvitellaan, että perhepäivähoitaja on ”vain” kotona. 

No, kyllähän sitä ollaan täällä kotona, mutta muiden kuin omien lasten hoitaminen on kyllä ihan täyttä työtä.  Itse olen aina mieltänyt tekeväni ihan oikeaa työtä. Voin kuvitella, että työmme näyttää helpolta silloin kun kaikki menee hyvin, esim. leikkikentällä. Varsinkin kesäaikaan hoitaja siellä kentällä istuu eikä tee mitään… paitsi ehkä jos siellä on useampia hoitajia, niin sitten he ”juoruavat” keskenään.  Ja lapset ovat ihan valvomatta ja tekevät mitä sattuu?

Itselleni tämä on ollut täysin ammatinvalintakysymys: jo 80-luvun puolivälissä, jolloin minulla ei ollut vielä tietoakaan omista lapsista, ajattelin ryhtyväni perhepäivähoitajaksi. Valintaan ehkä vaikutti se, että silloin opiskelin sosiaalialan oppilaitoksessa enkä ehkä oikein nähnyt itseäni hoitamassa vanhuksia. Myös päiväkotityöskentely tuntui kohdallani aika utopistiselta, liekö sitten ei niin mukavalla päiväkotiharjoittelulla ollut merkitystä ammatin valinnassani. Lopulta kuitenkin minunkin perhepäivähoitajan urani alku oli hyvin perinteinen: omat lapset olivat (aika) pieniä, olimme muutama vuosi aiemmin muuttaneet omakotitaloon ja uuteen kaupunkiin.

Alusta asti olen kuitenkin hoitanut lapsia ammattimaisesti: lapset ja perheet ovat asiakaita, eivät tuttavia tai ystäviä. Asiakkaiden kanssa ei vietetä aikaa työajan ulkopuolella.  Arvostan omaa työtäni ja haluan olla mukana kehittämässä sitä. Mielestäni perhepäivähoitaja on ihan yhtä tärkeä päivähoidon ammattilainen kuin kuka tahansa päiväkodin työntekijä.

Uudet hoitolapset!

Syksyllä hoidossa aloittaa eniten uusia lapsia kaikissa hoitopaikoissa ja sen myös huomaa netin keskustelupalstoilla.  Monet kysyvät mitä hoitoon otetaan mukaan, miten ja milloin hoitoon tutustutaan sekä mitä asioita lapsesta ja perheestä pitää hoitopaikkaan kertoa.

Mitä mukaan?
Lapselle kannattaa pakata hoitoon mukaan iästä riippumatta kaikki henkilökohtaiset tarvikkeet: vaatteet, vaipat, rasvat, tutit jne. yleensä hoitopaikoissa ei ole mitään ”yleisessä” käytössä olevia asioita lukuun ottamatta leluja, kalusteita, astioita ja petivaatteita.

Lapsen reppuun siis pakataan vähintään yksi puhdas vaatekerta; housut, paita, alusvaatteet ja sukat. Lisäksi pakataan ulkoilua varten oma vaatekerta, hoidossa käytetään eri vaatteita ulkona ja sisällä, eli esim. näin helteellä lapsella pitää olla yhdet shortsit sisäkäyttöön jalassa, yhdet repussa ja kolmannet ulkoilua varten.  Näin siis jos lapsi tulee aamulla hoitoon ja sisälle. Jos taas lapsi tulee suoraan ulkoiluun, ulkoilushortsit ovat tietenkin jalassa. Kuravaatetus kannattaa pakata sinne repun pohjalle valmiiksi jos mahdollista, niin sitten se on mukana kun sitä tarvitaan, eli suosittelen hankkimaan hoitoon omat kuravaatteet. Monissa hoitopaikoissa on myös koreja, joissa vara- ja kuravaatteita voi säilyttää.

Tutustumaan
Hoitopaikkaan kannattaa ottaa yhteyttä heti kun saa hoitopaikkapäätöksen. Hoitajan kanssa sovitaan aika tutustumiselle, joka sopii molemmille osapuolille.

Nykyisin hoitopaikoissa suositaan nk. pehmeää laskua, joka tarkoittaa sitä, että vanhempi käy hoitopaikassa lapsen kanssa leikkimässä riittävän useana päivänä ennen varsinaisen hoidon aloitusta. Mikä sitten on riittävä? Toiselle perheelle riittää kerta toiselle perheelle riittävä voi olla viikko, yleensä riittävä on jotain siltä väliltä. Tutustumassa kannattaa käydä niin usein, että itselle tulee sellainen olo, että nyt minun lapseni pärjää.

Apua jos siellä kysytään jotain?
Hoitopaikkaan kannattaa kertoa kaikki lapsesi elämään liittyvät asiat, jotta hoitaja sitten osaisi suhtautua lapseesi. Kaikki lapset ovat erilaisia ja reagoivat asioihin erilailla, joten mielestäni kenenkään lasta ei voi hoitaa vain siltä pohjalta, että on tässä ennenkin lapsia hoidettu. Hoitajan on tärkeää tietää heti alussa lapsesi persoonallisuus, eli loukkaantuuko helposti, onko aina tyytyväinen tms. Lisäksi hoitajalle on hyvä kertoa perheen arkirutiineista kuten nukkumisesta ja syömisestä. Hyvä on kertoa myös jos perheessä on tapahtunut muutoksia vaikkapa isovanhemman kuolema tai sisaruksen syntymän odottelu. Monissa hoitopaikoissa on jo käytössä monenmoisia lomakkeita, joissa kysellään ihan arkisia asioita, niihin on hyvä vastata ajatuksella.

Yksi asia on hyvä pitää mielessä, kun vie lapsia uuteen hoitopaikkaan: suhtaudu itse aikuisena positiivisesti hoidon aloitukseen, niin lapsesi on paljon helpompi tottua uuteen tilanteeseen.  

torstai 25. kesäkuuta 2009

Toimintasuunnitelmia


Kesä on ollut todella hiljainen, en muista milloin viimeksi olisi ollut näin vähän lapsia hoidossa kesällä. Nyt on aihetta olla kateellinen perhepäivähoitajalle, joka hoitaa yhtä tai kahta lasta ja palkka juoksee niistäkin lapsista, jotka ovat kesälomalla.



Itselläni on ollut vain yksi lapsi hoidossa, mutta todella paljon työtä. Ei niinkään lapsen hoitamiseen ole paljon aikaa kulunut, kun päiväuniinkin kuluu äkkiä kaksikin tuntia, vaan tulevan syksyn toiminnan suunnitteluun. Olen suunnitellut valmiiksi teemat, joiden pohjalta teemme askartelut, opettelemme laulut ja leikit sekä sen mitkä asiat teemoista otetaan lasten kanssa esille tulevan talven aikana.



Toiminnan suunnittelu on sellaista työtä, josta kukaan ei maksa palkkaa, mutta oman työn kannalta se silti kannattaa. Perustyölle jää paljon enemmän aikaa, kun suunnitelmat on valmiiksi tehtynä.  Olen esimerkiksi suunnitellut kaikki askartelut kevääseen asti. Oikeasti suunnitelmaa ei kuitenkaan orjallisesti noudateta, koska lapset ovat lapsia ja lapsien kanssa on pystyttävä joustamaan. Lapset ovat välillä väsyneitä tai muuten vain kiinnostaa jokin ihan muu kuin hoitajan suunnittelema toiminta.



Edessä on vielä ruokalista suunnittelu, toki meillä on käytössä yhteisiäkin ruokalistoja, mutta kun ne eivät aina vastaa oman ryhmän tarpeita. Oma ryhmäni koostuu useasta allergisesta lapsesta, joten on järkevää suunnitella oma ruokalista, jotta välttyisi joka päivä neljän eri ruoan valmistamiselta.

perjantai 19. kesäkuuta 2009

Lait ja ”lait”

Törmäsin äskettäin kirjoitukseen, jossa vedotaan lakiin.  Ilmeisesti monikaan ihminen ei tule ajatelleeksi mitä sana laki pitää sisällään. ”Laeiksi” mielletään usein määräyksiä, suosituksia, sopimuksia, yleisiä toimintatapoja tms.

Lait koskevat meitä jokaista ja lakeja on noudatettava. Lakeja säädetään eduskunnassa ja lakejen säätäminen on usein pitkäaikainen prosessi.

Keskustelupalstoilla törmää usein siihen, että kysytään, onko olemassa mitään lakia, esim. siitä montako alle kaksivuotiasta saa olla samalla hoitajalla. Tai kuten yhtenä päivänä vedottiin eräässä vastauksessa siihen, ettei lain mukaan perhepäivähoitaja saisi kuljettaa hoitolapsia omalla autollaan.

Muutenkin nykypäivänä tuntuu, etteivät ihmiset enää osaa ajatella omilla aivoillaan vaan kaikesta täytyy säätää laki tai vähintään siitä pitää antaa määräys tai suositus.  Itseäni monesti naurattavat sellaiset asiat kuten se miten meillä joka ikinen vuosi palataan siihen asiaan mitä lapsille pitäisi tarjota ruoaksi. Olen aina luullut, että jokainen ammattitaitoinen hoitaja tietää sen verran lapsen ravitsemuksesta, ettei vuosittain tarvita koulutusta siitä, että mitä siihen lautaselle laitetaan. Pitäisikö nyt säätää laki siitä, että hoitolasten ruoan pitää olla monipuolista ja ravitsevaa? Suositushan asiasta on jo annettu.

torstai 18. kesäkuuta 2009

Perhepäivähoitoa ennen ja nyt


Ennen perhepäivähoitajaksi varmasti ryhdyttiinkin siksi, että naapuriperheen äiti sattui kysymään toiselta äidiltä voisiko tämä hoitaa myös hänen lapsiaan. Vielä 60-luvulla, jolloin olen itse ollut lapsi, oli aika epätavallista, että äidit kävivät säännöllisesti päivätyössä. Muistan, että silloin meilläkin oli milloin kenenkin naapurin lapsia syömässä ja koulun jälkeen, kun äidit kävivät töissä. En kuitenkaan muista, että nämä lapset olisivat olleet koskaan kovin pitkiä aikoja meillä, vaan muutamia tunteja päivässä, tai vain joinakin päivinä viikosta. Muistan oikeastaan vain yhden perheen lapset, jotka olivat meillä säännöllisesti ja useamman vuoden, kunnes myös pikkuveljeni meni kouluun ja perhepäivähoidosta tuli kaupungin valvomaa toimintaa vuonna 1973. Silloin päivämme kuluivat lähinnä kuten kaikissa muissakin lapsiperheissä 60–70-luvulla: oltiin paljon ulkona ja syötiin kun äiti teki ruokaa..

Nykyisin uusi perhepäivähoitaja on yhä useammin koulutuksen saanut ihminen tai sellainen, joka työn ohella kouluttautuu joko perhepäivä- tai lähihoitajaksi.  Enää lapsia ei oteta hoitoon vain siksi, että samalla voisi hoitaa omia lapsia kotona ja saisi siitä pientä lisätienestiä. Lapset ovat hoidossa pitkiä päiviä, usein lähes koko valveillaoloaikansa. Perhepäivähoitoon laaditaan ruokalistoja, toimintasuunnitelmia ja varhaiskasvatussuunnitelmia, käydään vanhempien kanssa keskusteluja, tehdään yhteistyötä toisten hoitajien ja päiväkotien kanssa.  On orientaatioita, tavoitteita ja suunnitelmia tavoitteiden saavuttamiseksi.  Nyt päivämme kuluvat siten, että suunnitelman mukaan tehdään vaihtelevasti asioita, joissa tulevat esille erilaiset orientaatiot ja lapsille ominaiset tavat toimia.  On askartelua, pelejä, leikkejä, lauluja, retkiä ym. lapsen kehitystä tukevaa toimintaa.  

keskiviikko 17. kesäkuuta 2009

Ihana päivä!

Meillä on melkein aina ihana päivä! Voisin vaikka väittää, että lasten kanssa työskentely on maailman kivoin ammatti! Mikä onkaan sen ihanampaa kuin lapsen nauru, halaus tai pusu poskelle? Parhaan kiitoksen työstään saa usein suoraan lapselta.

Tänään olemme lasten kanssa tehneet yhdessä ruokaa. Mikäs olisi sen mukavampaa, kuin monta kokkia? Pienten lasten kanssa kun valmistaa ruokaa tuntee itsensä vähintään Jamie Oliveriksi, siinä sitten selitän kuinka ”ihanaa” ruokaa tehdään, mitä aineksia ruokaan laitetaan jne. Lasten ilo siitä, kun saa olla mukana tekemässä itselleen ruokaa.

Meillä lapset osallistuvat usein ruoan valmistukseen, ja itse tehty ruoka on tietysti paljon parempaa kuin muiden tekemä. Itse tehty ruoka maistuu nirsollekin lapselle, kun on ensin itse ruoka-aineet kasvimaalta asti hakenut, pilkkonut ja valmistanut ruoaksi sekä tietysti itse annostellut lautaselle sopivan määrän syötäväksi.

maanantai 15. kesäkuuta 2009

Askartelua!


Ajattelin tehdä askarteluita varten ihan oman kategorian. Tarkoituksena olisi laittaa kuvia ja ehkä vähän ohjeitakin helppoihin askarteluihin, mitä olemme lasten kanssa tehneet. Ensin täytyy vaan opetella lisäämään kuvia...



Muoks. Päätinkin sitten tehdä askarteluille oman sivun, ja poistaa askartelut kategorioista. Muuten blogin etusivu täyttyy helposti vain askarteluista... ja kun tämän ei kuitenkaan ole tarkoitus olla askartelublogi...

sunnuntai 14. kesäkuuta 2009

Sivut... mistä niitä oikein tulee???


Olen yrittänyt tehdä blogiini sivuja, jotta saisin askartelusivut erilleen. Eli siis siten, että kun blogi avautuu niin siinä on vain ne kirjoitukset, joiden siellä haluaisin olevan, ja esim. juuri nuo askartelut olisivat omalla sivullaan, joka avautuisi sivupalkista.

Ymmärtääköhän kukaan? No minä olen yrittänyt lukea vuodatuksen ohjeita, mutta se on kuin tanskaa lukisi: kirjaimet on tuttuja, sanatkin näyttävät tutuilta, mutta ymmärrettäviä lauseita niistä ei saa tekemälläkään.

keskiviikko 10. kesäkuuta 2009

"valvontaa"

Perhepäivähoidon valvonta on asia, josta puhutaan paljon… ja tiedetään todella vähän. Luulisin, että moni yllättyisi jos tietäisi, millaisen valvonnan alaisena olemmekaan. Vaikka teemme työtämme pääsääntöisesti yksin, niin valvovia silmiä riittää… naapureita, toisia perhepäivähoitajia, ohjaaja, ja tärkeimpänä mittarina tietysti lapset vanhempineen.

Ja miten tämä valvonta sitten toteutuu? Nykyisin hoitajat tekevät paljon yhteistyötä verrattuna esimerkiksi aikaan kymmenen vuotta sitten, on tiimejä, yhteisiä tapahtumia, retkiä ja juhlia, joista ei osattu reilu kymmenen vuotta sitten edes uneksia. Siinä kun sitten tutustuu työtovereihinsa, niin kyllä siinä jokaisen työtavat tulevat ilmi… ennemmin tai myöhemmin.

Valvojina naapurit ovat mitä parhaimpia, joskin naapurin kanssa ei kannata ajautua riitoihin, sillä silloin voi huomata, että et tiedä itsekään mitä kaikkea on tullut tehdyksi. Katkera ja kateellinen naapuri voi olla perhepäivähoitajan pahin vihollinen. Onneksi jos ohjaaja tekee työnsä hyvin, hän tietää kyllä millaisia työntekijöitä alaisinaan luotsaa.

Parhaana mittarina kuitenkin pitäisin lapsia, sitä kuinka lapset viihtyvät ja kehittyvät. Mielestäni myös se, että vanhemmilla on ”lupa astua peremmälle”, osoittaa, ettei hoitopaikassa ole mitään salattavaa. Hyvä mittari on myös se, että hoitaja kertoo päivän tapahtumista avoimesti, sekä hyvät että pahat. Sillä totuushan on se, ettei kukaan lapsi ole joka päivä parhaimmillaan, kukapa meistä olisi?

tiistai 9. kesäkuuta 2009

pph/pk

Perhepäivähoitajan työ on varmaankin yksi niistä ammateista, josta on paljon kummallisia harhaluuloja. Olen seurannut useita netin keskustelupalstoja, joissa säännöllisin väliajoin keskustellaan perhepäivähoidosta: laittaisitko lapsesi päiväkotiin vai perhepäivähoitoon tai alkaisinko perhepäivähoitajaksi? Nämä keskustelut jostain syystä usein ajautuvat siihen, että perhepäivähoitoa arvostellaan hyvinkin negatiiviseen sävyyn.

Hauskimmat perustelut sille, ettei koskaan veisi lastansa perhepäivähoitoon: 
  •  En veisi lasta koskaan perhepäivähoitajalle, jota en tuntisi entuudestaan hyvin – ahaa siis veisitkö lapsesi päiväkotiin, jos et tuntisi koko päiväkodin henkilöstöä hyvin?

  •  En koskaan veisi lasta perhepäivähoitoon, koska siellä on vain yksi hoitaja, mistä sitä tietää, kuinka se hoitaja kohtelee niitä lapsia päivän aikana. Päiväkodissa sentään on useampi hoitaja, jotka vahtivat toisiaan – kuvitteletko tosiaan, että päiväkodissa on aina useampi hoitaja paikalla?

  •  En veisi koskaan lasta perhepäivähoitajalle, kun siellä hoitaja tekee ruokaa, siistii jne. ja lapset jäävät yksikseen vahtimatta – ja päiväkodissako sitten lastasi pidetään kädestä koko ajan ja varjellaan maailman pahuudelta?

maanantai 8. kesäkuuta 2009

Alku aina...


Blogin pitäminen pitäisi olla helppoa, mutta entäs jos unohtaakin ensitöikseen käyttäjätunnuksensa, eikä pääse kirjautumaan blogiinsa? Minulle kävi juuri näin, kunnes muistin, että sähköpostistani asia varmaakin selviää. Ei kun tuumasta toimeen, mutta sitten sama ongelma toistui… Olin juuri avannut blogia varten uuden anonyymin sähköpostiosoitteen… ja unohtanut sen käyttäjätunnuksen. Onneksi uutta sähköpostiosoitetta varten olin antanut vanhan sähköpostiosoitteeni ja… sieltähän se käyttäjätunnus löytyi uuteen sähköpostiini ja sieltä taas blogiini. Että blogin pitäminen onkin sitten varsinaista salapoliisin työtä.

Onneksi kaikki asiat eivät ole yhtä vaikeita! Osuutta on ehkä myös keski-iällä, jota on kulunut jo muutama vuosi, vaikka itse en itseäni keski-ikäisenä pidäkään.